Linkovi

Trump kaže da nije znao da njegova retorika o migrantima podsjeća na Hitlera


Donald Trump
Donald Trump

Donald Trump je svojevremeno sebe opisao kao "veoma stabilnog genija" i nekoga ko je mudriji od washingtonske političke klase. Ali, tvrdi i da nema saznanja o nekim od najmračnijih momenata u historiji.

Suočavajući se sa kritikama zbog svoje retorike, koju je nekada koristio Adolf Hilter, i poruka da migranti koji dolaze u Ameriku ilegalno "truju krv cijele zemlje", Trump je kazao da nije znao da je Hitler koristio slične riječi.

Nacistički diktator je govorio o nečistoj jevrejskoj krvi koja "truje" arijevsku njemačku krv kako bi dehumanizovao Jevreje i opravdao Holokaust.

"Nisam znao da je Hitler to govorio", rekao je Trump konzervativnom radio voditelju Hugh Hewittu i ponovio da nikada nije čitao Hitlerov "Mein kampf".

"Ne znam ništa o Hilteru. Ne znam o čemu je Hitler govorio osim onoga što sam vidio u vijestima. I to je vrlo različito od onoga što sam ja rekao", rekao je Trump.

To što Trump tvrdi da ništa ne zna o ljudima koji su koristili antisemtisku i rasističku retoriku je taktika koju koristi kada želi da se distancira od nepovoljnih medijskih izvještaja.

Kada ga je 2016. podržao lider Ku Klux klana, David Duke, Trump je insistirao na tome da ne zna ko je rasista koji se više puta kandidovao za neke funkcije i opisivan je kao "najpoznatiji američki antisemita i rasista".

Na tadašnja novinarska pitanja da li bi se distantirao od takve podrške, Trump je odgovorio da "bi morao da se upozna sa tom grupom, da ne zna šta je njihova priča".

I u drugim slučajevima Trump je tvrdio da nešto ne zna.

Recimo, 2020. je rekao da ne zna mnogo o organizaciji QAnon koja raspiruje teorije zavjere da su demokrate umiješane u prsten satanističke pedofilije i da će Trump da spasi zemlju od toga - iako je retvitovao njihove objave.

"Ništa ne znam o tome", rekao je svojevremeno za NBC.

Isto tako je bilo kada su ga pitali da li će osuditi militnatnu grupu Ponosni dječaci koja je bila ključ u organizaciji upada u Kongres 6. januara 2021, i čiji su članovi poslije osuđeni za to.

"Ne znam ko su Ponosni dječaci", izjavio je Trump pošto je članovima grupe poručio da se "povuku, i da budu spremni".

"Morali biste da mi ih definišete jer zaista ne znam ko su oni", rekao je Trump.

Retorika bivšeg predsjednika koja podsjeća na Hitlerovu posebno je privukla pažnju i zbog toga što je on odrastao u New Yorku, jednom od gradova sa najvećom jevrejskom populacijom u Americi.

Često je učestvovao u komemorativnim događajima povodom Holokausta i svojevremeno označio one koji negiraju Holokaust kao "užasno zlo". Također je posjetio i izraelski memorijal Yad Vashem.

Iako tvrdi da nije čitao Hitlerov "Meine kampf", u javnosti se ponovo pojavila informacija iz devedesetih, kad je magazin Vanitt Fair preneo izjavu Ivane Trump da "njen suprug ponekad čita sabrane Hitlerove govore iz knjige 'Moj novi poredak".

Poznavanje osnova historije je važno za predsjednika, kaže profesor političke istorije sa Princetona, Julian Zelizer.

"Ne mora predsjednik da bude historičar, ali sigurno želite da predsjednik zna neke osnove historije Amerike i svijeta", ističe on.

U "Meine kampfu" Hitler je napisao da su "sve velike kulture nestajale samo zato je krv rasa bila zatrovana, pa su izumirale".

Trump međutim tvrdi da je njegova retorika "veoma različita" i da nema nikakve rasisitčke namjere.

"Nisam Hitlerov učenik. Nikada nisam čitao njegove knjge. Kažu da je govorio nešto o krvi. Nije rekao to onako kako sam ja rekao, to su veoma različite izjave. Ja govorim više u smislu da ljudi koji dolaze ovdje uništavaju našu zemlju", kazao je Trump.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG