Linkovi

Zapadni mediji: Riskantan potez demokrata s neizvjesnim posljedicama


Predsjednik Donald Trump i predsjednica Predstavničkog doma Nancy Pelosi
Predsjednik Donald Trump i predsjednica Predstavničkog doma Nancy Pelosi

Predsjednica Predstavničkog doma SAD Nancy Pelosi pokrenula je postupak za opoziv predsjednika Donalda Trumpa. Iako Trump vjerovatno neće biti opozvan, odluka jedne od liderki Demokratske partije mogla bi da ima značajne ali nepredvidive posljedice, posebno po predsjedničke izbore sljedeće godine, pišu svjetski mediji.

Istraga pred izbore

Pokretanje formalne istrage o opozivu Trumpa gurnula je duboko podijeljenu naciju u sukob Kongresa i predsjednika u izbornoj godini, ističe agencija Associated Press.

Istraga se fokusira na to da li je Trump zloupotrijebio predsjednička ovlašćenja i tražio pomoć strane vlade da oslabi mogućeg rivala na predsjedničkim izborima Joe Bidena i poveća svoje šanse na predsjedničkim izborima sljedeće godine, ukazuje AP, dodajući da je Pelosi rekla da je takav postupak "izdaja zakletve" i da niko nije iznad zakona.

Istraga o opozivu, čemu se Pelosi dosad opirala i poslije višemjesečnih istraga demokrata o Trumpovoj administraciji, dovodi Demokratsku partiju u najdirektniji i najkonsekventniji sukob s predsjednikom, unoseći duboku neizvjesnost u kampanju za izbore 2020., ali i, kako ocjenjuje AP, ponovo stavlja na probu sistem kontrole vlasti u SAD.

Trump uživa u sukobima i praktično je izazivao demokrate na ovakav korak, uvjeren da će postupak za opoziv prije ojačati nego umanjiti njegovu političku podršku, ističe AP i ukazuje da će na demokratama biti teret da pridobiju javnost zamorenu skandalima.

Sam Biden, ukazuje američka agencija, prije najave Pelosi o pokretanju postupka, rekao je da ako Trump ne bude sarađivao po pitanju zahtjeva poslanika za dokumentima i svjedočenjima o navodima uzbunjivača "neće ostaviti izbor osim da pokrene opoziv".

Ukrajinska veza

Neimenovani uzbunjivač iz američke obavještajne službe je uložio žalbu u avgustu, poslije čega se u medijima pojavila informacija da je vidio ili čuo nešto što je kod njega izazvalo "urgentnu zabrinutost", ukazuje Guardian, dodajući da se takve žalbe obično prijavljuju Kongresu u roku od sedam dana, ali je vršilac dužnosti direktora nacionalne obavještajne službe (Joseph Maguire odbio da to uradi.

Potom su se pojavili navodi da je Trump tražio od ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da ispita aktivnosti Bidenovog sina Huntera koji je bio u odboru ukrajinske energetske kompanije. Guardian navodi da je vlasnik kompanije bio pod istragom ukrajinskog tužilaštva i da su SAD, dok je Biden bio potpredsjednik, i druge zapadne zemlje tražile od Ukrajine da smijeni glavnog tužioca.

Trumpove tvrdnje, navodi Guardian, djeluju da su politički motivisane, pošto je Biden favorit za predsjedničku nominaciju demokrata, dok ankete pokazuju da bi lako mogao da pobijedi Trumpa.

Slučaj je ozbiljan pošto je nelegalno da predizborna kampanja dobija "stvari od vrijednosti" od stranih vlada, ističe list. Demokrate kažu da se istraga protiv političkog rivala svodi na stvar od vrijednosti, a takođe je sugerisano da je Trump možda zaprijetio uskraćivanjem vojne pomoći Ukrajini. Oko mjesec dana prije spornog razgovora Trumpa i Zelenskog, SAD su odložile 250 miliona takve pomoći. Novac je oslobođen ovog mjeseca, pošto su objavljeni navodi uzbunjivača.

Šta je impičment ili opoziv predsjednika SAD?

Impičment, odnosno opoziv je u suštini podizanje optužnice u Predstavničkom domu protiv predsjednika, kome poslije po tačkama optužnice treba da se sudi u Senatu, objašnjava CNN, ukazujući da je sve vjerovatnije da će u donjem domu, gdje demokrate imaju većinu, biti izglasano podizanje optužnice, ali da je malo vjerovatno da će gornji dom, gde su republikanci u većini, izglasati da se Trump ukloni iz Bijele kuće.

Utoliko izglasavanje impičmenta ne znači automatski opoziv predsjednika. CNN podsjeća da je protiv predsednika Billa Clintona 1998. i Andrewa Johnsona 1868. izglasan impičment, tj. opoziv u Predstavničkom domu, ali da su oslobođeni u Senatu. Postupak za opoziv je pokrenut i protiv predsjednika Richard Nixona 1974., ali je on podnio ostavku prije glasanja pošto je saznao da ga neće podržati njegovi republikanci.

Pelosi je naložila da šest odbora Predstavničkog doma ispitaju Trumpove postupke u okviru istrage o opozivu, ističe CNN i ukazuje da prekršaji za opoziv, prema Ustavu SAD, uključuju "izdaju, podmićivanje ili druge zločine i prijestupe", ali šta tačno obuhvataju posljednje dvije stavke je predmet žive debate kroz istoriju SAD.

Tokom istrage o opozivu, odbor Predstavničkog doma, obično Odbor za pravosuđe, sprovodi istragu da li ponašanje federalnog zvaničnika, što uključuje predsjednika, nalaže impičment. Poslije istrage, odbor navodi članove optužnice i glasa da li da ih prosledi Predstavničkom domu gdje je potrebna prosta većina. Pošto demokrate imaju komotnu većinu u Predstavničkom domu, mogu da si dozvole i da 18 njihovih članova na glasa za opoziv.

Ako proces stigne do Senata, senatori postaju porotnici a suđenjem predsjedava predsjednik Vrhovnog suda SAD. Pored toga što republikanci imaju većinu od 53 naspram 45 demokrata uz koje obično staju i dva nezavisna senatora, ukazuje CNN, za uklanjanje predsjednika s položaja je potrebna supervećina, što znači da 67 senatora mora da se saglasi da Trump bude uklonjen, odnosno da se 20 republikanskih senatora okrene protiv predsjednika, a zasad nijedan nije rekao ništa što bi ličilo na podršku impičmentu tj. opozivu.

Odgovor Trumpa i Bijele kuće

Trump je žestoko reagovao na najavu pokretanja procedure za impičment u nizu poruka na Twitteru optužujući Pelosi da ga ometa dok nastupa na Generalnoj skupštini UN "smećem s lovom na veštice", ističe Politico, ali i ukazuje da je Bijela kuća ozbiljnije shvatila pokretanje procedure.

Trump je prije najave Pelosi rekao da će objaviti potpuni i neredigovani transkript razgovora s ukrajinskim predsjednikom, ali je predsjednica donjeg doma rekla da to neće biti dovoljno i da zahtijeva da se cijela žalba uzbunjivača preda kada vršilac dužnosti direktora nacionalne obavještajne službe bude svjedočio, što treba da bude ove nedjelje.

Trump je u jednoj u nizu poruka naveo da je imao važan dan u UN s "toliko mnogo posla i toliko mnogo uspjeha" ali da su demokrate to "namjerno morale da unište i unize s još vanrednih smeća vijesti o lovu na vještice". Trump je takođe ocijenio da je procedura za impičment "zlostavljanje predsjednika".

S druge strane, Bijela kuća se sprema da do kraja nedjelje proslijedi Kongresu žalbu uzbunjivača koji je svojim nadređenima skrenuo pažnju na sporan razgovor, kao i izvještaj generalnog inspektora koji su u centru skandala, rekli su za Politico zvaničnici administracije, što je zaokret u stavu administracije koja je prethodno odbila da kongresmenima preda dokumenta.

Taj potez, ističe Politico, pokazuje nivo ozbiljnosti kojim administracija sada pristupa postupku za opoziv, iako je Trump pokušao da minimizira istragu kao "lov na vještice" ili "zlostavljanje predsjednika".

Riskantan gambit poslije višemjesečnog odbijanja

Lideri demokrata u Predstavničkom domu su mjesecima igrali igru da uvjere i one koji podržavaju i one koji se protive formalnoj istrazi za impičment predsjednika, da misle da će dobiti šta žele, ocjenjuje BBC, dodajući da je ta strategija ukazivala na strah Pelosi i drugih da bi pokretanje impičmenta ugrozilo umjerene demokrate koji se suočavaju s teškom borbom na izborima za Kongres sljedeće godine, kada budu održani i predsjednički izbori.

Računica se izgleda promijenila poslije novi otkrića o Trumpovim kontaktima s ukrajinskim predsjednikom, pa su i umjerene demokrate podržale pokretanje impičmenta, zbog čega je Pelosi, za koju se smatra da pronicljivo procjenjuje raspoloženje svog biračkog tijela, donijela odluku da se više ne protivi impičmentu.

Agencija France-Presse ocjenjuje da je najava demokrata o formalnoj istrazi za impičment predsjednika gambit s visokim ulozima i neizvjesnim posljedicama.

Mada su za impičment potrebni čvrsti dokazi, sam proces je po svojoj prirodi veoma politički, a ne krivični, navodi AFP i ukazuje da su u prethodnim procedurama za impičment, podrška i protivljenje išli po partijskim linijama, mada su u Nixonovom slučaju prekršaji bili toliko nečuveni da je podrška republikanaca brzo nestala.

Rizici i za Trumpa i za demokrate

Ulozi u debati o opozivu su očigledni po predsjednika i njegove republikance, ali su znatni i za demokrate, ističe washingtonski urednik Wall Street Journala Gerald Seib.

Otpor Pelosi na pritiske liberalne baze Demokratske partije da pokrene impičment predsjednika potpuno se slomio kada je sedam novih članova Predstavničkog doma iz redova demokrata u Washington Postu tražilo da se pokrene procedura, ocjenjuje urednik u konzervativnom listu, dodajući da je svih sedam služilo u vojsci ili bezbjednosnim službama, pri čemu su oni politički umjereni i dolaze iz okruga koji nisu uporišta demokrata. Štaviše, u četiri od sedam je Trump pobijedio 2016.

Ankete pokazuju da među demokratama postoji određena podrška za opoziv, ali da je značajan skepticizam među nezavisnim glasačima, a podrška među republikancima nikakva. Ti brojevi bi se međutim, kako ukazuje Seib, mogli promijeniti s rastom dokaza o prestupima predsjednika. Demokrate kažu da je podrška za impičment Nixona bila niska dok Kongres nije krenuo s medijski praćenim saslušanjima, što je promijenilo javno mnjenje i primoralo ga da podnese ostavku.

S druge strane, dodaje se u analizi, demokrate mogu biti sigurne da će Trump iskoristiti dramu oko impičmenta da dodatno energizuje podršku u svojoj biračkoj bazi – predsjednik će predstaviti proces za impičment kao dokaz da se na svakom koraku susreće s washingtonskom močvarom i da njegovi protivnici pokušavaju da ga zaustave dok nastavlja da drma politički establišment.

Trump sebe predstavlja kao žrtvu establišmenta, tako da će se procedura za impičment uklopiti u njegov politički narativ i neizbježno će biti i dio predsjedničke kampanje 2020., što će dalje polarizovati baze dvije partije, posebno ako kandidat demokrata bude Biden. Republikanci će insistirati da svaka istraga predsjednika mora obuhvatiti i istragu šta je Bidenov sin radio u Ukrajini i da li je imao pomoć oca, što će demokrate teško blokirati, zaključuje urednik u Wall Street Journalu.

S druge strane, New York Times ocjenjuje da lideri demokrata vjeruju da su nove optužbe protiv Trumpa jednostavne i dovoljno ozbiljne da ih prihvati javnost koja je dosad bila izložena kompleksnim optužbama i protivoptužbama sukobljenih strana u Washingtonu.

Za razliku od nejasnoća u izvještaju specijalnog savjetnika Roberta Muellera o miješanju Rusije u izbore 2016, demokrate, kako navodi list, misle da je sadašnja situacija potpuno jasna – Trump je odbijao da preda Kongresu žalbu uzbunjivača iako to nalaže zakon, zajedno s mogućnošću da je koristio američku vojnu pomoć kao ulog da od Ukrajine dobije istragu o političkom rivalu.

I New York Times ukazuje da pokretanje istrage nosi politički rizik za demokrate, pošto će omogućiti Trumpu i republikancima da tvrde da demokrate kinje predsjednika radi stranačke dobiti.

Republikanci su platili veliku političku cijenu kada su tražili opoziv Clintona 1998. gubitkom mjesta na izborima za Kongres i neki analitičari vjeruju da bi to isto moglo da se desi i demokratama. Ali, ukazuje liberalni njujorški list, Pelosi i drugi lideri demokrata su, s bukom u partiji da se uradi nešto zbog Trumpovih postupaka s Ukrajinom, bili suočeni s mogućnošću da bi ih nedjelovanje moglo koštati više kod svoje baze nego što bi traženje opoziva moglo da nanese štetu među republikanskim i nezavisnim glasačima.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG