Linkovi

Okončan protest Dodikovih pristalica


Arhiv - Milorad Dodik
Arhiv - Milorad Dodik

Kako bi podržali lidera entiteta Republika Srpska Milorada Dodika protiv kojeg je podignuta optužnica pred državnim pravosuđem, Odbor zaštitu Srba u entitetu Federacija Bosne i Hercegovine pozvao je građane da dođu na proteste danas u 18 sati na nekoliko međuentitetskih linija.

Dodikove pristalice su se okupile na četiri lokacije sa namjerom polusatne blokade saobraćaja na nevidljivim administrativnim linijama u Istočnom Sarajevu, Nevesinju, Loparama i Doboju.

U Istočnom Sarajevu, grupa koja je novinarima Radija Slobodna Evropa rekla da dolazi iz Bratunca nosila je zastavu sa likom predsjednika Rusije Vladimira Putina.

Na okupljanima su se pojavili i zvaničnici entiteta Republika Srpska, među kojima entitetski premijer Radovan Višković, kao i ministar na državnom nivou vlasti Staša Košarac, te član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović.

Nisu zabilježeni incidenti.

Prema medijskim procjenama, na skupovima, zavisno od lokacije, okupilo se po nekoliko stotina ljudi.

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt ocijenio je protestno okupljanje neodgovornim. Podsjeća kako međuentitetska linija nije granica između Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine nego „isključivo administrativna linija”, i da sloboda kretanja mora biti osigurana u svakom momentu.

„Svaki pokušaji da se međuentitetska linija prikaže kao linija razdvajanja Bosne i Hercegovine, predstavlja jeftinu manipulaciju građanima”, poručio je Schmidt.

Prethodno je sarajevska policija odbila proteste pod sloganom „Srpska pred sudom” ispred Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine u Sarajevu, uz objašnjene da nisu ispunjeni formalni uslovi, ali i zbog sigurnosnih razloga.

„Želimo da pošaljemo poruku da smo istovremeno spremni da branimo prava, ali istovremeno želimo reći da smo za mir. Nismo niti protiv jednog naroda, ali smo najviše za svoj narod, da branimo svoja prava, institucije Republike Srpske koje su oslonac i Srbima iz Federacije”, tvrdi za RTRS Đorđe Radanović, predsjednik Odbora za zaštitu Srba u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Entitetski ministri unutrašnjih poslova i ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić su razgovoru zaključili kako nema indicija da će u zemlji doći do narušavanja javnog reda i mira i da policija neće dozvoliti bilo kakve incidente.

Ministar unutrašnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine Ramo Isak je dodao kako su na raspolaganje kantonalnim ministarstvima unutrašnjih poslova stavljeni pripadnici Federalne uprave policije.

Stranka demokratske akcije (SDA) pozvala je EUFOR da spriječi blokadu saobraćajnica.

„Pozivamo EUFOR da reaguje u skladu sa mandatom propisanim Dejtonskim mirovnim sporazumomom koji im, između ostalog, nalaže obavezu sprječavanja ometanja kretanja civilnog stanovništva. U protivnom, snosit će odgovornost za kršenje Sporazuma i sve potencijalne negativne posljedice ovog čina”, kaže se u saopštenju ove stranke.

Iz EUFOR-a su N1 rekli kako nisu dobili nikakav zahtjev od vlasti u Bosni i Hercegovini vezan za današnje proteste.

Posljednje informacije iz pravosuđa govore kako je Sud Bosne i Hercegovine zaprimio izmijenjenu optužnicu protiv Dodika, predsjednika Republike Srpske i Miloša Lukića, v.d. direktora Službenog glasnika Republike Srpske.

Optužnica tereti Dodika i Lukića za „neizvršanje odluka visokog predstavnika iz Krivičnog zakona Bosne i Hercegovina”.

U junu ove godine, Narodna skupština Republike Srpske je usvojila zakonske propise koji se tiču neobjavljivanja odluka Ureda visokog predstavnika i obustava primjene odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine u entitetu Republika Srpska.

Stigla je reakcija od Schmidta koji je primijenio „bonske ovlasti” i poništio zakone. Istovremeno, Schmidt je naložio izmjene Krivičnog zakona prema kojima se narušavanje ustavnog poretka tretira kao krivično djelo.

Reagovale su i Sjedinjene Države te sankcionisale Nenada Stevandića, Radovana Viškovića, Željku Cvijanović i Miloša Bukejlovića jer podrivaju Daytonski sporazum.

Stevandić je predsjedavajući Narodne skupštine Republike Srpske, Višković je premijer Republike Srpske, Bukejlović je entitetski ministar pravde, a Cvijanović član Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Dodik je od ranije na američkoj „crnoj listi” zbog, kako je obrazloženo, podrivanja Daytona i korupcije.

XS
SM
MD
LG