Linkovi

Policija Colorada i FBI istražuju prijetnje sudijama koji su Trumpu zabranili kandidaturu


Donald Trump
Donald Trump

Policija je u utorak saopćila da istražuje incidente usmjerene protiv sudija Vrhovnog suda Colorada i obezbjeđuje dodatne patrole oko njihovih domova u Denveru nakon odluke suda da ukloni bivšeg predsjednika Donalda Trumpa s predsjedničkih izbora u državi.

Policijska uprava Denvera odbila je da pruži detalje o svojim istragama, navodeći kao razloge sigurnost i privatnost i zato što su u toku.

Odjel "trenutno istražuje incidente usmjerene protiv sudija Vrhovnog suda Colorada i nastavit će raditi s našim lokalnim, državnim i saveznim partnerima za provođenje zakona kako bi temeljito istražili sve izvještaje o prijetnjama ili uznemiravanju", navodi se u e-poruci.

Policajci su su otišli do kuće jednog sudije u četvrtak uveče, ali policija je rekla da se čini da se radi o lažnoj prijavi. I taj slučaj se istražuje, saopštila je policija.

FBI je rekao da sarađuje s lokalnim organima za provođenje zakona na tom pitanju.

"Energično ćemo provoditi istrage o svakoj prijetnji ili upotrebi nasilja koju počini neko ko koristi ekstremističke stavove da opravda svoje postupke bez obzira na motivaciju", rekao je glasnogovornik ureda FBI u Denveru, Vikki Migoya.

U odluci od prošle sedmice, najviši sud u Coloradu poništio je presudu sudije okružnog suda koji je utvrdio da je Trump podsticao pobunu u napadu na američki Capitol 6. januara 2021, ali je rekao da ne može biti isključen sa glasačkog listića jer je bilo nejasno da li se klauzula američkog Ustava o pobuni odnosi i na funkciju predsjednika.

Najviši sud države nije se složio sa tim. Sud je stavio odluku na čekanje do 4. januara, ili dok Vrhovni sud SAD ne donese odluku o slučaju.

Zvaničnici Colorada kažu da to pitanje mora biti riješeno do 5. januara, što je krajnji rok za državu da odštampa svoje predsjedničke izborne listiće.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG