Linkovi

Najviši sud Meksika dekriminalizovao abortus u prijelomnoj odluci


Katolkinje se mole dok protestuju protiv odluke meksičkog Vrhovnog suda nacije kojom je abortus dekriminalizovan, u Meksiko Cityju, 7. septembra 2021.
Katolkinje se mole dok protestuju protiv odluke meksičkog Vrhovnog suda nacije kojom je abortus dekriminalizovan, u Meksiko Cityju, 7. septembra 2021.

Vrhovni sud Meksika jednoglasno je u utorak donio odluku da je kažnjavanje pobačaja neustavno, što je velika pobjeda za zagovornike zdravlja žena i ljudskih prava, u trenutku kada dijelovi Sjedinjenih Država donose oštrije zakone protiv takve prakse.

Odluka u drugoj po veličini rimokatoličkoj zemlji na svijetu znači da sudovi više ne mogu da procesuiraju slučajeve pobačaja, a prati historijsku odluku o legalizaciji tog prava u Argentini, koja je stupila na snagu ranije ove godine.

Arturo Zaldivar, predsjednik Vrhovnog suda Meksika, pozdravio je ovu odluku kao "prijelomni trenutak" za sve žene, posebno one najugroženije.

Presuda suda proizašla je iz predmeta iz 2018. koji osporava krivični zakon o abortusu u Koahuili, sjevernoj meksičkoj državi koja se graniči sa Teksasom, koji je upravo pooštrio zakonska rješenja o pobačaju.

Odluka dolazi i u trenutku kada je sve veći feministički pokret izašao na ulice u Meksiku kako bi izvršio pritisak za uvođenje promjena, uključujući pozive da se ukinu propisani zakoni o abortusu u većem dijelu zemlje.

Na demonstracijama u glavnom gradu savezne države Koahuila, Saltilou, žene su nosile zelene zavoje koje su simbolizovale pokret koji se zalaže za prihvatanje i uzvikivale "Abortus više nije zločin!".

"Veoma smo sretni što je abortus dekriminalizovan, a sada želimo da on bude legalan", rekla je 26-godišnja Karla Cihuatl, jedna od demonstrantkinja, koja pripada feminističkoj organizaciji Frente feminista u Saltilu. "Ovaj korak je malo razbio stigmu. Ali vjerujem da još moramo da promijenimo društveni aspekt."

Meksiko je sa oko 100 miliona katolika najveća pretežno katolička država nakon Brazila. Katolička crkva se protivi svim oblicima abortusa.

Stotine uglavnom siromašnih Meksikanki procesuirano je zbog abortusa, dok je najmanje nekoliko desetina i dalje u zatvoru.

Glasanje u utorak uspostavlja obavezne kriterijume za sve sudije u zemlji, pa više nije moguće procesuirati nijednu ženu koja je abortirala bez kršenja kriterijuma suda i ustava, rekao je sudija Zaldivar.

Državna vlada Koahuile izdala je saopštenje u kojem se navodi da će presuda imati retroaktivne efekte i da svaku ženu zatvorenicu zbog pobačaja treba pustiti "odmah".

Neke američke države riješile su da ograniče pristup abortusu, posebno Teksasu, koji je prošle nedjelje uveo potpunu zabranu postupka nakon prvih šest nedjelja trudnoće, kada su SAD Vrhovni sud je odbio da interveniše.

Meksička presuda mogla bi dovesti do toga da žene u SAD, u državama poput Teksasa, odluče da putuju južno od granice kako bi prekinule trudnoću.

U julu je država Verakruz postala tek četvrta od 32 meksičke regije koja je dekriminalizovala abortus.

Meksički ljevičarski predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador pažljivo je izbjegao zauzimanje stava po tom pitanju, kao što je to učinio ponovo u utorak ujutro uoči presude.

Kada su ga na konferenciji za novinare pitali za mišljenje o abortusu, zaobišao je pitanje rekavši da je to na sudu.

"Zbog predsjedničke funkcije ne mogu se izložiti šteti, pa moram da pazim na sebe, a ovo je prilično kontroverzno pitanje", rekao je on.

Tokom pobjedničke izborne kampanje 2018. godine, sklopio je savez sa malom političkom strankom koju su osnovali hrišćanski konzervativci poznati po snažnom protivljenju abortusu.

XS
SM
MD
LG