Linkovi

Trump čestitao rođendan lideru Sjeverne Koreje


Arhiva - Predsjednik SAD Donald Tramp rukuje se sa sjevernokorejskim liderom Kim Džong Unom, tokom sasanka u demilitarizovanoj zoni koja razdvaja dvije Koreje, u Panmunjomu, Južna Koreja, 30. juna 2019.
Arhiva - Predsjednik SAD Donald Tramp rukuje se sa sjevernokorejskim liderom Kim Džong Unom, tokom sasanka u demilitarizovanoj zoni koja razdvaja dvije Koreje, u Panmunjomu, Južna Koreja, 30. juna 2019.

Predsjednik SAD Donald Trump porukom je čestitao rođendan sjevernokorejskom lideru Kim Džon Unu, izjavo je savjetnik za nacionalnu bezbjednost Sjeverne Koreje Čung Eui Jong u petak.

Čung, koji se sastao sa Trumpom u Vašingtonu ove nedjelje, rekao je novinarima da mu je data poruka da je ponese u Sjevernu Koreju i da je poruku isporučio u četvrtak.

"Sastali smo se na rođendan Kim Džong Una i predsjednik Trump se toga sjetio i zatražio od mene da isporučim poruku", rekao je Čung nakon što se vratio u Sjevernu Koreju.

Vjeruje se da je Kimov rođendan 8. januar, mada tajnoviti režim nikada nije potvrdio datum. Vlada SAD na spisku ima 1984. kao godinu Kimovog rođenja, što znači da je ove godine napunio 36 godina.

Čung nije rekao da li je poruka bila pisana, niti da li je sadržavala išta više od rođendanskih želja.

U srijedu, Čung se takođe sastao sa specijalnim američkim izaslanikom za Sjevernu Koreju, Stivenom Biganom, i "obnovio blisku koordinaciju SAD - RoK po pitanju Sjeverne Koreje", rekla je portparolka State Departmenta Morgan Orgagus, upotrebljavajući inicijale zvaničnog imena Sjeverne Koreje - Republika Koreja.

Njih dvojica raspravljali su o nedavnim događajima na Bliskom istoku i njihovoj koordinaciji po pitanju globalnih bezbjednosnih tema.

Južnokorejski ministar inostranih poslova Kan Kjung Va sastaće se sa državnim sekretarom SAD Majkom Pompeom u Kaliforniji naredne sedmice, zajedno sa njihovim japanskim kolegom Tošimitsu Motegijem, a Sjeverna Koreja i odnosi Japana i Južne Koreje biće glavne teme razgovora.

Južnokorejski predsjednik Mun Đae In u utorak je rekao da postoji hitna potreba da se na praktičan način unaprijede veze sa Sjevernom Korejom, dodajući da je spreman da se sastane sa njenim povučenim liderom u Sjevernoj Koreji.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG