Linkovi

Najnovije

Talibani proglasili pobjedu u dolini Panšir

Militant lojalan Ahmadu Masudu, sinu Ahmada Šaha Masuda, učestvuje u obuci u pokrajini Panšir, sjeveroistočni Afganistan, 30. augusta 2021.
Militant lojalan Ahmadu Masudu, sinu Ahmada Šaha Masuda, učestvuje u obuci u pokrajini Panšir, sjeveroistočni Afganistan, 30. augusta 2021.

Talibani su u ponedjeljak objavili da su osvojili sjevernu dolinu Panšir, čime je okončan jedini oružani otpor njihovoj vladavini u Afganistanu. "Ova pobjeda dovodi do kraja rata širom zemlje i otvara put za miran život i prosperitet u atmosferi nezavisnosti", rekao je portparol Talibana.

Opozicione snage, poznate kao Nacionalni front otpora (NRF), koje je predvodio komandant Ahmad Masud, nisu odmah reagovale.

Talibani su pobjedu ostvarili nekoliko sati nakon što je Masud rekao da pozdravlja prijedloge vjerskih učenjaka za održavanje mirovnih pregovora sa talibanima ako povuku svoje snage iz njegovog rodnog Panšira.

Ahmad Masud dao je ponudu putem objave na Facebook stranici svoje organizacije na dan kada su talibanske snage utvrdile da su probile sebi put ka glavnom gradu provincije, Bazaraku, nakon što su zauzele ostatak pokrajine.

Više izvora također je potvrdilo ubistvo zvaničnog portparola NRF-a, Fahima Daštija, zajedno sa Masudovim rođakom, generalom Abdul Vududom, tokom borbi u nedjelju.

"Nacionalni front otpora spreman je odmah zaustaviti rat radi postizanja stabilnog mira, ako talibanska grupa okonča vojne napade i pokrete u Panširu i Andarabu", navodi se u objavi na Masudovoj Facebook stranici. Andarab je okrug u susjednoj pokrajini Baglan i nalazi se na ulazu u Panšir.

Masoudova izjava uslijedila je kao odgovor na izvještaje u afganistanskim medijima u kojima se navodi da je veće vjerskih učenjaka pozvalo talibane da prihvate sporazumno rješenje za okončanje borbi.

Panšir je posljednje preostalo područje oružanog otpora vlasti Talibana, otkad je ta grupa prošlog mjeseca zauzela ostale 33 afganistanske pokrajine, uključujući i glavni grad Kabul, dok su se vladine snage koje je obučavao Zapad doživjele slom, a predsjednik Ašraf Gani pobjegao iz zemlje.

Ali nedjelju dana kasnije, NRF, koji se sastoji od pripadnika afganistanskih snaga bezbjednosti obučenih u SAD i lokalnih plemenskih milicija, ponovo je zauzeo Andarab i još dva susjedna okruga u Baglanu.

Talibani su osudili napad kao kršenje opšte amnestije za sve članove i političare svrgnute afganistanske vlasti. Oni su u više navrata pozivali lidere NRF-a da predaju oružje i u pregovorima nađu rješenje za bezbjednosnu krizu.

Pregovori su na kraju prekinuti, pri čemu je svaka strana krivila onu drugu za njihov neuspjeh, što je navelo talibane da prije nekoliko dana izvedu veliku ofanzivu koja su ponovo preuzeli izgubljena mjesta.

Napredak je također otvorio put talibanima za napad i ulazak u Panšir, dom etničke manjine u zemlji koji se nalazi sjeverno od glavnog grada Kabula.

U objavama na društvenim mrežama, zvaničnici Talibana, odgovarajući na uslovnu ponudu za razgovore, rekli su da njihove snage napreduju u ofanzivi kako bi očistile Panšir od oružanog otpora, dodajući da se borbe vode unutar Bazaraka.

Tu tvrdnju nije bilo moguće potvrditi iz nezavisnih izvora, a obje protivničke strane objavile su preuveličane detalje o svojim uspjesima nakon početka borbi.

Masoudov otac je uspješno branio pokrajinu kada su talibani vladali većim dijelom Afganistana od 1996. do 2001.

Vlada Talibana

Nepostojanje kontrole nad celim Afganistanom očigledno je spriječio talibane da objave postavljenje nove Vlade.

Islamistička grupa je pod međunarodnom nadzorom kako bi ispunila obećanja da će njihov sistem upravljanja obuhvatati predstavnike svih afganistanskih etničkih grupa i da će poštivati ljudska prava, posebno prava žena, za razliku od njihovog prethodnog ekskluzivnog tvrdokornog režima u Kabulu.

U subotu su male grupe aktivistkinja izašle na ulice u Kabulu i u dijelovima zapadnog Afganistana, zahtijevajući poštovanje njihovih prava i zastupljenost u novoj Vladi.

Talibanski borci razbili su skup od desetak žena u glavnom gradu kako bi ih sprečili da krenu prema predsjedničkoj palati.

Snimci koji su kružili društvenim mrežama pokazuju demonstrante, koji su se suočili sa naoružanim talibanskim borcima, pokrivajući usta i kašljući, a jedna žena je rekla da su čuvari reda upotrijebili suzavac kako bi rastjerali skup.

"Tukli su žene i šaržerima pušaka po glavi i žene su bile oblivene krvlju", rekla je jedna od demonstrantkinja koja se identifikovala kao Soraja.

"Talibani blokiraju protest premlaćivanjem i suzavcem: nažalost, ovo je u velikoj mjeri marka grupe koja se oslanja na grubu silu u suzbijanju neslaganja" napisala je na Twitteru Patria Gossman​, direktorica za Aziju u Human Rights Watchu.

Talibani su nametnuli brutalni pravosudni sistem i zabranili ženama rad i spriječili starije djevojčice da se obrazuju kada je fundamentalistička grupa prethodno preuzela vlast u Afganistanu.

Talibanski lideri su, međutim, obećali da će u Kabulu uspostaviti inkluzivnu vladu za koju kažu da će omogućiti ženama da rade i dobiju obrazovanje u okviru islamskog zakona ili šerijata. Mnogi Afganistanci sumnjaju u pouzdanost njihovih obećanja.

"To će biti sveobuhvatan snažan centralni i održivi sistem ili vlada", rekao je u petak za Glas Amerike Bilal Karimi, član talibanske kulturne komisije.

See all News Updates of the Day

Amerika ponudila Turskoj avione F-35 uz uslov da ukloni ruske sisteme S-400

Amerika ponudila Turskoj avione F-35 uz uslov da ukloni ruske sisteme S-400
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:48 0:00

Sa brzim poboljšanjem odnosa između Turske i Sjedinjenih Država, Washington je ponudio Ankari da kupi dugo željeni borbeni avion F-35, pod uvjetom da ukloni u neku treću zemlju raketne sisteme S-400 koje je kupila od Rusije.

Neki strani državljani odlučni da ostanu živjeti u ratom zahvaćenoj Ukrajini

Neki strani državljani odlučni da ostanu živjeti u ratom zahvaćenoj Ukrajini
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:09 0:00

Brojni stranci žive u ratom zahvaćenoj Ukrajini, odlučujući se suočiti s prijetnjama, umjesto da ostanu u svojim domovima koji su uglavnom sigurne. Novinarka Glasa Amerike Lesia Bakalets sastala se sa građanima Sjedinjenih Država i Danske kako bi saznala zašto borave u Ukrajini tokom rata.

Izvjestiteljica UN-a za Rusiju: Smrt Navalnog vrh ledenog brijega, Kara-Murza u jako lošem stanju

Arhiv - Marijana Kacarova, prva specijalna izvjestiteljica UN-a za pitanje ljudskih prava u Rusiji (Foto: VOA)
Arhiv - Marijana Kacarova, prva specijalna izvjestiteljica UN-a za pitanje ljudskih prava u Rusiji (Foto: VOA)

„U totalnom sam šoku, tako je od petka kada su ruske vlasti objavile da je Navalni umro. Ali, sa druge strane, način na koji su postupali prema njemu u pritvoru ukazivao je da je ovo očekivano”, rekla je specijalna izvjestiteljica UN-a za ljudska prava u Rusiji, Marijana Kacarova.

Ona je u intervjuu ruskom servisu Glasa Amerike ponovila poziv Moskvi da sprovede nezavisnu istragu o smrti Alekseja Navalnog, koji je preminuo u ruskoj zatvorskoj koloniji na Arktiku.

Za sada nije poznato od čega je Navalni umro, ali Kacarova kaže da se već dugo zna da je držan u jako lošim uslovima u zatvoru, da mu nije pružana potrebna ljekarska nega i da je praktično bio izložen „sporom umiranju”.

„Više puta sam prozivala ruske vlasti zbog uslova u zatvoru u kojima se nalazi Navalni, upozoravala sam ih na količinu mučenja i maltretiranja. Navalnom je bila uskraćena mogućnost da komunicira sa drugim ljudima, bio je dugo zatvoren u ćeliji. Prošlog decembra je iznenada nestao, i tada sam rekla ruskim vlastima da zatvorenici u Rusiji sistemski nestaju, jer je u isto vrijeme nestao i Aleksej Gorinov - još jedan politički zatvorenik, kritičar ruskih vlasti i rata protiv Ukrajine. Znači, dvojica Alekseja su nestala u zatvoru u decembru. I zbog kampanje ruskih nevladinih organizacija, a ja se nadam da su i moje izjave tome doprinijele, ruske vlasti su pronašle dvojicu Alekseja - jednog na Arktičkom krugu u udaljenoj zatvorskoj koloniji, a drugog u zatvorskoj bolnici, jer mu se zdravlje pogoršalo”, priča Kacarova.

Ona je inače prva osoba koja obavlja funkciju specijalne izvjestiteljice UN za ljudska prava u Rusiji, na koju je postavljena prošle godine. Ipak, ulaz u Rusiju joj nije dozvoljen, niti ruska vlada priznaje njen mandat.

Ruske vlasti odbijaju da predaju tijelo Navalnog njegovoj porodici, uz obrazloženje da je potrebno vrijeme da se sprovede istraga o njegovoj smrti. Porodica ruskog opozicionara, kao i Zapad, kao odgovornog za smrt označavaju ruskog predsjednika Vladimira Putina, dok Kremlj te optužbe negira.

„U petak sam pozvala ruske vlasti, zajedno sa velikom grupom specijalnih izvjestitelja UN-a, da sprovedu nezavisnu istragu o smrti Navalnog, kao i nezavisnu autopsiju kojom bi se utvrdile okolnosti njegove smrti. Umjesto da poslušaju naše apele, ruske vlasti su počele da hapse ljude koji su došli da polože cvijeće za Navalnog u više od 20 gradova Rusije”, kaže ona.

Kacarova naglašava da bi adekvatan odgovor ruskih vlasti poslije smrti Navalnog trebalo da bude oslobađanje svih političkih zatvorenika i okočanje arbitrarnih hapšenja.

„Navalni je samo vrh ledenog brijega. Stotine aktivista, kritičara je arbitrarno uhapšeno i zatvoreno u Rusiji, mnogima od njih je zdravlje ugrožeo, kao što je Vladimir Kara-Murza. Njegovo zdravlje je užasno, uslovi u kojima boravi su nehumani, također mu ne dozvoljavaju da komunicira sa drugim ljudima i nalazi se u zatvorskoj koloniji. On ima polineuropatiju i sa tom dijagnozom, čak i prema ruskom zakonu, ne bi smeo da se nalazi u zatvoru. Vladimir Kara-Murza je osuđen na 25 godina, a ljekari u zatvoru kažu da u tom stanju može da živi još godinu-dvije. Aleksej Gorinov ima tuberkulozu, često je u zatvorskoj bolnici, ali ne dobija medicinsku njegu koja mu je potrebna”, kaže Kacarova.

Izvjestiteljica UN-a zaključuje da je situacija u domenu ljudskih prava u Rusiji „veoma zabrinjavajuća” i da postoji „mašina represije” koja obuhvata sve kritičare politike Kremlja.

Prema njenim riječima, situacija se pogoršala od početka rata u Ukrajini i sada najgore prolaze oni koji se na bilo koji način usude da iskažu antiratni stav.

Zašto protestuju poljoprivrednici širom Evrope

Protest poljoprivrednika u Grčkoj (Foto: AFP/Aris Messinis)
Protest poljoprivrednika u Grčkoj (Foto: AFP/Aris Messinis)

Širom Evropske unije protestuju poljoprivrednici koji navode da su suočeni sa rastom troškova i poreza, birokratijom, prekomjernim pravilima za zaštitu životne sredine i konkurencijom zbog uvoza jeftine hrane.

Višenedjeljni protesti održavaju se u zemljama kao što su Francuska, Njemačka, Belgija, Holandija, Poljska, Španija, Italija i Grčka.

Mnoga pitanja su specifična za određene države, ali ima nekih i koja se tiču cijele Evrope.

Uvoz

Poljoprivrednici u istočnoj Evropi protestuju zbog, kako smatraju, nefer konkurencije koja je rezultat velikog uvoza iz Ukrajine kojoj je Evropska unija posle ruske invazije ukinula kvote i carine.

Poljski poljoprivrednici blokiraju saobraćaj na granici sa Ukrajinom, a Kijev navodi da to pogađa odbrambene kapacitete zemlje i pomaže ostvarivanju ruskih ciljeva.

Protest poljoprivrednika u Češkoj. (Foto: AP/Ondrej Deml/CTK)
Protest poljoprivrednika u Češkoj. (Foto: AP/Ondrej Deml/CTK)

U Češkoj, poljoprivrednici su se traktorima dovezli u centar Praga, i poremetili saobraćaj ispred zgrade ministarstva poljoprivrede.

Protestuju zbog uvoza, zato što kažu da utiče na evropske cijene, a istovremeno ne ispunjava standarde u zaštiti životne sredine koje poljoprivrednici u Evropskoj uniji moraju da poštuju.

Obnovljeni pregovori o trgovinskom sporazumu EU i južnoameričkog bloka "Merkosur" takođe izazivaju nezadovljstvo zbog nefer konkurencije kada je riječ o šećeru, žitu i mesu.

Pravila i birokratija

Poljoprivrednici su takođe nezadovoljni zbog, kako smatraju, pretjeranih propisa, uglavnom na nivou EU. U centru pažnje su nova pravila o subvencijama, među kojima je i zahtjev da se četiri odsto poljoprivrednog dobra ne koristi određeno vrijeme.

Učesnici protesta protive se i birokratiji, a u Francuskoj kažu da je vlada to pogoršala previše komplikovanom primjenom.

Protest poljskih poljoprivrednika u Gdanjsku, Poljska. (Foto: Reuters/Lukasz Glowala)
Protest poljskih poljoprivrednika u Gdanjsku, Poljska. (Foto: Reuters/Lukasz Glowala)

U Španiji, poljoprivrednici se žale da ih "guši birokratija" iz Brisela i da to podriva profitabilnost usjeva.

U Grčkoj se zahtijevaju veće subvencije i brža isplata odštete za uništene usjeve i uginulu stoku u poplavama prošle godine.

Rast cijena dizela

U Njemačkoj i Francuskoj, najvećim poljoprivrednim proizvođačima u EU, poljoprivrednici protestuju zbog planova da se ukinu subvencije ili poreske olakšice za dizel koji se koristi u poljoprivredi. U Grčkoj se takođe zahtijeva smanjenje poreza na dizel.

U Rumuniji se sredinom januara uglavnom protestovalo zbog visokih cijena dizela.

Profit

U Francuskoj, mnogi proizvođači kaži da zbog vladinih napora da smanji rast cijena prehrambenih proizvoda ne mogu da pokriju visoke troškove energije, đubriva i prevoza.

Šta rade vlade?

Evropska komisija je krajem prošlog mjeseca predložila da se ograniči uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine, zaustavljanjem uvoza najosjetljivijih proizvoda kao što su živina, jaja i šećer. Međutim, proizvođači kažu da bi količina i dalje bila prevelika.

Protest grčkih poljoprivrednika u Atini. (Foto: AFP/Aris Messinis)
Protest grčkih poljoprivrednika u Atini. (Foto: AFP/Aris Messinis)

Komisija je takođe za 2024. godinu izuzela poljoprivrednike u EU iz pravila da dio zemlje ne smiju da obrađuju dok dobijaju subvencije, ali bi morali da gaje usjeve bez korišćenja pesticida.

Francuski premijer Gabriel Attal najavio je mjere među kojima su uvozne kontrole kako bi se osiguralo da uvezena hrana ne sadrži tragove pesticida zabranjenih u Francuskoj ili EU, kao i razgovore o tome da se poljoprivrednicima obezbijede veće cijene i ublaže birokratija i propisi.

Pariz i Berlin takođe su pod pritiskom odustali od planova da ukinu subvencije ili poreske olakšice za dizel. U Rumuniji, vlada je povećala subvencije za dizel, pozabavila se polisama osiguranja i ubrzala isplate poljoprivrednicima.

U Portugalu, tehnička vlada je najavila paket hitne pomoći od 500 miliona eura, među kojima je i 200 miliona da se ublaže posljedice suše.

Namik Hrle: Put od Banjaluke do IBM-a

Namik Hrle
Namik Hrle

Rođeni Banjalučanin Namik Hrle, IBM-ov direktor razvoja softvera, istaknuti je stručnjak iz oblasti kompjuterskih nauka. Kao IBM Fellow, doprinosi digitalnoj transformaciji i istraživanju kvantnih računara. Prošle godine je kao inozemni član primljen u Akademiju nauka i umjetnosti BiH (ANUBiH).

Namik Hrle je inženjer, programer bosanskog porijekla, koji radi za IBM-ovu laboratoriju u Njemačkoj. Trenutno je je direktor razvoja softvera u IBM-ovoj laboratoriji , a na globalnom nivou vodi IBM-ovu strategiju generiranja, pohrane i korištenja podataka u velikim sistemima kao što su banke, osiguravajuća društva, trgovački lanci, ukratko, u najvećim poslovnim sistemima svijeta.

Postao je i IBM fellow, što je titula koja se dodjeljuje onima koji su dosegnuli najviši stupanj doprinosa tehničkom vođstvu, inovacijama, poslovnom utjecaju, društvenom ugledu i izgradnji talenata. Fellow služi i kao primjer stotinama hiljada IBM-ovih inženjera.

„Budući da sam i IBM fellow, moja uloga je i edukacija mladih talenata u IBM-u te usmjeravanje njihovih tehničkih karijera te predstavljanje IBM-ove strategije i tehnologije u raznim prilikama, kao što su sastanci sa sadašnjim i budućim klijentima, pa sve do stručnih konferencija”, kazao je Namik Hrle za Glas Amerike.

Do sada je imao 76 patenata.

„Svaki patent mi je drag i svaki ima svoju priču, svoju ulogu u izgradnji nekih poslovnih sistema. Ako baš moram izdvojiti jedan, ona je to sistem za sinhronizaciju podatkovnih kopija, koji je transakscijski potpuno konzistentan. kombiniraju transkacijski i analitički pristup podacima”, istakao je Hrle.

Prema njemu, važne lekcije koje je naučio pripadaju jednako domeni poslovnog i privatnog.

Namik Hrle tokom prezentacije na IBM TECH konferencijiu u Dubaiju.
Namik Hrle tokom prezentacije na IBM TECH konferencijiu u Dubaiju.

„Poslovne lekcije koje sam u životu naučio jesu da je stvarno izuzetno važno konstantno učenje. A pogotovo u poslu kojim se ja bavim, volim reći da je vrijeme poluraspada znanja par godina. Ono što naučite danas, za par godina je pola vrijedno onog što je bilo vrijedno danas. Jako je bitna spremnost da ste na ivici zone konfora, to nije za svakoga i nije ugodno, kako bi se moglo rasti“, objasnio je.
„Mislim da je jako važno biti dobar čovjek, pomozi ako vidiš da će to rezultirati nekim uspjehom ovog drugog, to je jednako zadovoljstvo kao tvoj vlastit uspjeh. Za mene je veliko zadovoljstvo kada vidim stotine svojih mentees, neki od njih su postigli više nego ja. Dati, omogućiti drugima da mogu rasti i napredovati. Također, vrlo je važno ne praviti razliku, ne diskriminirati, tolerancija apsolutna. Jedino je bitno ono što čovjek jeste”, dodao je Namik Hrle.

Ističe kako je danas tehnologija omogućila brzu razmjenu i dostupnost znanja.

„Kad sam ja studirao, knjige su išle od ruke do ruke, ja dobijem nešto, i moram za tri dana vratiti. A danas gotovo svo znanje je dostupno gotovo svima u času kada ga trebate. Ja ne mogu opisati kakva je to razlika u mogućnostima. Kad god govorim šta bi preporučio mladima, uvijek mi je malo teško reći jer izgledam licemjeran. Ja sad pričam njima kako je lijepo tu gdje jesi, ne trebaš ići vani... kad sam ja prvi koji sam otišao. Razumijem licemjernu dimenziju toga što ja sad kažem, ali ne mogu, a da ne kažem, ipak je lijepo biti okružen svojom porodicom. Onog časa kada sam otišao, potpuno su se pokidale veze s rodbinom, prijateljima”, istakao je Hrle.

Uključen je i u razvoj IBM-ove vještačke inteligencije i kvantnih računaru.

„Vjerujem da je malo da je šta tako značajno kao umjetna inteligencija i kvantni računari, sa takvim velikim utjecajem na skoro svaki aspekt naših života jer su mogućnosti neograničene. Kvantni računari mogu pomoći riješiti najveće probleme koji trenutna arhitektura sistema ne može napraviti. Može napraviti terapiju za do sada neizlječive bolesti”, objasnio je.

Namik Hrle sa predsjednikom ANUBiH, akademikom Murisom Čičićem, prilikom prijema u ANUBiH.
Namik Hrle sa predsjednikom ANUBiH, akademikom Murisom Čičićem, prilikom prijema u ANUBiH.

Na pitanje kada možemo očekivati komercijalno upotrebljive kvantne kompjutere odgovara: „Pet godina. Već sada se koriste kvantni računari u raznim sistemima. Mi smo ih otvorili publici, svako može otići na cloud. Ali za široku upotrebu, mi očekujemo da će to biti za četiri do pet godina”.

Dijaspora je svakako jedan veliki adut za razvoj BiH, ali čini se da je nedovoljno koriste u matici. Ali, postoje kočnice uključivanja dijaspore u privredni i naučno-istraživački put Bosne i Hercegovine.

„Ja bih volio biti pozitivan, ali ima nešto što je teško, komplicirano u svemu tome jer da bi se stvarno dijaspora sa svim svojim potencijalima uključila i dovela u Bosnu, treba osigurati uvjete za to. Teško može dijaspora osigurati uvjete u Bosni, možda može, treba raditi na tome, ali u svakom slučaju, kad bi bili uvjeti osigurani, upliv bi bio veći. Naše unutarnje podjele i taj osjećaj nesigurnosti je prisutan i to ne možemo izbjeći”, kazao je.
Ispričao je kako mu je najveća neostvarena želja dovesti IBM u Bosnu.

„Ja imam pristup tim ljudima koji odlučuju. Ali ti ljudi traže stabilnost za investicije. Ne govorim o fizičkoj sigurnosti, nego govorim o ekonomskoj stabilnosti. Konstantno se generira nekakva tenzija, nekakav problem, nekakav sukob i to konstantno čujete. To je loš utjecaj. Onaj ko hoće investirati svoje novce, on mora misliti o tome. To je jedan problem. Ok, međutim, na pozitivnoj strani, ja ću iskoristiti svoju titulu da privučem dijasporu, od nekih akademskih incijativa, pa da te incijative povuku neke ekonomske”, kazao je za kraj Namik Hrle.

Hrle je ođen 1956. u Banjaluci, u Maloj Čaršiji, Mejdanu. Tamo je pohađao osnovnu školu Kasim Hadžić, a potom i Banjalučku gimanziju. Nakon gimnazije je otišao u Zagreb gdje je diplomirao na Prirodno-matematičkom fakultetu, odsjek matematika, nakon čega je magistrirao na Elektrotehničkom u Zagrebu. Za IBM radi od 1998.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG