Linkovi

Trumpov opoziv: Administracija svjedoči o žalbi zvizdača


Donald Trump
Donald Trump

Članovi američkog Kongresa i Senata imali su priliku po prvi put da vide žalbu koju je zbog razgovora između predsjednika SAD i predsjednika Ukrajine, podnio jedan od neimenovanih dužnosnika obavještajne službe, a koja dovela Predstavnički dom do pokretanja procesa opoziva predsjednika Donalda Trumpa. 

Jedan od demokratskih zastupnika rekao je da je žalba zviždača o razgovoru američkog i ukrajinskog predsjednika o vodećem demokratskom predsjedničkom kandidatu "uznemirujuća", dok ju je republikanski zastupnik nazvao "problematičnom".

Žalba je dostavljena u srijedu u Capitol Hill i zastupnici imaju priliku da je pročitaju u dvije osigurane prostorije. Demokratski zastupnici koji su do sada imali priliku da pročitaju žalbu koja je dovela do pokretanja opoziva, kažu da je u skladu sa njihovom istragom.

Izvještaj neimenovanog dužnosnika obavještajne službe postao je dostupan samo par sati nakon što je Bijela kuća objavila transkript razgovora od 25. jula koji pokazuje kako je američki predsjednik uzastopno tražio od ukrajinskog predsjednika da pokrene istragu protiv bivšeg američkog potpredsjednika i njegovog sina.

Pored informacija o telefonskom razgovoru, izvještaj zviždača također sadrži i podatke o načinu na koji je osoblje Bijele kuće rukovodilo informacijama o razgovoru dva lidera.

Svjedočenje o žalbi

Visoki zvaničnici Trumpovog obavještajnog tima bit će ispitani u Kongresu zbog načina na koji je administracija postupila sa izvještajem zviždača koji se nalazi u centru nastojanja pokretanja opoziva Trumpa.

Vršilac dužnosti direktora nacionalne obavještajne službe, Joseph Maguire svjedočit će pred obavještajnim komitetom Predstavničkog doma nakon što je ranije odbio da podijeli žalbu sa Kongresom, uprkos zakonu koji zahtjeva da se takva žalba pošalje zastupnicima nakon što inspektor utvrdi da je vjerodostojna.

Svjedočenje Maguirea o žalbi neimenovanog obavještajnog službenika bit će pomno praćeno kada se kasnije danas (26. septembar) pojavi pred članovima Obavještajnog komiteta. Maguire se na ovoj poziciji nalazi manje od dva mjeseca.

'Duboko uznemirujuće' optužbe

Iako je zahtjev za opozivom Trumpa došao od demokrata, neki od predsjednikovih republikanskih kolega su se pridružili u zahtjevu Kongresa tražeći od administracije da preda izvještaj zviždača.

Članovi Kongresa kao i Senata imali su priliku u srijedu da po prvi put pročitaju sadržaj prijave koju je o razgovoru podnio za sada nepoznat zviždač.

"Republikanci ne bi trebali žuriti sa zaključkom da nema ničega u prijavi, kad je veoma jasno da je mnogo čega tu problematično", rekao je senator Ben Sasse, republikanski član Obavještajnog komiteta, nakon čitanja dokumenta.

Izvještaj neimenovanog obavještajnog dužnosnika uključuje informacije o telefonskom razgovoru kojeg su 25. jula vodili Volodimir Zelenski, predsjednik Ukrajine i Donald Trump, predsjednik Sjedinjenih Država.

Razgovor dva lidera desio se nakon što je Trump naredio zamrzavanje gotovo četiri stotine miliona dolara američke pomoći Ukrajini.

Tokom razgovora Trump je vršio pritisak na Zelenskog da pokrene istragu o njegovom političkom rivalu, vodećem demokratskom predsjedničkom kandidatu, Joe Bidenu i njegovom sinu Hunteru.

Nema dokaza da je Biden, odnosno njegov sin Hunter koji je služio u upravnom odboru ukrajinske kompanije, postupio neprimjereno.

U tweetu objavljenom u srijedu Joe Biden je napisao da je Trump "zloupotrijebio položaj":

„Donald Trump vršio je pritisak na Ukrajinu kako bi okaljao domaćeg političkog oponenta, 'transkript' je to jasno pokazao. To je zloupotreba moći kojom se krši zakletva i potkopava naša demokratija. Mora odgovarati Kongresu.“

Trumpova administracija u srijedu je objavila transkript polusatnog telefonskog razgovora, dan nakon što je predsjedavajuća Predstavničkog doma, Nancy Pelosi najavila pokretanje zvanične istrage opoziva.

Demokratski zastupnik Adam Schiff koji će voditi saslušanja kao predsjedavajući obavještajnog panela Doma, rekao je nakon čitanja izvještaja zviždača da je dobro napisan te da su optužbe "duboko uznemirujuće" i "kredibilne".

Međutim, Mike Conaway, republikanski član Obavještajnog odbora Predstavničkog doma, rekao je da ne misli da će žalba kompromitovati Trumpa, dodavši: "Nisam vidio ništa što bi mi bilo problematično."

"Žalba definitivno pruža dovoljno informacija za dalje postupanje komiteta", rekao je Schiff.

Schiff je rekao da je Ministarstvo pravosuđa pogrešno protumačilo zakon blokirajući Maguirea u objavljivanju žalbe.

"Mislim da je ovo što je učinio ovaj hrabri pojedinac pokazalo ozbiljan prekršaj", rekao je Schiff pozivajući se na aktivnosti koje je poduzeo zviždač. "Učinit ćemo sve da te zaštitimo".

Zastupnici su također rekli da bi u određenom momentu željeli da čuju više i od samog, sada nepoznatog zviždača, ali sastanak još uvijek nije zakazan.

Žalba koja je dovela do pokretanja opoziva Trumpa još uvijek nije dostupna javnosti, no kako javlja američki CNN, mogla bi biti objavljena svakog trena.

Trump i Zelenski zajedno na Generalnoj skupštini UN-a

Trump i Zelenski pojavili su se rame uz rame na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 25. septembra, te su negirali nepropisnost tokom razgovora.

"Niko ne može vršiti pritisak na mene. I niko neće vršiti pritisak na mene. Svi mogu reći šta žele. Dobrodošli ste. Otvoren sam. Objavili su ovo pismo, slobodno, objavite sve moje telefonske pozive. Iako ja osobno mislim da se ponekad takve stvari, poput razgovora između šefova država, predsjednika nezavisnih zemalja, ne moraju objavljivati", rekao je Zelenski.

Dodao je da je "Hunter Biden" jedna od brojnih stvari o kojima je razgovarao sa stranim liderima.

Istraga Kongresa odnosi se na to da li je Trump zloupotrijebio svoje predsjedničke ovlasti u pokušaju traženja pomoći stranog dužnosnika kako bi potkopao bivšeg američkog potpredsjednika i najizglednijeg kandidata za demokratskog predstavnika u američkim predsjedničkim izborima 2020. godine.

Predsjedavajuća Zastupničkog doma Nancy Pelosi rekla je da takvi postupci znače njegovu izdaju "predsjedničke zakletve" te saopštila da "niko nije iznad zakona".

No u srijedu, Trump je porekao da je vršio pritisak na Zelenskog. "Nisam to uradio. Nisam prijetio nikome. Nema pritiska, nema ničega. Sve je to prevara, sve je to velika prevara", rekao je Trump.

Svjedočenje članova Trumpove administracije očekuje se uskoro.

XS
SM
MD
LG