Linkovi

Trump pozvao Kima da "brzo postignu dogovor"


Kim Jong Un i Donald Trump su se sastali tri puta, u Singapuru, Vijentamu i demilitarizovanoj zoni između dvije Koreje, ali nisu postigli nikakav konkretan dogovor o denuklearizaciji jSeverne Koreje.
Kim Jong Un i Donald Trump su se sastali tri puta, u Singapuru, Vijentamu i demilitarizovanoj zoni između dvije Koreje, ali nisu postigli nikakav konkretan dogovor o denuklearizaciji jSeverne Koreje.

Predsjednik Donald Trump pozvao je sjevernokorejskog lidera Kim Jong Una da "brzo postigne dogovor" sa SAD o denuklearizaciji. SAD i Južna Koreja su ranije najavile da odlažu zajedničke vojne vježbe u pokušaju Amerike da obnovi razgovore sa Sjevernom Korejom.

Donald Trump je na Twitteru kritikovao i potencijalnog predsjedničkog kandidata demokrata Joe Bidena i napisao Kimu da je "on jedini koji može da ga dovede tamo gde treba da bude" uz poruku da se "vide uskoro".

Nešto ranije, SAD i Južna Koreja odložile su zajedničku vojnu vježbu, što Washington negira da je ustupak Pjongjangu.

Vježbe, na kojima je trebalo da se prikažu i ratni borbeni avioni iz SAD i Južne Koreje, prethodnih godina su odlagane i smanjivane u trajanju i obimu, ali im se Sjeverna Koreja i dalje protivila.

Sekretar za odbranu SAD Mark Esper kazao je da će vojske SAD i Južne Koreje biti u pripravnosti, bez obzira na to što su vježbe odložene. On je negirao da ovaj potez Pentagona ima veze sa ustupcima Pjongjangu.

"Ne vidim to kao ustupak, već kao znak dobre volje u cilju da postignemo mir", rekao je Esper u Bangkoku, na sastanu sa ministrima odbrane azijskih zemalja.

Sjeverna Koreja je okrivila Washington za "hladan tuš" u razgovorima, zbog najavljenih vježbi sa Seulom. Pjongjang zajedničke vojne vježbe vidi kao "probu za invaziju".

Ipak, i dalje nije jasno da li će ova odluka Washingtona uticati na Pjongjang da ponovo sjedne za pregovarački sto i razgovara o denuklearizaciji.

Esper se tome nada.

"Ohrabrujemo Sjevernu Koreju da isto okaže dobru volju kada je riječ o testiranju raketa i da se vrati za pregovarački sto bez oklijevanja".

Sjeverna Koreja je saopštila da je "pokušala pozitivno da protumači potez SAD", ali da je nedavno usvojena rezolucija UN o ljudskim pravima pokazala da Washington nema ozbiljne namjere.

UN su kritikovale Sjevernu Koreju zbog nepoštovanja ljudskih prava, što je Pjongjang protumačio kao znak američkog neprijateljstva i "političku provokaciju SAD".

"Čak i da obnovimo dijalog, nećemo razgovarati o nuklearnim pitanjima prije nego što SAD prekinu sa neprijateljskom politikom", saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova Sjeverne Koreje.

Dok su razgovori sa SAD u zastoju, Sjeverna Koreja je testirala nekoliko raketa, a analitičari upozoravaju da je i dalje u mogućnosti da napravi nuklearno oružje.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG