Linkovi

Sjeverna Koreja: Spremni smo za dijalog ili konfrontaciju sa SAD


Vojna parada u Pjongjangu (arhivski snimak)

Sjeverna Koreja upozorila je u petak da je "spremna za dijalog ili konfrontaciju" sa Sjedinjenim Državama i poručila da je Washingtonu dala dovoljno vremena da promijeni pristup nuklearnim pregovorima koji su u zastoju.

Severnokorejski ministar inostranih poslova Ri Yong Ho​ je u saopštenju, koje je prenijela Korejska centralna novinska agencija, rekao da bi bila "greška", ako bi Washington uveo dodatne sankcije Pjongjangu.

Već smo dali dovoljno obimno objašnjenje da bi ga razumjela američka strana i dovoljno vremena, zahvaljujući maksimalnoj strpljivosti", rekao je Ri.

U saopštenju se takođe upozorava da bi Sjeverna Koreja dugo vremena mogla da ostane najveća prijetnja Sjedinjenim Državama.

Riječ o najnovijem nagoveštaju da Sjeverna Koreja možda neće brzo nastaviti pregovore sa Sjedinjenim Državama, uprkos okončanju najnovije runde američko-južnokorejskih vojnih vježbi ove nedjelje.

Predsjednik Donald Trump rekao je da mu je sjevernokorejski lider Kim Jong Un u pismu obećao da će zaustaviti raketne probe i početi pregovore čim se okončaju vojne vježbe.

Vježbe su završene u utorak, a Sjeverna Koreja je umjesto nastavka pregovora kritikovala to što su održane, i osudila nedavnu odluku Južne Koreje da kupi američke borbene avione.

Severnokorejski šef diplomatije je u petak kritikovao i američkog državnog sekretara Mikea Pompea, zato što je nedavno rekao da će Sjedinjene Države zadržati najoštrije sankcije "u istoriji" protiv Sjeverne Koreje.

“Dovoljno je bezobziran da izrekne tako nepromišljene riječi, zbog čega smo razočarani i skeptični da možemo da riješimo bilo koji problem sa takvim čovjekom", saopštio je Ri i dodao da se "ništa pristojno ne može očekivati od Pompea".

Sjeverna Koreja je Sjedinjenim Državama dala rok do kraja godine da budu fleksibilnije u nuklearnim pregovorima. Pjongjang od Washingtona traži ublažavanje sankcija i bezbjednosne garancije.

Trumpova administracija saopštila je da nije spremna da ublaži sankcije dok Kim ne pristane da se odrekne cijelog programa za nuklearno naoružanje.

Sjeverna Koreja je od početka maja izvela osam raketnih probi, za koje je Trump rekao da nisu problem, jer rakete ne mogu da dosegnu Sjedinjene Države.

XS
SM
MD
LG