Linkovi

Transkript razgovora potvrdio - Trump od Zelenskog tražio da ispita Bidenove aktivnosti


Predsjednik SAD Donald Trump tokom obraćanja novinarima u sjedištu Ujedinjenih nacija
Predsjednik SAD Donald Trump tokom obraćanja novinarima u sjedištu Ujedinjenih nacija

Predsjednik SAD Donald Trump tražio je od predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog tokom telefonskog razgovora u julu da istraži da li je bivši potpredsjednik Jose Biden spriječio istragu kompanije u kojoj je bio zaposlen njegov sin, potvrdio je transkript razgovora, koji je u srijedu objavila Trumpova administracija.

Predsjedavajuća Predstavničkog doma Nancy Pelosi u utorak je saopštila da to tijelo u kojem demokrate imaju većinu pokreće zvaničnu istragu o mogućem opozivu predsjednika Trumpa i naložila šest odbora da nastave sa istragama stvari koji je učinio predsjednik Trump.

Nancy Pelosi
Nancy Pelosi

Demokrate optužuju Trumpa, koji želi da osvoji drugi četvorogodišnji mandat sljedeće godine, da je tražio pomoć Ukrajine da ukalja ugled Bidena, koji je trenutno vodeći među demokratskim kandidatima za predsjedničku nominaciju 2020. godine.

"Mnogo se priča o Bidenovom sinu, da je Biden zaustavio proces tužilaštva i mnogi ljudi žele da saznaju o tome, tako da šta god možete da uradite tim povodom sa sekretarom za pravosuđe, bilo bi odlično", rekao je Trump tokom telefonskog razgovora, navodi se u transkriptu Sekretarijata za pravosuđe.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski
Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski

"Biden je išao naokolo i hvalio se da je zaustavio proces, tako da ako možete da to ispitate. Meni to zvuči strašno", rekao je Trump, prema transkriptu.

Razgovor se odigrao pošto je Trump naredio zamrzavanje oko 391 miliona američke pomoći Ukrajini.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG