Linkovi

SAD i Izrael potpisuju Pakt o sigurnosti, razgovori o Iranu


Američki predsjednik Joe Biden, izraelski premijer Yair Lapid  i ministar odbrane Benny Gantz, stoje ispred izraelskog odbrambenog sistema Iron Dome tokom obilaska aerodroma Ben Gurion u blizini Tel Aviva, 13. jula 2022.
Američki predsjednik Joe Biden, izraelski premijer Yair Lapid  i ministar odbrane Benny Gantz, stoje ispred izraelskog odbrambenog sistema Iron Dome tokom obilaska aerodroma Ben Gurion u blizini Tel Aviva, 13. jula 2022.

Američki predsjednik Joe Biden sastaje se u četvrtak s izraelskim liderima, a na dnevnom redu su sigurnosna pitanja, rat u Ukrajini i američko-izraelski odnosi. Ovo je Bidenova prva posjeta Bliskom istoku otkako je preuzeo dužnost.

Visoki dužnosnik Bidenove administracije rekao je novinarima da će razgovori s premijerom Yairom Lapidom uključivati potpisivanje zajedničke deklaracije koja uključuje "obavezu da se nikada neće dozvoliti Iranu da nabavi nuklearno oružje i da se pozabavi iranskim destabilizirajućim aktivnostima, posebno prijetnjama Izraelu".

Izrael je bio glavni kritičar međunarodnog sporazuma potpisanog 2015. između Irana i grupe svjetskih sila koji je ograničio iranski nuklearni program u zamjenu za ublažavanje sankcija.

Biden je bio potpredsjednik SAD-a kada je sporazum potpisan, a njegov prethodnik, bivši predsjednik Donald Trump, povukao je Sjedinjene Države iz sporazuma 2018. godine.

Nedavno su uloženi napori da se pokušaju da se i SAD i Iran vrate sporazumu, uključujući indirektne razgovore u Beču.

Zvaničnik administracije je sa američke strane rekao: "Vrata su otvorena za diplomatiju".

"Ako Iran želi da potpiše sporazum o kojem je pregovarano u Beču, bili smo vrlo jasni da smo spremni to učiniti", rekao je zvaničnik. "U isto vrijeme, ako nisu, nastavit ćemo sa sankcijama. Nastavit ćemo povećavati iransku diplomatsku izolaciju."

Zvaničnik je rekao da će Biden i Lapid također razgovarati o tome kako sačuvati izglede za rješenje između Izraela i Palestinaca, nešto u što Biden "vjeruje cijeli svoj život".

Bidenu i izraelskim liderima pridružit će se lideri iz Indije i Ujedinjenih Arapskih Emirata na samitu fokusiranom na sigurnost hrane i jačanje čiste energije.

Visoki zvaničnik administracije rekao je da će grupa, poznata kao I2U2, pokrenuti projekat vrijedan 2 milijarde dolara koji se bavi izazovima sigurnosti hrane u poljoprivrednim parkovima u Indiji. UAE doprinose finansiranju projekta, a Izrael pruža tehnološku pomoć, a američki privatni sektor također učestvuje.

Biden se također sastaje s izraelskim predsjednikom Isaacom Herzogom, a očekuje se da će njih dvojica razgovarati o novim odnosima Izraela s drugim zemljama u regionu, uključujući UAE, Tursku i Jordan.

Nakon razgovora u četvrtak u Jerusalemu, Biden bi se u petak trebao sastati s palestinskim liderom Mahmoudom Abasom.

Osim toga, SAD će objaviti ono što je visoki zvaničnik administracije nazvao "značajnim finansijskim paketom" za bolnice u istočnom Jerusalemu.

Druge planirane najave uključuju one koje se fokusiraju na palestinski ekonomski razvoj, kao što je razvoj 4G bežičnih mreža u Gazi i na Zapadnoj obali.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG