Linkovi

Assange osuđen na 50 sedmica zatvora


WikiLeaks founder Julian Assange leaves the Westminster Magistrates Court in the police van, after he was arrested in London, Britain April 11, 2019. REUTERS/Henry Nicholls
WikiLeaks founder Julian Assange leaves the Westminster Magistrates Court in the police van, after he was arrested in London, Britain April 11, 2019. REUTERS/Henry Nicholls

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange osuđen je pred sudom u Londonu na 50 sedmica zatvora zbog kršenje pravila kaucije prije sedam godine kada je ušao u ambasadu Ekvadora.

Assange je osuđen prošlog mjeseca zbog kršenja pravila kaucije iz 2012. godine. Maksimalna kazna za ovo djelo je godina dana u zatvoru.

"Bezrezervno se izvinjavam svima onima koji smatraju da ih uvrijedio zbog načina na koji sam vodio svoj slučaj", rekao je Assange u pismu koji je sudu pročitao njegov advokat Mark Summers.

"Našao sam se u borbi sa zastrašujućim okolnostima. Uradio sam ono za šta sam smatrao da je najbolje u tom momentu", rekao je dalje Assange.

Summers je dalje rekao sudu kako je Assange 2012. imao 'snažne strahove' da će iz Švedske biti izručen Sjedinjenim Državama i na kraju poslan u kazneni centar Guantanamo na Kubi.

On je također citirao informacije o hapšenju i tretmanu Chelsea Manning, američke vojno-obavještajne analitičarke koja je odslužila sedam godina u vojnom zatvoru zbog odavanja tajnih podataka kojima je imala pristup tokom svog rada kao obavještajna analitičarka u Iraku.

Par sati nakon što je 11. aprila Assange uklonjen iz ekvadorske ambasade, američki tužioci su najavili da su optužili Assangea zbog zavjere pristupanja klasificiranom vladinom kompjuteru u čijem mu je izvršenju navodno pomogla Manning, koja se trenutno nalazi u pritvoru jer odbija da svjedoči u slučaju istrage u WikiLeaks.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG