Linkovi

Ubistva u sirijskim kampovima za raseljene povećala strah od ponovnog oživljavanja ISIL-a


A member of Kurdish internal security stands guard at the Kurdish-run al-Hol camp, in northeastern Syria, Jan. 28, 2021.
A member of Kurdish internal security stands guard at the Kurdish-run al-Hol camp, in northeastern Syria, Jan. 28, 2021.

Nagli porast nasilja u jednom od najvećih kampova za raseljene osobe na sjeveroistoku Sirije potaknuo je nove strahove da teroristička grupa Islamska država održava zabrinjavajuću kontrolu nad regijom.

Humanitarni zvaničnici i istraživači kažu da je kamp al-Hol, u kojem živi oko 62.000 uglavnom žena i djece, bio suočen sa najmanje 18 ubistava od početka godine, uključujući 12 u prve dvije sedmice januara.

Prema izvještaju prokurdskog Informacionog centra Rojava (RIC) od ponedjeljka, najmanje polovina ubistava bila su smaknuća u kojima su žrtvama navodno odrubljene glave, a čini se da su mnogi napadi povezani s ISIL-om.

"Nesumnjivo je da ISIS ima mnogo uticaja na logor", rekao je Charles Flynn, istraživač RIC-a za Glas Amerike, koristeći drugu skraćenicu za terorističku grupu.

U jednom slučaju, Flynn je rekao da je iračkom starješini javno odrubljena glava zbog rada s Asayishima, Sirijskim demokratskim snagama (SDF) koji pružaju sigurnost al-Holu, te da su se za druga ubistva "potraživali aktivni pripadnici ISIS-a koji tamo borave".

"Čini se da postoje unutrašnji sudovi i vijeća članova ISIS-a koji odlučuju o sudbini ovih i drugih žrtava", rekao je.

Iznenadni porast nasilja alarmirao je zvaničnike Ujedinjenih nacija koji su upozorili da ubistva "ukazuju na sve neodrživije sigurnosno okruženje".

Zvaničnici Ujedinjenih nacija rekli su da je za sada u pitanju 18 ubistava ove godine, u odnosu na ukupan broj od oko 35 u al-Holu tokom cijele 2020. godine, dok su istraživači RIC-a prošlog decembra zabilježili samo dva takva ubistva.

Women and children are seen in the Kurdish-run al-Hol camp which holds suspected relatives of Islamic State (IS) group fighters, in Hasakeh governorate in northeastern Syria, Jan. 28, 2021.
Women and children are seen in the Kurdish-run al-Hol camp which holds suspected relatives of Islamic State (IS) group fighters, in Hasakeh governorate in northeastern Syria, Jan. 28, 2021.

Čini se da je uticaj koji ISIL ima na dešavanja u al-Holu privukao pažnju američkih vojnih zapovjednika.

"Ovo je alarmantan razvoj događaja s potencijalno generacijskim implikacijama", upozorio je u ponedjeljak general američkog centralnog zapovjedništva Kenneth "Frank" McKenzie tokom virtualnog obraćanja bliskoistočnom institutu.

"Ako međunarodna zajednica ne pronađe način za povratak, reintegraciju u matične zajednice i podršku lokalno razvojnim programima pomirenja, svjedočićemo indoktrinaciji sljedeće generacije ISIS-a, tako što će djeca biti radikalizovana", rekao je McKenzie. "Ako se to sada ne riješi, ISIS nikada neće biti istinski poražen."

Gen. Frank McKenzie, center front, the top U.S. commander for the Middle East, walks as he visits a military outpost in Syria, Saturday, Jan. 25, 2020.
Gen. Frank McKenzie, center front, the top U.S. commander for the Middle East, walks as he visits a military outpost in Syria, Saturday, Jan. 25, 2020.

Od približno 62.000 raseljenih osoba koje još uvijek žive u kampu al-Hol, više od polovine su djeca mlađa od 12 godina.

"Nedavni porast nasilnih događaja u kampu ukazuje da kamp nije mjesto za odrastanje bilo kojeg djeteta", rekla je za Glas Amerike u ponedjeljak Danielle Moylan, portparolka OCHA Ujedinjenih nacija. "Potrebna su trajna rješenja za sve stanovnike - bilo da su iz Sirije, Iraka ili neke druge zemlje."

Obavještajni podaci država članica Ujedinjenih nacija takođe su izazvali zabrinutost zbog kampa al-Hol.

"Neki zatvorenici vide Hawl [sic] kao posljednji ostatak 'kalifata'," kaže se u izvještaju objavljenom prošle sedmice.

"Navodno se maloljetnici indoktriniraju i pripremaju da postanu budući operativci ISIL-a", dodaje se u izvještaju, referirajući se na Islamsku državu jednom od skraćenica.

Autonomna administracija za sjevernu i istočnu Siriju (AANES), koja sarađuje sa SDF-om kako bi održala al-Hol, radi kako bi pomogla da se 24.000 raseljenih Sirijaca u kampu vrate kućama. Međutim, napori se odvijaju sporo, sa nešto više od 800 onih koji su napustili kamp krajem prošle godine.

U ponedjeljak je grupa UN-ovih stručnjaka za ljudska prava poslala pisma u 57 zemalja, uključujući članice koalicije predvođene Sjedinjenim Državama, pozivajući ih da odmah vrate kućama državljane koji su u pritvoru u al-Holu.

"Hiljade ljudi koji su zadržani u kampovima je izloženo nasilju, iskorištavanju, zlostavljanju i uskraćivanju slobode u uslovima i ophođenju koje bi moglo predstavljati mučenje ili drugo okrutno, neljudsko ili ponižavajuće postupanje ili kažnjavanje", napisali su.

Zvaničnici i stručnjaci za borbu protiv terorizma, koji proučavaju Islamsku državu upozorili su da su operativci neprestano nastojali koristiti loše uslove u kampovima poput al-Hol-a u nastojanju da ojačaju ideju terorističke grupe.

Postoji zabrinutost i za oko desetak improviziranih zatvora na sjeveroistoku Sirije, u kojima se nalazi oko 10.000 boraca ISIL-a, uključujući oko 2.000 boraca izvan Sirije i Iraka.

Iako SDF i dalje čuva zatvorenike uz smjernice i resurse koalicije pod vodstvom Sjedinjenih Država, zatvorenici "velikim dijelom upravljaju sami sobom", upozorio je general centralnog zapovjedništva Sjedinjenih Država McKenzie, koji je dodao da bi svako bjekstvo moglo potaknuti napore ISIL-a da se obnovi.

Šire posmatrano, američki zvaničnici rekli su za Glas Amerike da je uprkos stalnom pritisku, ISIL uspio proširiti svoj uticaj u dijelovima Sirije i Iraka.

Američki zvaničnici procijenili su da ISIL ima negdje od 14.000 do 16.000 boraca širom Iraka i Sirije, iako obavještajni podaci država članica Ujedinjenih nacija broje oko 10.000.

Margaret Besheer iz New Yorka doprinijela je ovom izvještaju.

XS
SM
MD
LG