Linkovi

Strategija nacionalne odbrane Sjedinjenih Država: Kina kao najveća prijetnja


Američka i kineska zastava
Američka i kineska zastava

Kina je i dalje glavni izazov američkim nacionalnim sigurnosnim interesima, a Rusija ostaje „akutna” prijetnja dok nastavlja svoj brutalni rat u Ukrajini, navodi se u nedavno objavljenoj Strategiji nacionalne odbrane Pentagona.

„[Narodna Republika Kina] je jedini konkurent s namjerom da preoblikuje međunarodni poredak i, sve više, ima moć da to učini”, rekao je ministar odbrane Lloyd Austin novinarima u Pentagonu prošle sedmice.

Visoki zvaničnik odbrane, govoreći novinarima o novoj odbrambenoj strategiji pod uslovom anonimnosti, rekao je da Kina nastavlja da sticati više „sposobnosti da sistematski izazove Sjedinjene Države u cijelom svijetu: vojno, ekonomski, tehnološki, diplomatski”.

„Kineski izazov”, prema Austinu, doveo je do jačanja odbrambenih sposobnosti u svim domenima ratovanja, posebno u svemiru i cyber prostoru, kako bi se svakom potencijalnom protivniku jasno stavilo do znanja da je „cijena agresije protiv Sjedinjenih Država ili naših saveznika i partnera daleko nadmašuje sve zamislive dobitke”.

Izvještaj o neklasificiranoj strategiji dolazi nakon što su i Kina i Rusija eskalirali agresiju na svoje susjede. Kina nastavlja da prijeti da će kontrolirati Tajvan silom ako bude potrebno, a Rusija je napala Ukrajinu u februaru i nastavlja da napada ukrajinska mjesta i gradove projektilima, pa čak i dronovima iranske proizvodnje.

Povjerljiva verzija izvještaja objavljena je Kongresu ranije ove godine.

Drugi visoki zvaničnik odbrane, koji je također razgovarao s novinarima pod uvjetom anonimnosti, rekao je da će nuklearno oružje i dalje biti „temelj” američkog vojnog odvraćanja.

Prema riječima zvaničnika, nova strategija odbrane odražava da se Sjedinjene Države sada suočavaju s dva glavna konkurenta s nuklearnim oružjem – Rusijom i Kinom.

Ostale velike prijetnje

Ruska agresija na Ukrajinu predstavlja „neposrednu i oštru prijetnju”, rekao je Austin, zbog čega su Sjedinjene Države povećale svoje vojno prisustvo u Evropi sa oko 80.000 vojnika na više od 100.000.

Lloyd Austin
Lloyd Austin

Ali za razliku od Kine, kako je rekao Austin novinarima, „Rusija ne može sistemski da izazove Sjedinjene Države na duži rok”.

Visoki zvaničnik je dodao da je „Rusija apsolutno odvraćana od napada na NATO”, jer su Sjedinjene Države jasno stavile do znanja da će braniti svaki pedalj teritorije NATO-a.

Ali zvaničnik je izrazio zabrinutost da bi neuspjesi Rusije na ukrajinskom bojnom polju mogli dovesti do toga da se u budućnosti više oslanja na svoje nuklearne snage.

Ostale prijetnje koje se spominju u Strategiji nacionalne odbrane 2022. uključuju Sjevernu Koreju, Iran i globalne nasilne ekstremiste.

Iran je i dalje djeluje destabilizirajuće na Bliskom istoku i najveći je državni sponzor terorizma, sve dok nastavlja razvijati nuklearne sposobnosti koje bi Teheranu omogućile da proizvede nuklearno oružje. Međutim, prema izvještaju, „Iran danas ne posjeduje nuklearno oružje” i Sjedinjene Države „trenutno vjeruju da ga ne jure”.

Sjeverna Koreja također nastavlja širiti svoje nuklearne i raketne sposobnosti kako bi prijetila američkim snagama i američkim saveznicima u regiji.

Nova strategija poziva na napredak u tehnologijama od hipersoničnog oružja do umjetne inteligencije. Austin je dodao da fiskalni budžet za 2023. uključuje više od 130 milijardi dolara za istraživanje i razvoj, što je najveći takav budžet za istraživanje u historiji odjela.

Prethodna strategija je objavljena 2018. godine.

XS
SM
MD
LG