Linkovi

Sekretarijat za pravosuđe tuži Texas zbog zakona o abortusu


Čuvar na vratima Klinike za zdravlje žena u Fort Worthu u Texasu, 1. septembra 2021.
Čuvar na vratima Klinike za zdravlje žena u Fort Worthu u Texasu, 1. septembra 2021.

Američki sekretarijat za pravosuđe podnio je tužbu protiv države Texas dok administracija predsjednika Joea Bidena pokušava da blokira sprovođenje zakona kojim bi u toj državi skoro potpuno bio zabranjen abortus.

Sekretarijat navodi da skoro potpuna zabrana abortusa u Texasu predstavlja "otvoreno kršenje američkog Ustava".

U tužbi, koja je u četvrtak podnijeta federalnom sudu u Texasu, od federalnog sudije se zahtijeva da zakon proglasi nevažećim, i "zaštiti prava koja je Texas narušio".

Vrhovni sud je prošle nedjelje dozvolio da ostane na snazi zabrana abortusa u Texasu posle šest nedjelja trudnoće – što je prije nego što mnoge žene i uvide da su trudne. Odluka je označila veliku pobjedu za društvene konzervativce koji su pokušavali da zabrane proceduru od kako je odluka Vrhovnog suda u slučaju "Roe v. Wadea" uspostavila ustavno pravo na abortus.

Biden je upozorio da bi zakon izazvao "neustavni haos" jer se oslanja na privatna lica da ga sprovode tako što će podnositi građanske tužbe protiv osoba koje pomažu ženama da izvrše abortus poslije šest nedjelja, bilo da je riječ o ljekaru koji vrši proceduru ili taksisti koji ženu preveze do klinike.

Zakonom se podnosiocima tužbe omogućava da dobiju nagradu od najmanje 10.000 dolara i ne pravi se izuzetak u slučajevima silovanja ili incesta, iako postoje neki veoma usko definisani izuzeci, koji se odnose na zdravlje majke.

Republikanski guverner Texasa Greg Abbott ove nedjelje je branio zakon navodeći da će njegova država "eliminisati sve silovatelje".

Zbog odluke Vrhovnog suda da ne blokira texaški zakon, aktivisti za pravo na abortus zabrinuti su da bi sud, u kome konzervativci imaju većinu od šest prema tri sudija, mogao da poništi presudu u slučaju "Roe v. Wadea" kada kasnije ove godine bude razmatrao slučaj koji se odnosi na zabranu abortusa u Mississippiju.

Potpredsjednica SAD Kamala Harris treba da se sastane sa zdravstvenim radnicima i predstavnicima ustanova koje pružaju uslugu abortusa, kao i nekim pacijentkinjama, što je još jedan znak pokušaja ove administracije da zaštiti pravo žena na abortus.

Sekretar za pravosuđe Merrick Garland​ je ranije ove nedjelje nagovijestio da bi njegov sekretarijat mogao da interveniše, navodeći da će "zaštiti one koji pokušavaju da dobiju ili pruže usluge u sferi reproduktivnog zdravlja" na osnovu zakona iz 1994. godine poznatog kao Zakon o slobodi pristupa klinikama. (FACE). Taj zakon zabranjuje upotrebu sile i fizičko spriječavanje pojedinaca da obavljaju ili dobiju usluge u domenu reproduktivnog zdravlja.

Budući da je potrebno nekoliko nedjelja da se trudnoća otkrije putem standardnog testa mokraće, to znači da žene u Texasu imaju na raspolaganju samo nedjelju ili dvije da odu na abortus prije nego što im procedura bude zabranjena. Oko 80 do 90% abortusa obavlja se poslije šeste nedjelje trudnoće, a sprovođenje zabrane bi u Texasu moglo da dovede do zatvaranja klinika, upozoravaju grupe za pravo na abortus.

Prema anketi koju su sprovele agencije Reuters i Ipsos, većina Amerikanaca vjeruje da abortus treba da bude legalan u SAD. Oko 52% vjeruje da treba da bude legalan u većini ili svim slučajevima, dok 36% smatra da treba da bude nelegalan u većini ili svim slučajevima. Međutim, ovo pitanje je i dalje duboko polarizujuće. Pravo na abortus podržava većina demokrata dok mu se protivi većina republikanaca.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG