Linkovi

Talibani imenovali novu vladu Afganistana, protesti u Kabulu


Afganistanka drži zastavu bivše vlade na protestima protiv Pakistana u Kabulu, 7. septembra 2021.
Afganistanka drži zastavu bivše vlade na protestima protiv Pakistana u Kabulu, 7. septembra 2021.

Talibani su imenovali Mulu Hasana Akunda, saradnika Mule Omara, pokojnog osnivača pokreta, za predsjednika nove vlade Afganistana, dok je Mula Abdul Gani Baradar, šef političke kancelarije pokreta, postavljen za njegovog zamjenika. 

Saradžudin Hakani, sin osnivača mreže Hakani, koju su SAD označile kao terorističku organizaciju, biće novi ministar unutrašnjih poslova, saopštio je portparol talibana, Zabihula Mudžahid na konferenciji za novinare u Kabulu.

Mula Mohamad Jakub, sin Mule Omara, postavljen je za novog ministra odbrane. Sva imenovanja su na nivou vršilaca dužnosti, dodao je Mudžahid.

Još nije jasno kakvu će ulogu u vladi igrati Mula Haibatula Akundzada, vrhovni vođa talibana. On nije viđen u javnosti od kolapsa vlade koju je podržavao Zapad, i trenutka kada je islamistički militantni pokret osvojio Kabul prošlog mjeseca.

Akund, novi šef vlade, blizak je saradnik Akundzade već 20 godina.

Protesti protiv Pakistana u Kabulu

Stotine demonstranata, među kojima su bile desetine žena, izašle su u utorak na ulice Kabula skandirajući slogane protiv talibana i Pakistana, za koji vjeruju da je pomogao talibanima da dođu na vlast.

Talibani su dozvolili nekim od grupa da budu na ulicama, ali su na najmanje dvije lokacije pucali u vazduh u znak upozorenja demonstrantima, prema izvještajima lokalnih medija i video snimcima koji cirkulišu na društvenim mrežama.

"Talibani u policijskim vozilima prvo su se vozili pored demonstranata i nisu ih spriječavali da protestuju", javio je dopisnik BBC-ja Sekunder Kirmani, koji je bio na jednom od protesta. Kasnije su ispalili hice upozorenja i spriječili BBC-jevu ekipu i druge novinare da snimaju demonstracije.

Lokalni mediji javili su da su talibani priveli 14 novinara na nekoliko sati. Novinari, među kojima je bio Vahid Ahmadi iz lokalne TV mreže Tolo News su kasnije pušteni, a oprema im je vraćena.

Televizija Kabul News navodi da je jedan od njenih snimatelja, Nadžim Sultani, povređen a da su talibani pretukli reportera Emrana Fazilija.

U subotu, specijalne jedinice talibana u kamuflažnim uniformama pucale su u vazduh da bi okončali protestni marš Afganistanki u Kabulu, koje su zahtijevale jednaka prava od novih vladara zemlje.

Brzi napredak Talibana širom Afganistana dok su se američke snage povlačile krajem augusta doveo je do očajničkog pokušaja hiljada Afganistanaca da napuste zemlju, iz straha od odmazde talibana.

Američke snage su evakuisale oko 124.000 stranih državljana i ugroženih Afganistana ali su desetine hiljada ostale u zemlji poslije odlaska posljednjih američkih vojnika.

Blinken: Talibani da ispune obećanje

Američki državni sekretar Antony Blinken izjavio je da su talibani upozoreni da međunarodna zajednica očekuje da će ispuniti svoje obećanje i da će pustiti sve osobe sa važećim putnim ispravama da napuste Afganistan ako to žele.

Američki državni sekretar Antony Blinken i ministar spoljnih poslova Katara Mohamed bin Abdulrahman Al Tani na konferenciji za novinare u Dohi, 7. septembra 2021.
Američki državni sekretar Antony Blinken i ministar spoljnih poslova Katara Mohamed bin Abdulrahman Al Tani na konferenciji za novinare u Dohi, 7. septembra 2021.

Govoreći tokom posjete Kataru, Blinken je rekao da je broj američkih građana, uključujući i dvojne državljane, za koje se vjeruje da su još uvijek u Afganistanu oko 100 i da je State Department u direktnom kontaktu sa njima.

Blinken je dodao da su talibani u protekla 24 sata potvrdili svoju obavezu u slučaju porodica četvero Amerikanaca koji su bezbjedno napustili Afganistan kopnenim putem.

Blinken je takođe izrazio "duboku zahvalnost katarskom narodu" za ulogu te zemlje u masovnoj evakuaciji američkih građana, ugroženih Afganistanaca i stranih državljana nakon što su talibani preuzeli vlast.

On je zajedno sa sekretarom za odbranu Lloydom Austinom razgovarao sa najvišim katarskim zvaničnicima o situaciji u Afganistanu, kao i drugim pitanjima, kao što su trgovina, borba protiv terorizma i humanitarna pomoć.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG