Linkovi

Sjedinjene Države i Izrael protiv nuklearizacije Irana


Američki predsjednik Joe Biden i izraelski premijer Jair Lapid (Foto: REUTERS/Evelyn Hockstein)
Američki predsjednik Joe Biden i izraelski premijer Jair Lapid (Foto: REUTERS/Evelyn Hockstein)

Američki predsjednik Joe Biden i izraelski premijer Jair Lapid potpisali su pakt o uskraćivanju nuklearnog oružja Iranu.

"Nećemo dozvoliti Iranu da nabavi nuklearno oružje", izjavio je Biden poslije potpisivanja dokumenta.

Pakt je, izvještava Reuters, dio "Jerusalemske deklaracije" kojim je, kako je navedeno, krunisana prva Bidenova posjeta Izraelu na funkciji američkog predsjednika.

Bidenov boravak u Izraelu propratilo je i saopštenje američkih vlasti kojim je, kako navodi Reuters, potvrđena američka podrška toj zemlji na sopstvenu odbranu.

"Sjedinjene Države naglašavaju da nikada neće dozvoliti Iranu nabavku nuklearnog oružja i da su spremne na upotrebu cjelokupne nacionalne snage kako bi osigurale taj ishod", navedeno je u saopštenju.

Takav stav izraelski premijer Lapid označio je sredstvom sprječavanja otvorenog sukoba.

"Jedini način da se zaustavi Iran je da zna da će slobodni svijet koristiti silu", rekao je Lapid nakon potpisivanja dokumenta sa američkim predsednikom.

Biden se nadovezao komentarom da je sprječavanje nuklearizacije Irana vitalni bezbjednosni interes Izraela, Sjedinjenih Država i ostatka svijeta.

Iranski predsjednik Ibrahim Raisi izjavio je da će ta zemlja žestoko reagovati na, kako se izrazio, bilo kakvu grešku Washingtona i njegovoih saveznika.

"Veliki narod Irana neće prihvatiti bilo kakav vid ugrožavanja bezbjednosti ili krize u regionu", poručio je Raisi u obraćanju.

Iran je 2015. potpisao međunarodni sporazum čija je svrha bila ograničavanje potencijala za proizvodnju bombi. Sjedinjene Države su se 2018. povukle iz sporazuma, smatrajući ga nedovoljnim, što je Izrael pozdravio.

Od tog trenutka Iran je intenzivirao rad na pojačanju nuklearnih kapaciteta u trenucima nastojanja svjetskih sila da se vrate za pregovarački sto u Beču.

Izrael je izašao sa stavom da bi podržao novi sporazum sa strožijim odredbama – što su iranske vlasti odbacile.

Turneju po Bliskom istoku Biden je zapčeo počeo posjetom Izraelu. Nakon toga razgovaraće sa palestinskim liderima, prije nego što se bude uputio u Saudijsku Arabiju, gdje će se pridružiti samitu lidera Zaliva, zajedno sa liderima Jordana, Egipta i Iraka.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG