Linkovi

Biden kaže da Trump, koji ubjedljivo vodi u anketama, predstavlja prijetnju američkoj demokratiji


Donald Trump
Donald Trump

Predsjednik Joe Biden rekao je donatorima u ponedjeljak da bivši predsednik Donald Trump predstavlja prijetnju američkoj demokratiji i dodao da se republikanac obavezao da će biti diktator na jedan dan ako bude izabran 2024. godine.

"On to govori javno", rekao je Biden.

Biden je u nekoliko navrata pokušao da iskoristi Trumpove riječi protiv njega kao način da poveća sopstvene političke izglede, navodeći Trumpa kao prijetnju demokratiji.

"Prije neki dan je rekao da želi da bude diktator samo na jedan dan, da otpušta državne službenike i čitav niz drugih stvari. On želi političko nasilje umjesto da ga odbacuje. Ne smijemo dozvoliti da se to desi", rekao je Biden na predizbornom događaju u Philadelphiji.

Tokom govora u subotu, Trump je ponovio izjavu koju je dao tokom prošle nedjelje na Fox newsu da ne namjerava da postane diktator ako ponovo osvoji predsjedničku funkciju osim "prvog dana".

Trump je zadržao dominantnu poziciju u trci republikanaca za predsjedničku nominaciju za izbore 2024. godine, privlačeći podršku više od polovine birača stranke, prema istraživanju javnog mnijenja Reuters/Ipsos završenom u ponedjeljak.

Anketa je pokazala da je 61 posto inspitanih koji su se izjasnili kao republikanci rekli da bi glasali za bivšeg predsjednika SAD kako bi dobio nominaciju da bude protivnik demokratskom predsjedniku Joea Bidena na izborima.

Nijedan od njegovih rivala nije mu ni blizu. Guvernera Floride Rona DeSantisa i bivšu guvernerku Južne Karoline Nikki Haley podržavalo je po 11 posto republikanaca.

Anketa je pokazala malo navoda da na republikanske glasače utiče niz federalnih i krivičnih optužbi saveznih država sa kojima se Trump suočava.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG