Linkovi

Kim Jong Un najavljuje novo "strateško oružje"


People watch a TV screen showing an image of North Korean leader Kim Jong Un during a news program at the Seoul Railway Station in Seoul, South Korea, Tuesday, Dec. 31, 2019.
People watch a TV screen showing an image of North Korean leader Kim Jong Un during a news program at the Seoul Railway Station in Seoul, South Korea, Tuesday, Dec. 31, 2019.

Sjevernokorejski lider Kim Jong Un optužio je Trumpovu administraciju da odugovlači u nuklearnim pregovorima i upozorio da će njegova zemlja uskoro predstaviti novo strateško oružje svijetu dok jača svoju nuklearnu odbranu, da bi se suprostavila "gangsterskim" američkim sankcijama i pritisku.  

Kim je upozorio da se možda više neće pridržavati moratorijuma na razvoj raketa dugog dometa i nuklearne testove, i zaprijetio "šokantnom akcijom" ako SAD ne ublaže stav u nuklearnim pregovorima.

Prema sjevernokorejskim državnim medijima, Kim je te komentare iznio da četvorodnevnoj konferenciji vladajuće partije u Pjongjangu. Objavio je da Sjeverna Koreja nikada neće odustati od svoje bezbjednosti radi ekonomske koristi, pošto se, kako kaže, suočava sa sve većim američkim neprijateljstvom i nuklearnim prijetnjama.

"Rekao je da nikada nećemo dozvoliti drskim Sjedinjenim Državama da zloupotrebljavaju dijalog Demokratske Narodne Republike Sjeverne Koreje i SAD da bi ispunile svoje mračne ciljeve, već će preći na šokantnu, stvarnu akciju da Amerika plati za bol koji je nanijela našem narodu do sada", citirala je Kima korejska centralna novinska agencija.

Kim je dodao da ukoliko SAD "nastave sa neprijateljskom politikom prema Sjevernoj Koreji, nikada neće biti denuklearizacije Korejskog poluostrva a Pjongjang će nastaviti da razvija neopohodno strateško oružje radi državne bezbjednosti dok SAD ne promjene svoju politiku", prenijela je agencija.

Međutim, Kim nije pokazao jasnu namjeru da u potpunosti odustane od pregovora sa SAD.

Pregovori Washingtona i Pjongjanga su zakočeni zbog neslaganja koja se odnose na korake u nuklearnom razoružanju i ukidanje sankcija Sjevernoj Koreji.

Neki eksperti kažu da će Sjeverna Koreja, koja uvijek pažljivo prati izborne promjene u američkoj vladi, izbjeći ozbiljnije pregovore sa Washingtonom narednih mjeseci, dok ne bude vidjela kako će suđenje za opoziv Trumpa u Washingtonu uticati na američke predsjedničke izbore.

Kim i predsjednik Trump sastali su se tri puta od juna 2018, ali su pregovori zastali poslije neuspješnog drugog samita prošlog februara u Vijetnamu.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG