Linkovi

Da li Trump može da nastavi izbornu trku poslije odluke suda u Coloradu da ga diskvalifikuje?


Colorado: Bez Trumpa na izbornom listiću
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:06 0:00

Colorado: Bez Trumpa na izbornom listiću

Donald Trump je diskvalifikovan sa glasačkog listića na primarnim izborima u Coloradu, odlučio je vrhovni sud te savezne države. To znači da republikanci na unutarstranačkim izborima neće moći da glasaju za Trumpa kao kandidata za predsjedničku nominaciju.

Ipak, veliko je pitanje kako će odluka ovog suda uticati na predsjedničke izbore u novembru 2024.

Šta kaže presuda?

Tijesna većina od četvoro sudija u najvišem sudu Colorado-a glasala je za to da se Trump diskvalifikuje sa glasačkog listića, pozivajući se na Odredbu 3 iz 14. amandmana Ustava SAD, koji nalaže da "svako ko je učestvovao u pobuni ili pokušaju nasilnog rušenja poretka" ne može da obavlja federalnu funkciju.

Niži sud je ranije odlučio da Trumpovi postupci od 6. januara 2021, kada su njegove pristalice upale u Kongres, ispunjavaju kriterijume za pobunu, ali da se ta odredba 14. amandmana ne odnosi na predsjednike.

Presuda iz Colorado-a ipak ne stupa odmah na snagu, jer se čeka da konačnu riječ da Vrhovni sud SAD, a Trump je već najavio da će to tražiti.

Šta podrazumijeva Odredba 3. u 14. amandman?

Četrnaesti amandman je jedan od tri amandmana Ustava SAD koji su donijeti poslije Građanskog rata, kako bi proširili građanska i zakonska prava nekadašnjih crnačkih robova.

Ovaj amandman je najpoznatiji po svojoj prvoj odredbi koja "daje pravo na državljanstvo svim osobama rođenim ili naturalizovanim u SAD i svim državljanima daje jednako pravo pred zakonom".

Odredba 3 govori o tome da "svako ko se zakleo da će poštovati Ustav SAD, a potom učestvovao u pokušaju nasilnog rušenja poretka ili pobuni, ili pomagao neprijateljima", ne može da bude izabran za senatora, člana Predstavničkog doma, predsjedničkog elektora, niti može da obavlja bilo kakvu javnu civilnu ili vojnu funkciju - osim ako ga ne odobri dvotrećinska većina u Kongresu.

Ova odredba se koristila poslije Građanskog rata kako bi se onima koji su podržavali Konfederaciju zabranilo da budu izabrani na javne funkcije.

Da li se Odredba 3 odnosi na predsjednike?

Eksperti se spore oko toga da li i predsjednik može da bude diskvalifikovan prema ovoj odredbi, a neki tvrde da je izuzet.

Ali, profesor prava Džerard Maljoka, koji je detaljno proučavao ovu odredbu, smatra takav stav pogrešnim.

"To pitanje je pokrenuto u Kongresu kada se o ovoj odredbi raspravljalo. Neko je pitao da li se odnosi na predsjednike i potpredsjednike, i odgovor je - da, odnosi se".

On kaže da u prilog tome govori i fraza "javni funkcioner SAD" koja se odnosi i na predsjednika - što znači da i on može biti diskvalifikovan.

Hoće li ova presuda opstati?

Nije poznato kako bi Vrhovni sud mogao da presudi, ali u njemu su većina sudija konzervativci od kojih je neke postavio Trump. I mnogi od sudija ne žele sudovima da daju pravo da donose odluke koje nisu striktno bazirane na postojećim propisima.

Ovo je i glavna briga za sudije u Coloradu koje se nisu složile sa većinskim mišljenjem.

Oni kažu da Trump do sada nije osuđivan zbog pokušaja nasilnog rušenja poretka, da nije ni prošao kroz sudski proces, te nije imao pravo da traži dokumenta ili poziva svjedoke - što su prava koja se daju svim optuženima za krivična djela.

Šta kaže Trump?

Trumpova kampanja je odluku nazvala "nedemokratskom".

"Vrhovni sud Colorado-a je donio odluku koja je puna nedostataka i brzo ćemo uložiti žalbu Vrhovnom sudu", rekao je portparol kampanje.

Trump i njegovi saradnici su ocijenili odluku suda iz Kolorada i drugih država kao nedemokratsku i dio zavjere njegovih političkih rivala kako bi ga spriječili da pobijedi.

Kako će presuda uticati na izbore?

Čak i ako presuda "preživi" Vrhovni sud, neće imati uticaja na ishod predsjedničkih izbora u novembru 2024, jer Trumpu nije potreban Colorado, niti se očekuje da tamo pobijedi - jer ta država naginje demokratama.

Colorado donosi 9 od 270 glasova elektora. Biden je na izborima 2020. osvojio tu državu za više od 13 procenata u odnosu na Trumpa.

Ali, procesi slični ovom u Coloradu mogli bi da se vode i u drugim državama koje su Trumpu potrebne da pobijedi. Iako nijedan državni sud nije u obavezi da primjenjuje odluku iz Colorada, ona će sigurno biti razmatrana pred sudovima drugih država.

U kom statusu su drugi pokušaji diskvalifikacije Trumpa?

Glasači i različite organizacije u više od 12 država su već podnijeli zahtjeve da se Trump diskvalifikuje sa glasačkog listića, ali u 7 država su ti zahtjevi odbačeni.

Sudovi u Michiganu, New Hampshiru i Floridi odbacili su slične zahtjeve, a u nekim presudama je čak navedeno da sudovi nemaju nadležnost da diskvalifikuju kandidate sa glasačkih listića.

Vrhovni sud u Minnesoti je, recimo, odbacio zahtev za diskvalifikaciju.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG