Linkovi

Trump i Putin razgovarali o kontroli naoružanja, Iranu, koronavirusu


Predsednici SAD i Rusije, Donald Tramp i Vladimir Putin
Predsednici SAD i Rusije, Donald Tramp i Vladimir Putin

Predsjednik Donald Trump rekao je ruskom kolegi Vladimiru Putinu u četvrtak da želi da izbjegne skupu oružanu trku sa Rusijom i Kinom i da se nada da će biti napretka u pregovorima o kontroli naoružanja, saopštila je Bijela kuća, a prenosi agencija Reuters.

"Predsjednik Trump je ponovio da se nada da će biti izbjegnuta skupa oružana trka između tri zemlje - Kine, Rusije i Sjedinjenih Država - i da se unaprijed raduje napretku u predstojećim pregovorima o kontroli naoružanja u Beču", rekao je portparol Džad Dir.

Dvojica lidera su takođe razgovarala o iranskom programu za nuklearno naoružanje, navodi se u saopštenju Kremlja o telefonskom razgovoru Trumpa i Putina.

"Obje strane naglasile su da su potrebni zajednički napori da se održi regionalna stabilnost i globalni režim za sprječavanje širenja nuklearnog oružja", ističe se u saopštenju.

Bijela kuća nije pominjala Iran, već je navela da su Trump i Putin razgovarali o načinima da se savlada pandemija koronavirusa dok se nastavlja otvaranje globalnih ekonomija.

Amerika smatra da bi Kina, kao sve veća nuklearna sila, trebalo da se pridruži njenom novom sporazumu sa Rusijom. Međutim, ruski i američki arsenali daleku nadmašuju kineski od, kako se procjenjuje, 300 bojevih glava.

Visoki kineski diplomata rekao je ranije ovog mjeseca da bi Kina bila spremna da razgovara o kontroli naoružanja sa SAD i Rusijom, ali samo ako bi Vašington bio spreman da smanji svoj nuklearni arsenal na kineski nivo, koji je oko 20 puta manji.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG