Linkovi

Suđenje Trumpovoj organizaciji: Tužioci kažu da je riječ o pohlepi i prevarama, advokati to negiraju


Sjedište Trumpove organizacije u Trump kuli u New Yorku.
Sjedište Trumpove organizacije u Trump kuli u New Yorku.

Suđenje kompaniji bivšeg predsjednika SAD Donalda Trumpa počelo je u New Yorku. Trump organizacija se tereti da je tokom 15 godina pomagala svojim direktorima da izbjegavaju plaćanje poreza.

Tužilaštvo tvrdi da je kompanija obmanjivala poreske vlasti tako što je dozvoljavala nekim svojim zvaničnicima da ne prijavljuju pune zarade, dok odbrana ističe da je dugogodišnji direktor finansija djelovao isključivo u sopstvenu korist.

„Ovo je slučaj o pohlepi i prevarama - varanju na plaćanju poreza”, rekla je tužiteljica Susan Hoffinger u 40-minutnoj uvodnoj riječi. „Trump organizacija je svoje već dobro plaćene direktore platila još više pomažući im da varaju prilikom prijavljivanja svoje zarade.”

Susan Necheles, koja zastupa Trump organizacijy, odgovorila je da se kompaniji nepravedno pripisuje krivica za postupke jednog njenog direktora - dugogodišnjeg šefa finansija Allena Weisselberga - koji se, kako ga je prikazala „odmetnuo” od kompanije i sada sarađuje sa tužiocima radi sopstvene koristi.

Weisselberg, koji je imao najviše koristi od prevare, i kome je kompanija plaćala stan, automobile, i školarinu njegovih unuka, priznao je krivicu i pristao da ponovo svjedoči protiv kompanije u zamjenu za petomjesečnu kaznu zatvora. Weisselberg sin i još jedan direktor Trump organizacije također su optuženi da su dobijali kompenzacije koje nisu zvanično zavedene i prijavljene poreskim vlastima.

„Kada kažu Trumpova kompanija, zapravo misle - Alen Weisselberg je uradio nešto nelegalno, u namjeri da donese koristi Alenu Weisselbergu, njegovom prijatelju ili njegovom sinu”, rekla je advokatica Trumpove organizacije.

Suđenje je dio jednog od tri aktivna procesa protiv Trumpa ili njegove organizacije koji se vode pred sudovima u New Yorku. Ako bude proglašena krivim, Trumpova organizacija moraće da plati kaznu veću od milion dolara, i mogla bi da ima teškoće u dobijanju novih kredita i sklapanju ugovora. Neki partneri i vladini entiteti mogli bi da prekinu veze sa kompanijom, a presuda da je kompanija kriva za poreske prevare takođe bi uticala na njenu sposobnost da posluje sa američkom Tajnom službom, koja povremeno plaća toj kompaniji smještaj dok štiti Trumpa kao bivšeg predsjednika.

Trump traži od Vrhovnog suda da blokira pristup njegovim poreskim dokumentima

Bivši predsjednik Donald Trump ponovo se žalio Vrhovnom sudu, ovog puta u pokušaju da spreči predaju njegovih poreskih prijava odboru za budžet i poreska pitanja američkog Kongresa.

Trump je zatražio od suda da privremeno zaustavi predaju njegovih dokumenata od strane Sekretarijata za finansije odboru Predstavničkog doma, u kojem većinu imaju demokrate. Bivši predsjednik kaže da bi poreske prijave mogle da budu predate već u četvrtak, bez intervencije Vrhovnog suda.

Niži sudovi su zaljučili da kongresni odbor ima široka ovlaštenja da traži uvid u Trumpova poreska dokumenta, i odbacili Trumpove tvrdnje da je riječ o pretjeranom mješanju Kongresa.

„Ako ova odluka ostane, ona će potkopati princip podjele vlasti, a položaj predsjednika biće podložan invazivnim zahtjevima političkih protivnika u zakonodavnoj grani”, napisali su Trumpovi advokati.

Sudska bitka se vodi od 2019, kada je kongresni odbor tužio Trumpa da bi ga primorao da preda poreska dokumenta. Trump je bio prvi predsjednik u četiri decenije koji je odbio da objavi svoje poreske prijave, nastojeći da sačuva tajnim detalje o svom bogatstvu i aktivnostima svoje kompanije - Trump organizacije.

Trump je prethodno tražio intervenciju Vrhovnog suda u pravnom procesu koji se odnosi na pretragu njegovog imanja na Floridi Mar-a-Lago u augustu. Sud je odbacio taj zahtev.

Ukoliko Trump bude uspio da ubijedi najviši sud zemlje da interveniše, potencijalno bi mogao da odloži konačnu odluku do početka rada narednog Kongresa u januaru. Ako republikanci ponovo osvoje kontrolu nad Predstavničkim domom na izborima naredne nedjelje, mogli bi da odustanu od zahtijeva da dobiju uvid u dokumenta.

Demokrate u Kongresu kažu da žele da vide Trumpove poreske prijave da bi vidjeli da li je američka Poreska služba (IRS) na ispravan način pregledala njegove prijave, i razmotre da li je potreban neki novi zakon u ovoj sferi.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG