Linkovi

Trump se sprema da pokrene predsjedničku kampanju poslije izbora 8. novembra?


Bivši predsjednik SAD Donald Trump govori na nedavnom skupu u Arizoni. (Foto: AP/Matt York)
Bivši predsjednik SAD Donald Trump govori na nedavnom skupu u Arizoni. (Foto: AP/Matt York)

Na nedavnom skupu svojih pristalica u Robstownu u Texasu, bivši predsjednik Donald Trump dobio je podršku prisutnih dok je pričao o svoje prve dvije kampanje za Bijelu kuću - i najavio treću.

„Da bi naša zemlja ponovo bila uspješna, bezbjedna i slavna, vjerovatno ću to morati da uradim ponovo”, rekao je Trump.

Riječ „vjerovatno” bi uskoro mogla da nestane iz Trumpovih govora. Saradnici bivšeg predsjednika tiho se pripremaju za predsjedničku kampanju 2024. koja bi mogla da bude pokrenuta ubrzo nakon kongresnih izbora sljedeće nedjelje, dok Trump pokušava da iskoristi očekivane pobjede republikanaca kako bi postao prvi kandidat za nominaciju svoje stranke.

„Vjerujem 95 odsto da će se kandidovati“, kaže Reince Priebus, bivši Trumpov šef osoblja u Bijeloj kući. Pravo pitanje je, smatra Priebus, da li će drugi glavni kandidati ući u trku. Ako se predsjednik Trump kandiduje, biće veoma teško da ga pobijedi bilo koji republikanac.

Još jedna kampanja bi bila izuzetan preokret za bilo kog bivšeg predsjednika, pogotovo za onog ko je ušao u historiju kao prvi koji je dva puta bio opozvan i ostao upleten u višestruke i intenzivne krivične istrage, uključujući ispitivanje povjerljivih dokumenata koje je držao u svom letnjikovcu Mar-a-Lago, kao i pokušaj da izvrši pritisak na izborne zvaničnike da ponište rezultate izbora 2020.

Međutim, Trump je, prema riječima bliskih saradnika, željan da se vrati u političku igru. Mada je pričao o toji ideji još prije nego što je napustio Bijelu kuću, saradnici i saveznici sada vjeruju da će period od dvije nedjelje poslije izbora 8. novembra biti mogući trenutak za saopštenje o tome, iako upozoravaju da on još nije donio odluka i da bi - kao i uvijek kada je Trump u pitanju - stvari mogle da se promijene, posebno ako se rezultati izbora odlože zbog ponovnog prebrojavanja glasova ili mogućeg drugog kruga izbora u Georgiji.

Međutim, i dok su u toku diskusije o potencijalnim mjestima i datumima za zvanično saopštenje o pokretanju kampanje, Trump nastavlja da nagoviještava mogućnost da saopšti svoje namjere na jednom od skupova koje je planirao. Pripreme dolaze u trenutku kada Trump pojačava svoje napore da pomogne kandidatima za Kongres u posljednjim nedjeljama uoči izbora, nadajući se da će povratiti pozicije republikanaca u Kongresu kako bi stvorio zamah za svoju kampanju.

Trump je dramatično povećao svoje donacije nakon što se suočio sa kritikama da nije finansijski dovoljno pomogao svojim favorizovanim kandidatima. Njegov nedavno pokrenut MAGA Inc. super komitet za političku akciju je sada potrošio više od 16,4 miliona dolara na oglase u nekoliko ključnih država, prema firmi za praćenje oglasa AdImpact, uz dodatna ulaganja koja se očekuju do dana izbora.

Trump nastavlja da drži skupove u znak podrške određenim kandidatima, sa 30 skupova do sada u 17 država, zajedno sa desetinama virtuelnih skupova i više od 50 skupova za prikupljanje sredstava. Njegova posljednja turneja uoči izbora odvešće ga u Ohio i Pennsylvaniju, dvije ključne države u kojima je njegova podrška pomogla kandidatima da obezbijede svoje pobjede na primarnim izborima. Također će se vratiti u Iowu, gdje se održavaju prvi primarni izbori za stranačke predsjedničke nominacije.

Trumpov "Save America" komitet za političku akciju kaže da je prikupio skoro 350 miliona dolara u ovom izbornom ciklusu za republikanske kandidate uključujući prikupljanje sredstava na internetu.

Dok je Trumpov tim identifikovao potencijalne aktiviste za izborne štabove u ključnim državama, prema njegovim saradnicima, njihovo angažovanje još nije počelo. Očekuje se da će Trumpova izborna kampanja, barem u svojim ranim mjesecima, zadržati sjedište na Floridi i ličiti na njegovu sadašnju političku operaciju, koju nadgleda mala grupa savjetnika.

Kampanja za predsjedničke izbore 2024. će faktički početi kada se birališta zatvore 8. novembra, a potencijalni kandidati proveli su mjesece pažljivo postavljajući temelje za svoje očekivane kampanje. To uključuje guvernera Floride Rona DeSantisa, koji se smatra Trumpovim najjačim rivalom i koji ima široku mrežu donatora. Drugi mogući kandidati, senator iz Texasa Ted Cruz, senator sa Floride Rick Scott i senator iz Arkansasa Tom Cotton, agresivno su podržavali svoje favorite na kongresnim izborima, kao i bivši potpredsjednik Mike Pence, bivši državni sekretar Majk Pompeo i bivša ambasadorica u UN Nikki Haley.

Tramp se, u međuvremenu, suočava sa sve većim problemima. On je i dalje duboko polarizujuća ličnost, posebno nakon što je posljednje dvije godine proveo šireći laži o izborima 2020. Mada je i dalje izuzetno popularan među republikancima, oktobarska anketa agencija AP i NORC pokazala je da 43 odsto republikanaca ne želi da se Trump kandiduje za predsjednika 2024.

Mnogi u Trumpovoj okruženju su ga zato pozvali da odloži svoje saopštenje o pokretanju kampanje do vremena poslije novembarskih izbora kako bi izbegao da se oni pretvore u referendum o njemu.

Drugi bliski Trumpu i dalje su skeptični da će on na kraju željeti da prođe kroz još jednu izbornu trku, ističući da njegov ego ne bi mogao da podnese još jedan poraz dok takođe strahuje od mogućih optužnica. Drugi se pitaju da li će on na kraju završiti na glasačkom listiću 2024. godine, čak i ako pokrene kampanju.

Kampanjama je također potrebno osoblje, a Trumpovo okruženje se značajno smanjilo u posljednje dvije godine. Očekuje se da će mnogi bivši saradnici izbjegavati još jedan pokušaj jer su raskinuli sa Trumpom, nastavili svojim putem ili se plaše da bi ih umiješanost mogla izložiti potencijalnim pravnim problemima - i računima advokata.

Za nekoga ko je na pragu pokretanja predsjedničke kampanje, Trump takođe ostaje neuobičajeno opterećen pravnim problemima. U toku je intenzivirana istraga Sekretarijata za pravosuđe o tome kako je stotine dokumenata sa povjerljivim oznakama završilo u njegovom klubu u Palm Beachu na Floridi. Državni tužioci u Georgiji nastavljaju da istražuju njegove napore da poništi rezultate izbora 2020, dok Sekretarijat za pravosuđe i odbor Predstavničkog doma i dalje istražuju napad na Capitol 6. januara zbog čega mu je nedavno uručen obavezujući poziv da svjedoči.

U Njujorku, državna tužiteljica optužila je Trumpa, da je njegova kompanija decenijama falsifikovala knjigovodstvene podatke. Trumpova organizacija je također pod istragom za poresku prevaru, a Trump je nedavno dao iskaz u tužbi koju je podnijela Jean Carroll, koja tvrdi da ju je Trump silovao sredinom 1990-ih što on negira.

U međuvremenu, mnogi republikanci širom zemlje, od donatora do dugogodišnjih lidera i običnih glasača, nisu sigurni da li ponovo žele da podrže Trumpa.

Na nedavnoj akciji prikupljanja sredstava Republikanske stranke u Iowikoju je predvodio Mike Pence, birači su pohvalili Trumpovo vrijeme na funkciji, ali su bili podijeljenih mišljenjai oko toga da li žele da on pokrene još jednu kampanju.

„Voljela bih da ga ponovo vidim u trci”, rekla je 81-godišnja Jane Murphy, dugogodišnja republikanska volonterka u okrugu, koja živi u Davenportu. „Smeta mi zbog nekih stvari koje kaže. Ali obavlja posao, jasno i jednostavno.”

Međutim, Carol Craine, republikanska aktivistkinja iz istočne Iowe, izrazila je uzdržanost.

„Mislim da je mnogo republikanaca jednostavno umorno od drame i borbi”, rekla je 73-godišnja Craine. „Ljudi tiho kažu da bi bilo lijepo kada bi mogao da podrži nekoga i da dostojanstveno ode.”

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG