Linkovi

Svjedočenje Josepha Maguirea: Postupao sam u skladu sa zakonom


Joseph Maguire tokom svjedočenja
Joseph Maguire tokom svjedočenja

“Nastojao sam odgovorno da sprovodim zakon u svakom dijelu pitanja koje se nalazi pred nama", izjavio je Joseph Maguire, vršilac dužnosti direktora Nacionalnih obavještajnih službi, tokom svjedočenja pred Odborom za obavještajna pitanja Predstavničkog doma.

Maguire je pozvan na pretres zbog toga što je nedjeljama odbijao da izvesti Kongres o žalbi uzbunjivača u kojoj je istaknuta zabrinutost da je predsjednik Donald Trump zatražio miješanje Ukrajine u predsjedničke izbore 2020. kako bi unaprijedio sopstvene političke interese - rizikujući istovremeno, kako je navedeno, američku nacionalnu bezbjednost.

Tokom trosatnog pretresa najviše rangirani američki obavještajni zvaničnik rekao je da je uzbunjivač djelovao, kako se izrazio, u dobroj vjeri, i u skladu sa zakonom.

Magire je pozvan na pretres zbog toga što je nedjeljama odbijao da izvijesti Kongres o žalbi uzbunjivača
Magire je pozvan na pretres zbog toga što je nedjeljama odbijao da izvijesti Kongres o žalbi uzbunjivača

Prije početka Maguireovog svjedočenja Odbor za obaveštajna pitanja Predstavničkog doma, čiju večinu čine demokrate, objavio je žalbu uzbunjivača sa koje je skinuta oznaka tajnosti. U dokumentu su iznijete tvrdnje po kojima predsjednik Sjedinjenih Država nije samo zloupotrijebio položaj tražeći miješanje Ukrajine, već i da je Bijela kuća pokušala da ukloni dokaze o tome, tako što su njeni zvaničnici navodno uticali da budu prebačeni u odvojeni elektronski sistem.

"Duboko me zabrinjava to što opisane aktivnosti predstavljaju ozbiljan problem, zloupotrebe i kršenje zakona i izvršne uredbe – koje isključuju različita mišljenja u vezi sa pitanjima koja se tiču javnosti. Zbog čega je potrebna hitna reakcija“, navedeno je žalbi uzbunjivača objavljenoj prije svjedočenja. U tekstu dokumenta uzbunjivač je naveo da nije bio direktan svjedok većine opisanih događaja.

Maguire je, odgovarajući na pitanja tokom pretresa, potvrdio da se prvi put dogodilo da žalba takve vrste nije dospjela do Kongresa.

Vršilac dužnosti direktora Nacionalne obavještajne službe je tokom izlaganja ukazao i da nije objavio sadržaj žalbe jer je, kako je ukazao, smatrao da je prije toga trebalo u komunikaciju uključiti izvršne vlasti.

Američki zvaničnik je potvrdio da je u žalbi uzbunjivača ukazano na ozbiljne zloupotrebe – instistirajući međutim istovremeno da nije na njemu da sudi da li su optužbe utemeljene ili ne.

Adam Schiff, predsjedavajući Odbora i predstavnik demokrata, zatražio je od Maguirea da u uvodnoj riječi objasni zašto je javnosti uskratio izvještaj uzbunjivača.

“Izdao je zakletvu da brani našu nacionalnu bezbjednost, kao i zakletvu da brani Ustav”, rekao je Schiff.

Adam Schiff
Adam Schiff

Devin Nunes, republikanski predstavnik u Odboru i bliski Trumpov saveznik, kritikovao je tokom pretresa demokrate zbog pokretanja istrage o tom pitanju.

“Čestitam demokratama na posljednjim naporima u borbi protiv predsjednika”, rekao Nunjes u uvodnoj reči.

Američki predsjednik Donald Trump odbacio je tvrdnje koje se navode u žalbi nepoznatog uzbunjivača - istakavši da se protiv njega i Republikanske stranke vodi politička kampanja.

"To što demokrate rade našoj zemlji je sramotno i ne bi smjelo da im bude dozvoljeno. Možda bi to trebalo nekako zabraniti – možda sudski”, rekao je Trump novinarima u New Yorku.

Identitet uzbunjivača, osobe za koju se vjeruje da pripada obavještajnom miljeu, još nije objelodanjen. List New York Times, navodeći izjave tri osobe za koje tvrdi znaju ko je ta osoba, objavio je da je reč o službeniku Centralne obavještajne agencije (CIA) koji je radio u Bijeloj kući.

Prva strana trankripta razgovora američkog i ukrajinskog predsjednika koji je objavila Bijela kuća
Prva strana trankripta razgovora američkog i ukrajinskog predsjednika koji je objavila Bijela kuća

Bijela kuća je u srijedu objavila transkript telefonskog razgovora predsjednika Donalda Trumpa i Volodimira Zelenskog, u kojem se vidi da je Trump od ukrajinskog kolege tražio da istraži optužbe na račun Joe Bidena, Trumpovog potencijalnog protivkandidata na izborima 2020.

U transkriptu telefonskog razgovora iz jula, ukrajinski predsjednik Zelenski pominje da želi da kupi još američkih borbenih aviona, na šta mu Trump odgovara da “bi volio da mu Zelenski učini uslugu” i pita ga da istraži da li je bivši potpredsjednik Biden tražio da se obustavi istraga o poslovanju ukrajinske kompanije, u kojoj je radio njegov sin Hunter.

Prema Ustavu Sjedinjenih Država Predstavnički dom može opozvati predsjednika SAD-a zbog, kako je navedeno u američkom najvišem pravnom aktu, teških prekršaja i kriminala. Nijedan američki predsjednik do sada nije razriješen kroz proces opoziva. Demokrate, politički protivnici Donalda Trumpa, većina su u Predstavničkom domu - dok su u Senatu brojniji republikanci.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG