Linkovi

U Teksasu počeo da važi rigorozan zakon o zabrani abortusa


Protest za pravo na abortus ispred zgrade Skupštine Teksasa u Ostinu

U Teksasu je u srijedu ujutru stupila na snagu zabrana abortusa poslije šeste nedjelje trudnoće. Ovaj rigorozni zakon su pred Vrhovnim sudom pokušale da obore organizacije koje se bore za pravo na abortus, ali najviši sud u SAD je odbio njihov zahtjev.

Organizacije koje se bore za pravo na abortus kažu da se od 85 do 90 odsto intervencija obavi poslije šeste nedjelje trudnoće, što će praktično značiti da će mnoge klinike morati da se zatvore.

Ovakva zabrana nije donijeta ni u jednoj državi od 1973, kada je Vrhovni sud dozvolio pravo na abortus u slučaju Ro protiv Vejda.

Zakon u Teksasu je guverner potpisao 19. maja i do sada se nije primjenjivao jer je osporavan pred sudovima. Osim što zabranjuje abortus poslije šeste nedjelje, ovaj zakon daje mogućnost građanima da tuže klinike koje ga ne poštuju, a zauzvrat mogu na sudu da dobiju do 10.000 dolara.

Zastupnici prava na abortus mogu da traže od sudova da ispitaju ustavnost zakona jer se o tome do sada nijedan sud nije izjasnio, kaže profesor prava Stiven Vladek.

Teksas je među republikanskim državama koje su zabranile abortus po principu "otkucaja srca" bebe, odnosno zabranile da se obavlja pošto se uoči srčana aktivnost fetusa - što se često dešava i prije nego što žena shvati da je trudna.

Međutim, sudovi su zabranili primjenu takvih zabrana, a o nekima - poput zahtjeva države Misisipi da se preinači presuda Ro protiv Vejda i zabrani abortus poslije 15 nedelje trudnoće - Vrhovni sud tek treba da se izjasni.

XS
SM
MD
LG