Linkovi

BiH: Optužnica protiv Milorada Dodika i Miloša Lukića. Ambasada SAD pozdravila odluku


RS Opozicija: Sankcije će pogoditi građane a ne političare
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:26 0:00

RS Opozicija: Sankcije će pogoditi građane a ne političare

Iz Suda Bosne i Hercegovine naveli su za RSE da su u petak, 11. avgusta zaprimili zahtjev za potvrđivanje optužnice protiv Dodika i Lukića od Tužiteljstva BiH.

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv predsjednika entiteta Republika Srpska Milorada Dodika i direktora Službenog glasnika Republike Srpske Miloša Lukića, koji se terete za kazneno djelo neizvršavanje odluka visokog predstavnika Bosne i Hercegovine.

Potvrđeno je to iz Tužiteljstva BiH na upit Radija Slobodna Evropa (RSE).

Dodaju i da je zakonski rok za odlučivanje o optužnici do 15 dana od dana prijema optužnice.

Tužiteljstvo BiH je 9. jula je formiralo tim od tri tužitelja nakon što je u Službenom glasniku Republike Srpske objavljen ukaz predsjednika bh. entiteta Dodika u vezi s nepoštovanjem odluka visokog predstavnika.

U ukazu, koji je objavljen istog dana, navodi se da se odluke Ureda visokog predstavnika u BiH više ne objavljuju, time i ne poštuju, u tom bh. entitetu, kao i da se odluke Ustavnog suda BiH više neće primjenjivati na teritoriji tog bh. entiteta.

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt je svojim odlukama od 1. jula u potpunosti obustavio kompletan zakonodavni postupak u vezi a antidejtonskim potezima Narodne Skupštine RS-a i usvajanjem dvije pomenute odluke.

Schmidt je odlukom, također, kriminalizirao nepoštovanje odluka visokog predstavnika, a kazna može iznositi do pet godina zatvora.

Podizanje optužnice pozdravila je Ambasada SAD u Bosni i Hercegovini.

"Optužnice Tužilaštva Bosne i Hercegovine protiv Dodika i Lukića važan su korak u provođenju vladavine prava, koja je temelj svake demokratije. Zakoni BiH vrijede za sve građane. Nijedan pojedinac ne stoji iznad zakona. Očekujemo od institucija BiH i svih građana da poštuju relevantne procese uključene u poštivanje tih zakona", napisala je Ambasada SAD.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG