Linkovi

U Afganistanu studenti i studentice razdvojeni zavjesama


Studenti na nastavi pod novim uslovima na Univerzitetu Avicenna u Kabulu, Afganistan, 6. septembar 2021.
Studenti na nastavi pod novim uslovima na Univerzitetu Avicenna u Kabulu, Afganistan, 6. septembar 2021.

Studenti širom Afganistana počeli su se vraćati na univerzitete prvi put otkako su talibani preuzeli vlast u toj zemlji, a u nekim slučajevima žene su odvojene od svojih muških kolega zavjesama ili daskama na sredini učionice.

Strane sile pomno prate šta se dešava na univerzitetima i školama u Afganistanu, budući da su najavile kako očekuju da talibani poštuju prava žena u zamjenu za vitalnu pomoć i diplomatski angažman.

Kada su posljednji put bili na vlasti od 1996. do 2001. godine, ova militantna grupa je djevojčicama zabranila školovanje, a ženama fakultet i rad.

Uprkos uvjeravanjima posljednjih sedmica da će se ženska prava poštovati u skladu s islamskim zakonom, nije jasno šta će to značiti u praksi.

Nastavnici i studenti na univerzitetima u najvećim afganistanskim gradovima - Kabulu, Kandaharu i Heratu - rekli su Reutersu da se studentice odvajaju u razredima, uče odvojeno ili im je zabranjen pristup nekim dijelovima kampusa.

"Postavljanje zavjesa nije prihvatljivo", rekla je Anjila, 21-godišnja studentica Univerziteta u Kabulu, koja se vratila i pronašla svoju učionicu pregrađenu.

"Zaista sam se osjećala užasno kad sam ušla u razred...Postepeno se vraćamo na 20 godina unazad."

Čak i prije nego što su talibani zauzeli Afganistan, Anjila je rekla da su studentice sjedile odvojeno od muškaraca, ali učionice nisu bile fizički podijeljene.

U dokumentu koji sadrži smjernice za nastavak školovanja koje je distribuiralo udruženje privatnih univerziteta u Afganistanu navedene su mjere poput obaveznog nošenja hidžaba i odvojenih ulaza za studentice.

Također je rečeno da bi nastavnice trebale biti angažovane za podučavanje studentica, te da bi se žene trebale poučavati odvojeno ili, u manjim razredima, odvojiti ih zavjesom.

Nije poznato da li dokument, u koji je Reuters imao uvid, predstavlja zvaničnu politiku talibana. Glasnogovornik te grupe nije odmah komentarisao dokument, fotografije podijeljenih učionica niti kako će se voditi nastava.

Talibani su prošle sedmice rekli da bi se školovanje trebalo nastaviti, ali da muškarce i žene treba razdvojiti.

Jedan visoki talibanski zvaničnik rekao je Reutersu da su pregrade za učionice, kao što su zavjese, "potpuno prihvatljive", te da je s obzirom na "ograničene resurse i ljudstvo u Afganistanu" najbolje "imati istog nastavnika koji predaje na obje strane razreda".

Fotografije Univerziteta Avicenna u Kabulu koje se šire društvenim mrežama, prikazuju sivu zavjesu koja je spuštena niz sredinu učionice, a studentice nose dugačke ogrtače i pokrivače za glavu, ali njihova lica su vidljiva.

Nekoliko nastavnika reklo je da vlada neizvjesnost oko toga koja će pravila uvesti talibani koji tek trebaju formirati vladu, više od tri sedmice nakon što su zauzeli Kabul.

Profesor novinarstva na univerzitetu Herat na zapadu zemlje rekao je Reutersu da je odlučio podijeliti svoj jednosatni čas na dva dijela, prvo podučavajući žene, a zatim muškarce.

Od 120 učenika upisanih na njegov kurs, manje od četvrtine se pojavilo u ponedjeljak u školi. Jedan broj učenika i nastavnika pobjegao je iz zemlje, a sudbina uspješnog privatnog medijskog sektora u zemlji odjednom je dovedena u pitanje.

"Učenici su danas bili jako nervozni", rekao je. "Rekao sam im da samo nastave dolaziti i nastave učiti, a narednih dana nova vlada će postaviti pravila."

Sher Azam, 37-godišnja nastavnik na privatnom univerzitetu u Kabulu, rekao je da je njegov institut nastavnicima dao mogućnost održavanja odvojenih časova za muškarce i žene, ili pregrađivanja učionica zavjesama i daskama.

Ali, bio je zabrinut zbog broja učenika koji će se vratiti, s obzirom na ekonomsku krizu koju je uzrokovalo posljednje previranje u zemlji.

"Ne znam koliko će se učenika vratiti u školu, jer postoje finansijski problemi, a neki učenici dolaze iz porodica koje su ostale bez posla."

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG