Linkovi

SAD i Rusija nagovijestile spremnost da obnove sporazum o nuklearnom naoružanju


ARHIVA - Fotografija napravljena od video snimka ruskog ministarstva odbrane, na kojoj se vidi podvodni dron na nuklearni pogon "Posejdon" (Foto: AP/Russian Defense Ministry Press Service)
ARHIVA - Fotografija napravljena od video snimka ruskog ministarstva odbrane, na kojoj se vidi podvodni dron na nuklearni pogon "Posejdon" (Foto: AP/Russian Defense Ministry Press Service)

SAD i Rusija nagovijestile su da su spremne da postignu novi sporazum o kontroli nuklearnog naoružanja, tako što će raditi na zamrzavanju svojih arsenala bojevih glava jednu godinu, pošto u februaru istekne važeći ugovor o nuklearnom oružju.  

Rusija je predložila produžetak sporazuma Novi START, dok je State Department nekoliko sati kasnije saopštio da ceni "spremnost Rusije da se postigne napredak u vezi sa pitanjem kontrole nuklearnog naoružanja”.

Državni sekretarijat naveo je da su SAD “spremne da se sastanu odmah i da finalizuju povjerljivi sporazum".

Očekujemo da Rusija svojim diplomata pruži ovlaštenja da urade isto, dodao je State Department.

Moskva je saopštila da je “spremna, da se zajedno sa SAD politički obaveže na 'zamrzavanje' broja nuklearnih bojevih glava, koje dvije strane imaju”, do februara 2022. godine, dok se pregovara o novom sporazumu.

Novi sporazum o smanjenju strateškog naoružanja (START) potpisan je 2010. godine i uveo je ograničenja na arsenale strateškog nuklearnog oružja obje zemlje. Taj sporazum može da se se produži na još pet godina, za šta je Moskva poručila da je spremna da uradi bez ikakvih preduslova.

Mogući produžetak sporazuma - čak i za jednu godinu - predstavljao bi rijetko poboljšanje u bilateralnim odnosima dvije zemlje kada je riječ o kontroli naoružanja.

Bijela kuća se već povukla iz drugih sporazuma o kontroli naoružanja sa Moskovom, optužujući Kremlj da ih je kršio i tvrdeći da su sporazumi mnogo više išli u korist Rusiji nego SAD. Među sporazumima iz kojih se Washington povukao je i onaj iz ere Hladnog rata koji se odnosi na nuklearne projektile srednjeg dometa (INF sporazum), kao i Sporazum o otvorenom nebu, kojim je dvjema zemljama bilo dozvoljeno da sprovode izviđačke letove iznad teritorije one druge.

Joe Biden, izazivač predsjednika Donalda Trumpa na izborima 3. novembra, podržava produžetak Novog START-a "kao osnovu za novi sporazum o kontroli naoružanja".

Biden je rekao da je taj sporazum, koji je postignut dok je on bio potpredsjednik u administraciji Baracka Obame, "temelj strateške stabilnosti između SAD i Rusije".

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG