Linkovi

Slučaj protiv Juliana Assangea nameće pitanja o slobodi štampe


Osnivač WikiLeaksa Julian Assange dolazi u Vestminsterski sud, nakon što je uhapšen u Londonu, 11. aprila 2019.
Osnivač WikiLeaksa Julian Assange dolazi u Vestminsterski sud, nakon što je uhapšen u Londonu, 11. aprila 2019.

Kada su američki tužioci otpečatili optužnicu iz marta 2018. koja tereti Juliana Assangea zbog zavjere za ilegalni pristup kompjuterskom sistemu Sekretarijata za odbranu, izazvali su mnogo više od pukog analizaranja tog slučaja i optuženog.

Koosnivač WikiLeaksa optužen je za učešče u "dogovoru o hakovanju pasvorda" sa Chelsea Manning, bivšim analitičarem obavneštajne službe Vojske SAD koji je odslužio sedam godina kazne u zatovru zbog jednog od najvećih curenja povnerljivih dokumenata u istoriji SAD (i koji je u međuvremenu promijenio pol u ženski).

Urednički uvodnici u novinama, politički analitičari i analitičari na kablovskim televizija debatuju o tome da li slučaj protiv Assangea suzbija slobodu štampe, da li on pripada štampi i da li to prijeti zaštiti Prvog amandmana Ustava SAD.

Arhiva - Chelesa Manning obraća se medijima ispred federalnog suda u Aleksandriji. Bivšem analitičaru vojne obavještajne službe naloženo je da ode u zatvor 8. marta 2019 zbog odbijanja da svjedoči pred Velikom porotom u Virginiji u sklopu istrage protiv WikiLeaksa.
Arhiva - Chelesa Manning obraća se medijima ispred federalnog suda u Aleksandriji. Bivšem analitičaru vojne obavještajne službe naloženo je da ode u zatvor 8. marta 2019 zbog odbijanja da svjedoči pred Velikom porotom u Virginiji u sklopu istrage protiv WikiLeaksa.

Assange nije novinar

Mary McCord​, bišva zvaničnica za nacionalnu bezbjednost u kancelariji državnog tužioca, kaže da ne bi trebalo da bude rasprave o tome da li je Assange novinar, niti da li je taj slučaj u vezi sa novinrstvom i slobodom govora.

"Jedina stvar koju treba proučiti je šta je WikiLeaks distribuirao da bi se došlo do zaključka da Assange nije novinar", rekla je ona za Glas Amerike.

"WikiLeaks je kanal za distribuciju ukradenih informacija, i povjerljivih, i nepovjerljivih", kaže ona, "bez konteksta, bez bilo kakve analize niti objašnjenja. Novinari dodaju vrijednost, analiziraju činjenice i povezuju informacije koje šire. WikiLeaks je samo kanal, samo platforma za ilegalno prikupljen materijal", rekla je ona.

"Čak i da je novinar, ne postoji slobodan prolaz za one koji krše zakon. Ne postoji razlika između fizičke provale u zgradu i provale u sef - to je cyber ekvivalent", rekla je McCord, koja sada radi kao vanredna profesorica Pravnog fakulteta u Georgetownu.

Da, novinar je

Louis Clark se nikako ne slaže s tim.

"On je novinar i WikiLeaks je novinarska organizacija", kaže on.

Clark je CEO i izvršni direktor Projekta za vladinu odgovornost i pregovara o transparentnosti i odgovornosti sa američkom i stranim vladama i zvaničnicima kooperacija gotovo četiri decenije.

On je kategoričan da je Assange medijski radnik.

"Govorimo o štampi, slobodi štampe i esencijalnoj temi Prvog amandmana. Posebno je problematično kada naša vlada odluči da goni esencijalno medijskog radnika", rekao je.

Clark je takođe zabrinut zbog žurbe da se donese presuda.

"Definitivno mislim da postoji potreba za pretpostavkom nevinosti u ovom trenutku, s obzirom na dosadašnji učinak Sekretarijata za pravosuđe u oblasti špijunaže i bezbjednosti", rekao je on.

Optužnica Velike porote protiv Juliana Assangea, koju je objavio Sekretarijat za pravosuđe SAD, 11. aprila 2019.
Optužnica Velike porote protiv Juliana Assangea, koju je objavio Sekretarijat za pravosuđe SAD, 11. aprila 2019.

Obeshrabrujući efekat

Profesor na Harvardu, Yochai Benkler​, pisao je o pravnim posljedicama suđenja WikiLeaksu. On je rekao za Guardian da vjeruje da optužba sadrži "opasne elemente koji predstavljaju značajan rizik po izvještavanje o nacionalnoj bezbjednosti. Dijelovi optužnice su veoma uopšteni i mogli bi da imaju značajno obesrabrujući efekat".

Gabe Rottman​ je direktor za projekte u vezi sa tehnološkim slobodama i slobodom štampe u Komitetu rerportera za slobodu štampe, organizaciji koja je išla na sud kako bi se otpečatila optužnica protiv Assangea. On i njegove kolege fokusirane su na posljedice slučaja po transparentnost i povjerenje u svijetlu široke zaštite Prvog amandmana od strane Vrhovnog suda, po pitanju objavljivanja informacija od javnog značaja i toga koji standardi moraju biti primjenjeni u slučaju protiv Assangea.

Rottman vjeruje da naglasak mora da ostane na činjenici da je objavljivanje čak i po vladu štetnih informacija zakonom zaštićeno, čak i ako je materijal nabavljen protivzakonito, sve dok onaj koji ih objavljuje nije prekršio zakon da bi do njih došao.

Portparol američkog tužilaštva u Istočnom disktriktu Virginije odbio je da komentariše ovaj slučaj.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG