Linkovi

Trump nagovijestio da će objaviti kandidaturu za predsjednika


Trump na mitingu u Majamiju, 6. novembra 2022.
Trump na mitingu u Majamiju, 6. novembra 2022.

Bivši predsjednik SAD Donald Trump nagovijestio je na mitingu u Ohaju da će 15. novembra imati "veliku objavu" - što bi moglo da znači objavu kandidature predsjedničke izbore 2024.

"Objaviću nešto veliko u utorak, 15. novembra u Mar-a-Lagu na Floridi", rekao je Trump na mitingu podrške republikancu Džej Di Vensu, republikanskom kandidatu za Senat iz Ohaja, veče pred kongresne izbore.

Bivši predsjednik nije govorio o detaljima, rekavši da neće da skreće pažnju sa "veoma važnih, možda i suštinskih izbora".

Amerikanci će u utorak birati 435 članova Predstavničkog doma, 35 senatora, 36 guvernera i druge zvaničnike saveznih država.

Analitičari procjenjuju da će republikanci najvjerovatnije osvojiti dodatnih 25 mjesta u Predstavničkom domu Kongresa, što je i više nego dovoljno da osvoje većinu od 218 mjesta. Prognoze su da bi mogli da osvoje i jedno mjesto u Senatu, što će značiti da imaju većinu.

Predsjednik SAD Joe Biden ocijenio je da bi pobjeda republikanaca mogla da oslabi demokratske institucije u SAD.

"Došli smo do prelomne tačke. Duboko u sebi osjećamo da je demokratija u opasnosti i znamo da je ovo trenutak kada treba da je odbranimo".

Biden je kritikovao Trumpa i rekao da je Amerika tokom njegovog mandata nazadovala.

"Mi smo zemlja koju više ne poštuju i ne slušaju. U mnogim aspektima smo postali predmet šale", kazao je Biden na završnom mitingu pred kongresne izbore u Washingtonu.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG