Linkovi

Sud BiH odbio zahtjev Dodika za izuzećem sutkinje Jasmine Ćosić-Dedović


Milorad Dodik
Milorad Dodik

Sud Bosne i Hercegovine (BiH) je u utorak odbio zahtjev odbrane za izuzećem sutkinje Jasmine Ćosić-Dedović iz slučaja u kojem se predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i v.d. direktora Službenog glasnika ovog entiteta Miloš Lukić terete za kazneno djelo neizvršavanje odluka visokog predstavnika.

Iz Suda BiH potvrdili su za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je ova odluka donesena na Općoj sjednici Suda BiH, te da će o odluci ubrzo obavijestiti i odbranu Milorada Dodika.

Ćosić-Dedović bi sada trebala odlučivati o potvrđivanju optužnice protiv Dodika i Lukića.

Sud je 24. avgusta zaprimio iz državnog Tužilaštva dopunjenu optužnicu protiv Milorada Dodika i Miloša Lukića, potvrđeno je tada za RSE.

Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu protiv Dodika i Lukića 11. avgusta i poslalo Sudu BiH na potvrđivanje, ali Sud je 18. avgusta nju vratio Tužilaštvu na uređenje i dopunu.

Optužnica je uslijedila nakon što je Narodna skupština RS 27. juna usvojila dva sporna zakona, koje je po redovnoj zakonodavnoj proceduri Dodik potpisao, te su objavljeni u Službenom glasniku RS.

Radi se o zakonima koji navode da se odluke Kancelarije visokog predstavnika u BiH (OHR) više neće objavljivati u ovoj publikaciji, a time ni poštovati u tom bh. entitetu, kao i da se u RS više neće primjenjivati odluke Ustavnog suda BiH.

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt je svojim odlukama od 1. jula poništio oba zakona.

Zvaničnici RS-a na čelu s Dodikom osporavaju legitimitet visokog predstavnika, jer su se njegovom zvaničnom imenovanju u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija protivile Kina i Rusija.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG