Linkovi

SAD: Optužnice protiv 13 kineskih državljana


FILE PHOTO: The U.S. Department of Justice Building
FILE PHOTO: The U.S. Department of Justice Building

Američko ministartsvo pravosudja je podiglo optužnice protiv 13 osoba za koje kaže da su nastojali na nezakonit način provesti utjecaj Kine na Sjedinjene Države.

Ministar pravosudja Merrick Garland je predstavio javnosti tri slučaja: jedan koji dokazuje da su osobe koje rade za kinesku vladu na silu pokašli vratiti u Kinu jednog migranta iz te zemlje, potom slučaj gdje su 4 osobe optužene za jednu obavještajnu spletku gdje su američki državljani vrbovani da rade za Peking, te treći slučaj gdje se dvije osobe terete da su nelegalno ometale krivični postupak protiv globalne telekomunikacijske kompanije Huawei sa sjedištem u Kini.

U ovom slučaju se navodi da su dvojica kineskih državljana pokušali usmjeriti osobu za koju su oni vjerovali da suradjuje s američkom vladom u istrazi protiv Huawei-ja, da špijunira za Kinu. Takodjer se navodi da su platili jednom prilikom 61,000 dolara za informacije o procesu protiv Huawei-ja.

Sva tri slučaja su objavljena tijekom press konferencije na kojoj su bili prisutni i predstavnici FBI-ja, što odslikava pojačane udružene akcije američkih agencija protiv kineskih obavještajnih aktivnosti protiv Amerike, uključujući političko miješanje i kradju intelektualne svojine.

XS
SM
MD
LG