Linkovi

Četiri razloga koja bi Trumpa mogla vratiti u Bijelu kuću


Donald Trump
Donald Trump

Dva puta je prošao kroz proces opoziva, pokušao je osujetiti miran prijenos vlasti nakon poraza na predsjedničkim izborima 2020, suočava se s brojnim optužbama u više krivičnih slučajeva, a njegovi kritičari upozoravaju da planira da vlada kao autokrata.

Dva puta je prošao kroz proces opoziva, pokušao je osujetiti miran prijenos vlasti nakon poraza na predsjedničkim izborima 2020, suočava se s brojnim optužbama u više krivičnih slučajeva, a njegovi kritičari upozoravaju da planira da vlada kao autokrata.

Trump vodi svoje rivale za republikansku predsjedničku nominaciju za gotovo 50 postotnih poena u nacionalnim istraživanjima javnog mnijenja, što je izvanredan povratak za jednog predsjednika koji je prije tri godine djelovao poraženo i poniženo.

Evo četiri razloga zašto bi Trump mogao pobijediti na izborima u novembru 2024. protiv aktuelnog predsjednika demokrate Joea Bidena.

Nesretni glasači

Bidenova administracija tvrdi da je ekonomija u dobrom stanju, sa nezaposlenošću koja je pala na gotovo historijski najnižih 3,9% sa 6,3% kada je Trump napustio funkciju, a inflacija se spustila sa 9% u junu 2022. na 3,2% u oktobru.

Veliki dio javnosti, uključujući mnoge glasače, vjeruje suprotno. Oni ukazuju na to da plate ne idu u korak sa životnim troškovima kao što su namirnice, automobili, kuće, briga o djeci i starijima.

Kada Biden govori o ekonomiji, Amerikanci razmišljaju o pristupačnosti, a ne o ekonomskim pokazateljima. Istraživanja javnog mnijenja pokazuju da glasači s velikom razlikom gledaju na republikance kao na bolje ekonomiste, iako je Trump ponudio samo nejasne prijedloge.

Govori o strahovima

Birači su uznemireni iz razloga koji sežu daleko izvan ekonomije. Trump govori o zabrinutostima, stvarnim ili ne, koje imaju mnogi Bijelci u zemlji koja postaje sve raznolikija i kulturno progresivnija.

Postoji i sveprisutan osjećaj da kamen temeljac američkog života - vlasništvo nad kućom, pristojna plata koja ide u korak s inflacijom, fakultetsko obrazovanje - mnogima postane sve više nedostižan. Ankete pokazuju da su glasači zabrinuti zbog kriminala i nervozni zbog protoka migranata koji ilegalno prelaze granicu između SAD-a i Meksika.

Trump je vješt u kanalisanju i pakovanju tih strahova, dok se i dalje predstavlja kao neko ko dolazi izvan američkog političkog sistema. On je i palikuća i vatrogasac, koji izjavljuje da je zemlja u haosu, a zatim se nudi kao spasilac.

Trumpovi potezi nisu diskvalifikacijski za mnoge birače

Dok ga kritičari unutar njegove stranke, Demokratske stranke i mediji smatraju nepodobnim za funkciju, milioni birača se ne slažu.

Umjesto toga, mnogi od njegovih pristalica postali su uvjereni da je Trump žrtva političkog lova na vještice. Najmanje polovina republikanaca koje je anketirao Reuters/Ipsos ranije ove godine reklo je da ne bi imali problema da glasaju za Trumpa čak i da je osuđen za zločin.

Trump također može ukazati na svoje četiri godine na vlasti i tvrditi da je mašinerija vlade uglavnom funkcionirala, iako ponekad haotično, uprkos strahovima da on ne može vladati i da najgore optužbe o njemu - poput njegovog dosluha s Rusijom - nikada nisu dokazane.

Biden se okrivljuje za sve

Trump također može iskoristiti prednost Bijele kuće koja do sada nije bila u stanju uvjeriti veći dio javnosti da je Bidenova politika otvaranja novih radnih mjesta - kroz velika državna ulaganja u infrastrukturu, čistu energiju i proizvodnju čipova - promijenila njihove živote.

Biden je također opterećen sa par ratova u svijetu koji su podijelili Amerikance. Trumpova neintervencionistička poruka "Amerika na prvom mjestu" mogla bi odjeknuti među glasačima koji se plaše daljeg angažmana SAD-a u Ukrajini ili Izraelu, dok Biden održava tradicionalniju, intervencionističku američku vanjsku politiku.

Ništa od ovoga, naravno, ne znači da će Trump sigurno pobijediti na izborima.

On je i dalje duboko nepopularan u mnogim dijelovima zemlje i među mnogim demografskim grupama, a ako bude izabran za kandidata svoje stranke, to bi moglo izazvati veliku izlaznost u korist demokrata da mu se suprotstave.

Njegova zapaljiva retorika, uključujući prijetnje da će se osvetiti političkim neprijateljima koje naziva "štetočinama", također bi mogla biti odvratna za umjerenije republikance i nezavisne glasače, koji će mu trebati da pobijedi Bidena.

Demokrate su također uspješno vodile kampanju kao branioci prava na abortus kako bi pobijedili republikance širom zemlje na nizu izbora i to će pitanje ponovo učiniti centralnim u svojoj kampanji 2024. godine.

Ali u ovom trenutku, 11 mjeseci od dana izbora, Trump ima veće šanse da se vrati u Bijelu kuću nego u bilo kom trenutku otkako je napustio funkciju.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG