Linkovi

Pokret otpora u Panširu najavljuje nastavak borbe sa talibanima


Borci odani Ahmadu Masudu tokom vježbe u provinciji Panšir, sjeveroistočni Afganistan, 30. august 2021.
Borci odani Ahmadu Masudu tokom vježbe u provinciji Panšir, sjeveroistočni Afganistan, 30. august 2021.

Talibani su najavili da će putevi koji vode u dolinu Panšir uskoro biti otvoreni, te da će hrana i lijekovi moću da se transportuju. Dan pošto su proglaslili pobjedu nad opozicionim Panširom, najavljuju i će uskoro doći struja, signal mobilne telefonije i internet.

Talibani su preuzeli glavni grad provincije i upali na imanje guvernera, a njihovi borci su raspoređeni po prijestolnici Panšira.

Ali, u audio poruci objavljenoj na Facebooku, vođa pokreta otpora Ahmad Masud kaže da su njihovi borci još u Panširu i da će nastaviti da se bore protiv talibana.

Pokret otpora je ranije na Twitteru objavio da su njihovi borci pobjegli u planine da se regrupišu, ali da nastavljaju da se bore.

Ahmad Masud
Ahmad Masud

Ahmad Masud je sin Šaha Masuda, lidera Sjeverne alijanse koja se uspješno suprotstavila talibanima 90-ih godina, a njegov nadimak je bio "Panširski lav".

Portparol talibana Zabuila Mudžahid rekao je da su dobrodošli oni pripadnici pokreta otpora koji žele da se vrate normalnom životu, a da će oni koji se usprotive talibanskom režimu, trpjeti posljedice.

Portparol talibana je rekao da je vlada formirana, ali da će biti objavljeno kada se otklone neka tehnička pitanja.

Također je poručio ženama i muškarcima da ne izlaze na proteste dok je zemlja u tranziciji.

"Zašto protestujete kada vlada još nije ni počela mandat? Vidimo proteste žena, a trudimo se da njihove probleme riješimo što je prije moguće", kaže Mudžahid.

Talibani su nasilno prekinuli protest grupe žena u Kabulu, koje su tražile da ravnopravno učestvuju u novoj vladi. Svjedoci kažu da su talibani tukli žene drškama pištolja i da su ih ostavljali krvave da leže na zemlji.

Portparol talibana je rekao da su protesti i bezbjednosno pitanje, što se "vidjelo i na aerodromu u Kabulu gdje je bio haos".

Mudžahid je ipak obećao da će aerodrom uskoro početi da radi, uz pomoć Katara, Turske i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

"Uvjeravam vas da će avoni uskoro ponovo letjeti", kazao je Mudžahid i dodao da su neki lokalni letovi već počeli da se odvijaju, ali da se čeka popravka radarskog sistema.

Kakva je spoljna politika talibana?

Govoreći o spoljnoj politici talibana, Mudžahid je rekao da će Kina igrati važnu ulogu u rekonstrukciji Afganistana.

"Koridor Kina-Pakistan (CPEC) je veoma važan za cijelu Aziju, uključujući i Afganistan. Ako ruta bude prolazila i ovuda, sarađivaćemo".

Koridor Kina-Pakistan je dio kineskog projekta Pojas i put, a Peking je nagovijestio da želi da proširi taj projekat i na centralnu Aziju.

Prvi zvaničnik koji je posjetio talibansku vlast je šef pakistanskih obavještajnih službi Faiz Hamid, a fokus njegove posjete bili su bjegunci iz zatvora u Afganistnu, koji bi mogli biti umiješani u napade u Pakistanu.

Mudžahid je, govoreći o bezbjednonoj situaciji u Kabulu, rekao da će o tome voditi računa talibani u uniformama, a da će dosadašnji pripadnici afganistanske vojske biti pripojeni talibanskoj.

XS
SM
MD
LG