Linkovi

Biden oštro krikovao zakon u Teksasu kojim se zabranjuje većina abortusa


Arhiva - Predsjednik SAD Joe Biden u Bijeloj kući, 30. avgusta 2021.
Arhiva - Predsjednik SAD Joe Biden u Bijeloj kući, 30. avgusta 2021.

Predsjednik Sjedinjenih Država Joe Biden kritikovao je u srijedu zakon donijet u Teksasu kojim se zabranjuje većina abortusa u toj državi, nekoliko sati nakon što je Vrhovni sud odbio da postupi po hitnom zahtjevu grupa za zaštitu prava na pobačaja da blokira stupanje na snagu te mjere.

U izjavi, Biden, pristalica prava na pobačaj, kao i mnoge američke demokrate, rekao je da zakon u jugozapadnoj državi "očigledno krši ustavno pravo utvrđeno" u značajnoj presudi Rou protiv Vejda iz 1973. godine, rekavši da žene imaju ustavno pravo na prekid trudnoće u prvih šest mjeseci kada fetus nije u stanju da preživi van materice.

Teksas je među desetak država koje vode republikanci, a koje su uvele "otkucaja srca" zabranu pobačaja, koja zabranjuje postupak nakon što se otkrije ritmičko skupljanje srčanog tkiva ploda, često nakon šest sedmica, a ponekad i prije nego što žena shvati da je trudna.

Sudovi su u prošlosti blokirali takve zabrane.

Teksaški zakon protiv pobačaja je neobičan po tome što daje privatnim građanima moć da ga sprovedu dozvoljavajući im da tuže pružaoce usluga pobačaja i svakoga ko "pomogne ili podrži" abortus nakon šest nedjelja. Oni koji pobijede u takvim parnicama imali bi pravo na najmanje 10.000 dolara odštete.

Biden je rekao: "Teksaški zakon značajno će ugroziti pristup žena zdravstvenoj zaštiti koja im je potrebna, posebno za obojene zajednice i pojedince sa niskim prihodima".

"I, bezobrazno, to se zamjenjuje davanjem mogućnosti građanima da pokreću tužbe protiv bilo koga za koga vjeruju da je pomogao drugoj osobi da abortira, što može da uključuje čak i članove porodice, zdravstvene radnike, osoblje na recepciji u zdravstvenoj klinici ili strance bez ikakve veze sa pojedincem", rekao je američki lider.

Biden je rekao da je njegova administracija "duboko posvećena" odbrani prava na abortus utvrđenih odlukom iz 1973. godine.

Pristalice teksaškog zakona o abortusu pozdravili su neaktivnost Vrhovnog suda.

"Bez sumnje, današnji dan je istorijski i pun nade, rekla je Čelzi Juman, zvaničnica grupe Human Coalition Action iz Teksasa koja je radila na usvajanju zakona. "Teksas je prva država koja je uspješno zaštitila najugroženije među nama, nerođenu djecu, zabranom pobačaja nakon što im je otkriven otkucaj srca".

Pružaoci usluga pobačaja u Teksasu, uključujući Planirano roditeljstvo i Zdravlje žena, saopštili su da više neće prekidati trudnoću nakon više od šest nedelja poslije posljednje menstruacije žene.

Prava pobačaja jedno su od spornijih pitanja u američkom političkom životu.

Iako ispitivanja javnog mnijenja na nacionalnom nivou pokazuju da većina Amerikanaca podržava zadržavanje skoro pet decenija stare presude u slučaju Rou protiv Vejda, državna zakonodavna tijela sa republikanskom većinom, u kojima dominiraju konzervativci, odobrila su niz zakona kojima se ograničava broj pobačaja, a neki zakonodavci protiv pobačaja aktivno traže peticiju koja bi se uputila sudu i kojom bi postupak bio zabranjen.

Vrhovni sud, čak i sa konzervativnom većinom od šest prema tri, ipak bi mogao da zaustavi teksaški zakon.

Visoki sud se složio da u svom predstojećem mandatu, koji počinje u oktobru, sasluša argumente o zakonu iz Misisipija koji zabranjuje većinu abortusa nakon 15 nedelja, znatno prije oživljavanja fetusa.

XS
SM
MD
LG