Linkovi

Američko i sjevernokorejsko aludiranje na rat pred isticanje roka


Fotografija koju je objavila sjevernokorejska zvanična agencija KCNA 18. novembra 2019, na kojoj severnokorejski lidr Kim Jong Un pozira sa pilotima Korejske narodne armije.
Fotografija koju je objavila sjevernokorejska zvanična agencija KCNA 18. novembra 2019, na kojoj severnokorejski lidr Kim Jong Un pozira sa pilotima Korejske narodne armije.

Sjedinjene Države i Sjeverna Koreja započele su da aludiraju na prijetnje silom uoči roka koji dolazi krajem godine po pitanju napretka u pregovorima o nuklearnom oružju.

Pak Jong Chon​, čelnik Korejske narodne armije (KPA), zaprijetio je u izjavi koju je u srijedu dao sjevernokorejskim državnim medijima da će silom uzvratiti na bilo kakvu američku vojnu akciju.

Ta izjava direktan je odgovor na komentare predsjednika SAD Donalda Trumpa, koji je aludirao na korištenje vojne sile protiv Sjeverne Koreje ako bude potrebno.

"Želio bih da razjasnim jednu stvar, da upotreba oružanih snaga nije privilegija samo SAD", prenosi navodne riječi Paka Centralna korejska novinska agencija (KCNA) 4. decembra. "Svako može da nagađa kakvom akcijom će DPRK odgovoriti ako SAD preduzmu vojne akcije protiv DPRK".

Nekoliko sati ranije, Trump je novinarima na samitu NATO-a u Londonu govorio o Sjevernoj Koreji: "Sada imamo najmoćniju vojsku koju smo ikada imali i daleko smo najmoćnija država svijeta. I, nadamo se, ne moramo to da koristimo, ali ako budemo morali, koristićemo. Ako budemo morali, to ćemo i uraditi".​

Važan znak

I pored činjenice da su Sjedinjene Države i Sjeverna Koreja razmijenile brojne prijetnje otkako je Trump stupio na dužnost u januaru 2017, neki stručnjaci vjeruju da je posljednja razmjena izjava ozbiljan znak rasta tenzija.

"Postoji obrazac tokom tokom cijele godine u sjevernokorejskim saopštenjima. Bili su prilično obazrivi da ne kritikuju direktno Trumpa", rekao je John Delury​, analitičar za Sjevernu Koreju i pridruženi profesor Kineskih studija na Jonsei univerzitetu u Seulu. "Ta retorika - gdje Tramp i Kim počinju da idu dalje direktno kritikujući jedan drugog ili gdje vide jedan drugog kao probleme - to je značajno".

Ranije ove nedjelje, 3. decembra, zvaničnik sjevernokorejskog ministarstva spoljnih poslova optužio je SAD da to što drže Sjevernu Kreju "vezanu za dijalog" kao "glupavi trik" ili politički alat za predsjedničke izbore u SAD 2020. Ri Thae Song​, prvi potpredsjednik Vlade, takođe je izjavo da je "u potpunosti na SAD kakav božićni poklon žele da dobiju".

Rok krajem godine

Rast tenzija vjerovatno ima veze sa rokom Kim Jong Una da do 31. decembra 2019. vidi opipljiv pomak u nuklearnim pregovorima od strane Sjedinjenih Država. Za sada, Sjeverna Koreja nije formulisala koje bi tačne korake Donalda Trumpa željela da vidi do kraja godine, ali Delury kaže da je Pjongjang to pitanje namjerno ostavio otvorenim.

"Zaista, sjevernokorejska pozicija je da su oni učinili dosta stvari za koje SAD i Trump preuzimaju zasluge, ali SAD nisu uradile ništa zauzvrat", kaže Delury. "Prema tome, ono što oni govore je da SAD teba da potvrde pozitivne korake koje je Sjeverna Koreja napravila i da urade nešto zauzvrat".

Sjdinjene Države odbijaju da ukinu ekonomske sankcije protiv Sjeverne Koreje kao odgovor na nekoliko ustupaka Pjongjanga, uključujući i predaju posmrtnih ostatak vojnika iz Korejskog rata, zatvaranje postrojenja Pjongjanga za testiranje nuklearnog oružja i obustavu proba raketa dugog dometa i nuklearnih testova.

"Sve više, čitava diskusija na američkoj strani nema ništa sa (pravljenjem ustupaka). Štaviše, šta ćemo sljedeće zatražiti", zapitao je Delury. "Možete vidjeti veliki jaz. Kako ja čitam ove izjave, rok 31. decembra nije potraga za sljedećim koracima, skoro da se odnosi na zaključivanje o postojećoj situaciji. Sjevernokorejci kažu: 'Morate da uradite nešto zauzvrat'".

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG