Linkovi

Sekretarijat za pravosuđe pokušava da blokira zakon o abortusu u Texasu


Protest pristalica prava na abortus ispred Vrhovnog suda, mart 2020.
Protest pristalica prava na abortus ispred Vrhovnog suda, mart 2020.

Sekretarijat za pravosuđe SAD uputio je hitan zahtjev federalnom sudiji da zaustavi primjenu strogog zakona o abortusu u Texasu, koji praktično zabranjuje ženama da abortiraju.

U zahtjevu napisanom na 45 strana, sekretarijat navodi da je novi zakon napisan da bi ženama uskratio ustavom zagarantovano pravo na abortus.

To je drugi put da Bidenova administracija pokušava da blokira primjenu zakona u republikanskom Texasu, pošto je prošle nedjelje podnijela tužbu protiv te savezne države po istim osnovama.

Novim zakonom u Texasu se zabranjuje abortus poslije šeste nedjelje trudnoće, kada neke žene i ne znaju da su trudne. Izuzetak se ne pravi čak ni u slučaju incesta i silovanja.

Texas je među nekoliko desetina republikanskih država koje su donijele zakon o "otkucaju srca" bebe, čime zabranjuju proceduru abortusa kada se na ultrazvuku detektuje srčana aktivnost fetusa.

Sudovi su u prošlosti blokrali primene takvih zakona jer nisu usklađeni sa presudom Vrhovnog suda iz 1973, Roe protiv Wadea​, kojom se ženama garantuje pravo na abortus, a vladama zabranjuje da se u to miješaju.

Zakon u Texasu ima još jednu specifičnost - građanima daje ovlaštenje da tuže klinike koje i dalje rade abortuse poslije šeste nedjelje trudnoće. Oni koji dobiju spor na sudu, dobiće najmanje 10.000 dolara.

Vrhovni sud koji je većinski konzervativan, odbio je da zabrani državi Texas da primjenjuje ovakav zakon.

To je razbijesnilo mnoge pristalice prava na abortus, uključujući i predsjednika Joea Bidena, koji je ocijenio da će "poptuni stranci moći da odlučuju o najličnijim odlukama žena".

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG