Linkovi

Predstavnički dom formalno odobrio istragu o opozivu predsjednika Bidena


Joe Biden
Joe Biden

Predstavnički dom formalno je odobrio vođenje istrage o opozivu predsjednika Joea Bidena.

Glasanje je održano po stranačkoj liniji, sa 221 glasova za i 212 protiv, a svi republikanci su podržali prijedlog, uprkos tome što neki u stranci brinu da istraga još nije proizvela dokaze da je Biden uradio bilo šta nedolično.

Proces opoziva može da dovede do ultimativne kazne za jednog predsjednika - da bude smijenjen s položaja ukoliko bude osuđen u Senatu.

"Ne shvatamo lako ovu odgovornost i nećemo prejudicirati rezultat istrage", saopštio je predsjedavajući Mike Johnson. “Ali dosadašnje dokaze je nemoguće ignorisati."

Istraga o opozivu fokusira se na to da li je Biden imao koristi od poslovanja svog sina Huntera Bidena u stranim zemljama, a glasanje je održano nekoliko sati pošto je Bidenov sin odbio da svjedoči iza zatvorenih vrata.

Članica Predstavničkog doma Deborah Ross govori na konferenciji za novinare o istrazi o opozivu predsjednika Bidena, 13. decembra 2023.
Članica Predstavničkog doma Deborah Ross govori na konferenciji za novinare o istrazi o opozivu predsjednika Bidena, 13. decembra 2023.

Republikanci u Predstavničkom domu tvrde da su Biden i njegova porodica nepropisno profitirali od odluka u kojima je stariji Biden učestvovao dok je bio potpredsjednik od 2009. do 2017. Njihova istraga se sada fokusira na poslove Huntera Bidena u Ukrajini i Kini u tom periodu.

Našli su dokaze da je mlađi Biden navodio svoje klijente da vjeruju da može da im pruži pristup kancelariji potpredsjednika, ali nisu uspjeli da pronađu dokaze da je Joe Biden preduzeo bilo kakve zvanične korake da pomogne tim kompanijama, ili stekne finansijsku dobit od njih.

Bijela kuća odbacuje istragu navodeći da je politički motivisana i da se ne zasniva na činjenicama. Predsjednik je kritikovao republikance što nisu podržali nijedan prijedlog njegovih domaćih prioriteta ili glasali za hitnu finansijsku pomoć Ukrajini i Izraelu.

"Republikanci u Predstavničkom domu neće da mi se pridruže. Umjesto da učine bilo šta da poboljšaju život običnim Amerikancima, fokusirani su na to da me napadaju lažima", rekao je predsjednik.

Joe Biden se sprema za moguću novu predsjedničku trku protiv Donalda Trumpa, koji mu je bio rival i na izborima 2020. Trump je prvi predsjednik u američkoj historiji koji je opozvan dva puta, i trenutno se priprema za četiri predstojeća suđenja.

Skoro je sigurno da inicijativa neće dovesti do smjene Bidena. Čak i ako Predstavnički dom smijeni predsjednika, Senat bi morao da ga osudi sa dvije trećine glasova - što je gotovo nemoguće u gornjem domu Kongresa gdje demokrate imaju većinu od 51 prema 49 glasova.

Međutim, istraga bi mogla da pomogne republikancima da iznose svoje optužbe za korupciju tokom većeg dijela predsjedničke kampanje 2024.

Glasanje je održano tri mjeseca pošto su republikanci neformalno započeli istragu i nije neophodan korak da bi se predsjednik ili drugi zvaničnici smijenili s položaja.

Međutim, ova dozvola bi republikancima mogla da pruži veća pravna ovlaštenja da primoraju Bidenovu administraciju da sarađuje u istrazi.

Hunter Biden odbio da svjedoči iza zatvorenih vrata u Kongresu

Sin predsjednika Bidena, Hunter Biden, u srijedu se oglušio o obavezujući poziv republikanaca u Predstavničkom domu da svjedoči iza zatvorenih vrata o svojim poslovima.

Na konferenciji za novinare ispred zgrade Kongresa, Biden je ocijenio istragu kao neosnovanu i nagovijestio da neće sarađivati u vezi sa pozivom Odbora za nadzor Predstavničkog doma da svjedoči iza zatvorenih vrata.

"Nema dokaza koji bi potkrijepili navode da je moj otac finansijski umiješan u moj posao, jer se to nije dogodilo", rekao je Hunter Biden.

Hunter Biden razgovara sa novinarima u Capitolu, 13. decembra 2023. (Foto: AP/Jose Luis Magana)
Hunter Biden razgovara sa novinarima u Capitolu, 13. decembra 2023. (Foto: AP/Jose Luis Magana)

Republikanci su rekli da će preduzeti korake kako bi Bidena i formalno teretili za djelo nepoštovanja Kongresa, koje je kažnjivo i zatvorom.

"Predsednikov sin ne može da postavlja pravila" rekao je kongresmen James Comer, predsjednik Odbora za nadzor.

Republikanski kongresmen Jim Jordan rekao je da riječi Huntera Bidena da njegov otac nije bio "finansijski umiješan" sugerišu da je predsjednik možda bio umiješan u posao svog sina čak i ako nije profitirao od toga.

"On je bio umiješan, samo ne finansijski. To je veliko odstupanje od svega što su rekli", rekao je Jordan.

Advokat Bijele kuće odbacio je tu tvrdnju uz komentar na platformi X da "Jim Jordan nastavlja da laže i daje potpuno lažne izjave o sadržaju takozvane istrage".

Hunter Biden, koji se godinama borio sa zavisnošću od droge i alkohola, također je bio predmet višegodišnje krivične istrage.

To je rezultiralo federalnim optužbama da je lagao o upotrebi droge dok je kupovao pištolj, i odvojenim optužbama za neplaćanje poreza od 1,4 miliona dolara.

On se izjasnio da nije kriv po optužbama za oružje, a njegov advokat kaže da je u potpunosti otplatio porez.

"Dok sam bio zavisnik, nisam bio odgovoran prema svojim finansijama. Ali, sugerisati da je to osnova za istragu o opozivu je više nego apsurdno, to je besramno", rekao je Bidenov sin.

Dok je njegov otac bio potpredsjednik, Hunter Biden je bio u upravnim odborima ukrajinskog industrijskog konglomerata i kineskog privatnog fonda.

Predstavnici jednog od njegovih bivših poslovnih udruženja rekli su da je Hunter pokušavao da obezbijedi "iluziju pristupa" njegovom ocu, ali i da nisu imali saznanja o tome da je Joe Biden kršio zakon.

Hunter Biden je ponudio da svjedoči u Kongresu javno, uz obrazloženje da je zabrinut da će svjedočenje iza zatvorenih vrata biti pogrešno predstavljeno.

Republikanci su insistirali da on prvo mora tako da svjedoči.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG