Linkovi

U Beču pregovori Rusije i SAD o kontroli nuklearnog naoružanja


Rusija i SAD nastavljaju u Beču pregovore o kontroli nuklearnog naoružanja.

Delegacije su stigle u palatu u centru glavnog grada Austrije bez davanja izjava.

Ambasador Maršal Bilingsli, predstavnik američkog predsjednika za pitanja razoružanja i ruski zamjenik ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov treba nekoliko dana da razgovaraju o bilateralnom sporazumu Novi Start, zaključenom 2010, koji ističe 5. februara 2021.

Sporazum ističe neposredno poslije isteka aktuelnog mandata predsjednika SAD Donalda Trumpa, koji se kandiduje na izborima u novembru ove godine za drugi mandat.

Prema odredbama Novog Starta, u okviru postepenog razoružanja predviđenog Ugovorom o neširenju nuklearnog oružja (NPT) iz 1968. ograničava se na 700 broj strateških nuklearnih projektila i bombardera i na 1.550 raspoređenih nuklearnih bojevih glava.

"Novi START" su 2010. potpisali tadašnji predsjednici dve zemlje, Barak Obama i Dmitrij Medvedev.

Moskva traži pregovore o produženju sporazuma od kraja 2029. godine, ali administracija predsednika Trumpa je do sada postavljala kao uslov za njihov nastavak uključivanje Pekinga.

Sjedinjene Države proširile su otvoreni poziv na Narodnu Republiku Kinu da se pridruži raspravi i jasno su iznijele potrebu za tim da sve tri zemlje vode pregovore o kontroli naoružanja u dobroj vjeri", kaže se u saopštenju State Departmenta.

Kinska vlada odbila je poziv. Ministarstvo inostranih poslova te zemlje saopštilo je ranije ovog mjeseca da "još uvek nije vrijeme da Kina učestvuje u pregovorima o nuklearnom razoružanju".

Bilingsli je odgovorio u tvitu: "Kina... bi trebala da ponovo razmotri. Dostizanje statusa velike sile zahtijeva ponašanje s odgovornošću velike sile. Nema više Velikog zida tajnosti o nuklearnom razvoju. Mjesto čeka Kinu u Beču".​

Rjabkov je u subotu rekao za Inferfaks da Rusija procjenjuje da bi produženje ugovora Novi START bilo korektno i logično, ali da se svijet ne okreće samo oko tog ugovora.

Rusija i SAD i dalje drže više od 90 odsto nuklearnog oružja u svijetu, prema posljednjem izvještaju Stokholmskog međunarodnog instituta za istraživanje mira (Sipri).

Eksperti za naoružanje kažu da je vrijeme prekratko da bi se obnovio složeni sporazum između Sjedinjenih Država i Rusije, a kamoli za pregovore i izradu novog ugovora koji bi uključivao i Kinu, uz predsjedničke izbore u SAD koji se ubrzano približavaju.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG