Linkovi

"Užasan izbor" - birači nisu oduševljeni ni Bidenom ni Trumpom


Joe Biden i Donald Trump (Foto: AP)
Joe Biden i Donald Trump (Foto: AP)

Mali broj Amerikanaca se raduje potencijalnom ponovnom duelu demokrate Joea Bidena i republikanca Donalda Truampa na predsjedničkim izborima 2024, iako više republikanaca podržava Trumpa nego što demokrate podržavaju Bidena, pokazuje anketa AP-a i Centra za istraživanje javnog mnijenja NORC.

Iako su birači ravnodušni prema njima, i Biden i Trump imaju dobre šanse da postanu kandidati svojih stranaka - aktuelni predsjednik ima podršku dovoljnog broja delegata i nema jake protivkandidate, dok optužnice ne sprječavaju ni bivšeg predsjednika da ima najveću podršku u svojoj stranci. Prvo glasanje republikanaca biće u januaru na kokusima u Iowi.

"Reći ću to ovako: Tužno je da njih dvojica predstavljaju najbolji izbor u ovoj zemlji", kaže 64-godišnji Randi Johnson, republikanac iz Missourija. "Biramo manje zlo".

"Ovo je vjerovatno najgori izbor koji sam ikada imao", kaže 35-godišnji Andrew Collins iz Mainea.

Skoro polovina demokrata kaže da bi bila potpuno ili djelimično zadovoljna kada bi Biden bio kandidat za 2024, dok se tako u vezi sa Trumpom osjeća dvije trećine republikanaca.

Kada se gleda na nacionalnom nivou, ni Trump ni Biden ne izazivaju oduševljenje birača. Oko 56 odsto odraslih kaže da bi bili nezadovoljni da Biden bude demokratski kandidat, a 58 odsto bi bilo nezadovoljno Trumpom.

Deborah Brophy je 2020. glasala za Bidena, ali sada kaže da je on previše zauzet bavljenjem sukobima van SAD, umjesto da se bavi onim što mu se dešava "ispred nosa" - beskućništvom, oružanim nasiljem, ekonomijom. Sa druge strane, odbija je i Trumpov stav i kaže za njega da je "pomalo rasista".

"Tako da ne znam šta da radim", kaže ona.

Ipak, i demokrate i republikanci prema ovoj anketi, žele kandidata koji ima dobre šanse da bude izabran, više nego kandidata koji ima široku podršku. Trump u tom pogledu bolje stoji među republikancima nego Biden među demokratama.

Joe Hill, 70-godišnjak iz Georgije, kaže da je dvaput glasao za Trumpa i opet će.

"Ali, iskreno bih se obradovao kada bi došao neko nov. Nisam siguran da on može da pobijedi Bidena", kaže Hill i ističe da ga brine to što Trump mnogo polarizuje glasače.

I Josh Reed iz Californije kaže da mu se više dopadaju drugi republikanski kandidati, poput Nikki Haley ili Rona DeSantinsa.

Ali, smatra da će se izbor na kraju svesti na Bidena i Trumpa.

"Nema trećeg kandidata koji može da napravi neku razliku. To nam je što nam je, moramo da izaberemo između njih dvojice. A nisam uzbuđen zbog toga", zaključuje Reed.

Anketa AP-a i NORC-a rađena je od 30. novembra do 4. decembra na 1.074 ispitanika.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG