Linkovi

Devet stvari koje treba znati o kontroverzi Trumpovog opoziva


FILE - President Donald Trump walks from the Oval Office as he leaves the White House, Sept. 16, 2019, in Washington.
FILE - President Donald Trump walks from the Oval Office as he leaves the White House, Sept. 16, 2019, in Washington.

Predsjedavajuća Predstavničkom domu američkog Kongresa, Nancy Pelosi, najavila je "formalnu istragu o opozivu" predsjednika Donalda Trumpa, eskalirajući time dugotrajni sukob između demokratskih zakonodavaca i Bijele kuće po pitanju navodnih predsjednikovih malverzacija.

Ova objava uslijedila je nakom otkrića da je Trump 25. jula u razgovoru sa predsjednikom Ukrajine tražio od njega da istraži vodećeg kandidata demokrata za predsjedničku trku Joe Bidena i njegovog sina Huntera.

Slijedi devet stvari koje treba znati o gorućoj kontroverzi impičmenta.

Šta je opoziv predsjednika (impičment)?

Impičment se odnosi na ustavni proces smjenjivanja aktuelnog predsjednika sa vlasti. Ustav SAD daje ovlašćenja Kongresu da smijeni predsjednika zbog "izdaje, podmićivanja ili drugog teškog kriminala i prekršaja".

I dok ne postoji jedinstvena definicija ternima "težak kriminal i prekršaji", to generalno uključuje akcije kojima se krši zakletva data prije preuzimanja dužnosti i povjerenje javnosti.

Proces opoziva počinje formalnim optužbama koje donosi Predstavnički dom i završava se glasanjem u Senatu u kome dvije trećine senatora mora da glasa za okrivljavanje predsjednika.

Ovo bi mogao da bude četvrti kongresni pokušaj opoziva predsjednika u istoriji. Bivši predsjednici Andrew Johnson i Bill Clinton bili su u procesu impičmenta i dovedeni u proces pred Senatom, ali su na kraju oslobođeni. Bivši predsednik Richard M. Nixon podnio je ostavku prije početka procesa opoziva u Predstavničkom domu.

Šta se dogodilo u utorak?

Da bude jasno, to što je Pelosi uradila je najmanje nekoliko koraka od formalne akcije protiv Trumpa. Nalažući formalnu istragu za opoziv, Pelosi je dovela pola tuceta istraga koje sprovodi Predstavničkim dom protiv Trumpa do nove stepenice.

Ona je naložila predsjedavajućima šest komiteta Doma - komitetu za obavještajni rad, pravosuđe, nadzor vlade, spoljne poslove, procedure i sredstva i finansijske službe - da ubrzaju svoje istrage kako bi odlučili da li opozvati Trumpa.

Zašto je Pelosi odlučila da sada to uradi?

Nancy Pelosi
Nancy Pelosi

Mjesecima, Pelosi je odolijevala pozivima mnogih liberalnih članova njene partije da opozove predsjednika. Ključna tačka bila je kada su detalji Trumpovog poziva ukrajinskom lideru i tužba uzbunjivača, anonimnog obavještajnog zvaničnika, procurili ovog mjeseca.

Zatim, osam umjerenih demokrata koji su se ranije protivili Trumpovom opozivu napisalo je kolumnu ove nedjelje u kojoj sada podržavaju impičment.

Kako će to uticati na tekuće istrage?

Administracija Donlda Trumpa je do sada odbijala da sarađuje sa šest istražnih panela, odbijajući zahtjeve da obezbjedi dokumenta i svjedoke.

Započinjanjem istrage o opozivu, više je vjerovatno da će sudovi donositi odluke u korist kongresnih zahtjeva, kaže Susan Low Bloch, profesorica ustavnog prava na Georgetown univerzitetu.

Šta su članovi opoziva i kako ih Dom usvaja protiv predsjednika?

Članovi opoziva su formalne optužbe protiv predsjednika koje donosi Predstavnički dom. Potrebna je prosta većina glasova da bi se usvojio član opoziva.

U slučaju impičmenta Billa Clintona 1998., Predstavnički dom razmatrao je četiri člana opoziva, ali je na kraju usvojio dva, optužujući ga za laganje pred Velikom porotom i opstrukciju pravde.

Koliko smo blizu glasanju u Predstavničkom domu?

Donald Trump
Donald Trump

Uz adminsitraciju koja pokušava da izbjegne istrage, istraga o opozivu vjerovatno će se otegnuti mjesecima. Čak i ako niži sudovi presude u korist Doma, Bijela kuća može da vodi stvar sve do Vrhovnog suda, gdje sudije koje su postavili republikanci drže većinu.

Nemamo impičment, kaže Norman Ornstein, saradnik na konzervativnom American Enterprise institutu. "Ono što imamo je proces kojim se pokušava da se ovo odloži što je više moguće". Suština: Nemojte očekivati skoro glasanje u Predstavničkom domu o impičmentu.

Šta je proces pred Senatom?

Jednom kada Predstavnički dom usvoji jedan ili više članova opoziva, proces se premješta u Senat gdje se sprovodi suđenje. Procedura se odvija pod predsjedavanjem šefom vrhonog suda.

Članovi Komiteta za pravosuđe Predstavničkog doma služe kao tužioci, dok predsjednika predstavljaju advokati njegove odbrane. Potrebno je da dvije trećine senatora osudi predsjednika po bilo kom osnovu.

Republikanci trenutno drže većinu sa 53 od 47 sedišta u Senatu. Ukoliko predsjednik bude proglašen krivim, on se smjenjuje sa funkcije i biva zamijenjen potpredsjednikom države.

Koja je poenta pokretanja procedure opoziva kad , ukoliko Senat koji kontrolišu republikanci neće osuditi republikanskog predsjednika?

Ovo je pitanje koej se često postavlja i jedno koje je Pelosi naglasila u utorak nakon što je objavila istragu o impičmentu.

Za mnoge demokrate, sve se svodi na princip, s obzirom na zaklinjanje na pridržavanje Ustava i čuvanje republike, kaže Melanie Sloan sa Američkog nadzora, nepartijske organizacije koja nadzire pridržavaje etike.

Šta u vezi sa rizikom po demokrate od politčkog kontraefekta?

Bill Clinton
Bill Clinton

Sa samo šest odsto republikanskih glasača koji podržavaju opoziv i većinom republikanskih senatora na Trumpovoj strani, velika je šansa da demokrate pretrpe povratni udar, omogućavajući Trumpu da uveća svoje šanse za reizbor 2020.

Clinton je 'preživio' impičment 1998. i poslije toga predvodio svoju partiju do pobjede na izborima na polovini predsjedničkog mandata.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG