Linkovi

Švedska traži izručenje Juliana Assangea


APTOPIX Britain WikiLeaks Assange
APTOPIX Britain WikiLeaks Assange

Nalog za hapšenje, ukoliko bude izdan, bit će prvi korak u procesu koji bi mogao rezultirati Assangeovim izručenjem Švedskoj iz Britanije gdje služi kaznu od 50 sedmica zatvora zbog kršenja uslovnog puštanja na slobodu.

Švedska je prošle sedmice ponovno otvorila istragu o optužbama za silovanje koja je inicijalno bila pokrenuta 2010. godine ali je odbačena 2017. godine.

Zamjenica direktora javnog tužiteljstva Eva-Marie Persson izjavila je u ponedjeljak kako će izdati evropski nalog za hapšenje Assangea ako Okružni sud u Uppsali usvoji njen zahtjev za pritvor.

“U slučaju sukoba između evropskog naloga za hapšenje i zahtjeva za izručenje iz SAD-a, vlasti u Velikoj Britaniji odlučit će o redoslijedu prioriteta. Ishod ovog procesa je nemoguće predvidjeti. Međutim, po mom mišljenju, slučaj Švedske može se nastaviti istovremeno s postupcima u Velikoj Britaniji ", rekla je Persson, prenosi Independent.

Ukoliko bude osuđen Assange bi se u Švedskoj mogao suočiti sa maksimalnom kaznom od četiri godine za silovanje.

U međuvremenu pristalice Assangea okupile su se ispred ambasade Ekvadora kako bi protestovali protiv davanja njegovih stvari i dokumenata američkim tužiocima.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG