Linkovi

Vrhovni sud privremeno zaustavio predaju Trumpovih poreskih dokumenata Kongresu


Predsedavajući sudija Vrhovnog suda John Roberts.
Predsedavajući sudija Vrhovnog suda John Roberts.

Predsjedavajući sudija Vrhovnog suda John Roberts privremeno je zaustavio predaju poreskih prijava bivšeg predsjednika Donalda Trumpa odboru američkog Kongresa.

Robertsov nalog dao je Vrhovnom sudu dodatno vrijeme da razmotri pravna pitanja iz Trumpove hitne žalbe najvišem sudu zemlje, koja je uložena u ponedjeljak.

Bez intervencije suda, Sekretarijat za finansije je već u četvrtak mogao da dostavi Trumpova poreska dokumenta Odboru za budžet i poreska pitanja Predstavničkog doma, u kome većinu imaju demokrate.

Sudska bitka oko Trumpovih poreza se vodi od 2019.

Niži sudovi su zaključili da kongresni odbor ima široka ovlaštenja da dobije uvid u Trumpova poreska dokumenta i odbacili Trumpove tvrdnje da je riječ o prekoračenju kongresnih dužnosti.

Ako Trump uspije da ubijedi najviši sud zemlje da interveniše u ovom slučaju, potencijalno bi mogao da odloži konačnu odluku do početka rada narednog Kongresa u januaru. Ako republikanci povrate kontrolu nad Predstavničkim domom na izborima 8. novembra, odbor bi mogao da odustane od zahtjeva da dobije uvod u dokumenta.

Odluka da se privremeno blokira predaja dokumenta je treća takava odluka sudija u posljednjih nekoliko dana u slučajevima koji se odnose na Trumpa. Sud odvojeno razmatra hitnu žalbu senatora Lindseyja Grahama koji pokušava da izbjegne da svjedoči pred velikom porotom u Georgiji koja istražuje moguće ilegalno miješanje Trumpa i njegovih saradnika u izbore 2020. u toj državi.

Sud također razmatra žalbu predsjednice Republikanske partije Arizone Kelli Ward koja želi da spriječi predaju podataka o telefonskim razgovorima kongresnoj komisiji koja istražuje pobunu na Capitolu 6. januara 2021.

Kongresni odbor za budžet i poreska pitanja i njegov predsjednik, demokrata Richard Neal, prvi put su zatražili Trumpova poreska dokumenta 2019, u okviru istrage o tome da li se bivši predsjednik povinovao poreskim zakonima i programu revizije američke Poreske službe (IRS). Prema federalnom zakonu, IRS "će dostaviti" prijave bilo kog poreskog obveznika maloj grupi najviših članova Kongresa.

Sekretarijat za pravosuđe, u vreme Trampove administracije, je branio odluku tadašnjeg sekretara za finansije Stevene Mnuchina da Kongresu ne dostavi Trumpove poreske prijave. Mnuchin je tvrdio da je mogao da uskrati dokumenta jer je zaključio da ih demokrate traže iz političkih, stranačkih razloga. Usledile su pravne žalbe.

Nakon što je predsjednik Joe Biden stupio na položaj, odbor je obnovio zahtev, tražeći Trumpove poreske prijave i dodatne informacije iz perioda između 2015 i 2020. Bijela kuća je zauzela stav da je zahtjev validan i da Sekretarijat za finansije mora da mu se povinuje. Trump je onda pokušao da sudskim putem spriječi predaju dokumenata.

Tadašnji okružni tužilac Manhattana Cyrus Vance Mlađi dobio je kopije Trumpovih ličnih i poslovnih poreskih dokumenata u okviru krivične istrage. I taj slučaj je otišao pred Vrhovni sud, koji je odbacio Trumpov argument da je kao predsjednik imao široki imunitet.

Trump je nedavno tražio i intervenciju sudija u još jednom pravnom slučaju koji se odnosi na pretragu njegovog imanja Mar-a-Lago na Floridi u augustu. Sud je odbacio taj apel.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG