Linkovi

Porodice nestalih žrtava Islamske države mole za odgovore dok su otkrivene nove masovne grobnice na sjeveroistoku Sirije


U Raki pronađeno još masovnih grobnica žrtava Islamske države
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:31 0:00

U Raki pronađeno još masovnih grobnica žrtava Islamske države

Dok lokalne vlasti na sjeveroistoku Sirije izvještavaju o pronalaženju novih masovnih grobnica koje pripadaju žrtvama Islamske države u Raki, porodice čiji su najmiliji nestali, tokom kontrole grupa nad regijom, nadaju se da bi konačno mogli dobiti neke odgovore.

The First Responders, spasilački tim na sjeveroistoku Sirije, ranije ovog mjeseca objavio je pronalazak masovne grobnice u zapadnom rubnom dijelu Rake - Farusiji, čime je broj otkrivenih lokacija povećan na pet ove godine.

Nakon objave i otkrića 16 tijela u grobu, porodice žrtava pozivaju vlasti da daju prioritet brzom procesu identifikacije posmrtnih ostataka.

Map of Raqqa in Syria
Map of Raqqa in Syria

"Koalicija i Sirijske demokratske snage (SDF) moraju podržati spasilački tim The First Responders sa tehničkom podrškom, kako bi oni mogli potvrditi identitete tijela pronađenih u masovnim grobnicama i pod ruševinama zgrada koje su uništene tokom bitke da se porazi IS u gradu Raka", rekla je Ensaf Nasser koja traži svog supruga otkako ga je IS kidnapovao 2014. godine.

Njen suprug Foad Ahmed el-Mohamed bio je lokalni novinar koji je fotografisao ranjene civile u bolnici Aisha u gradu Deir el-Zour kada su militanti IS upali i odveli ga. Otada je neumorno pratila tragove koji vode do mjesta gdje se nalazi njen suprug, bez mnogo sreće.

Foad Ahmed el-Mohamed, was a journalist in Deir el-Zour, eastern Syria. He was kidnapped by the Islamic State (IS) in 2014 and accused of supporting a democratic state and marrying an infidel woman. His wife was searching for him since then.
Foad Ahmed el-Mohamed, was a journalist in Deir el-Zour, eastern Syria. He was kidnapped by the Islamic State (IS) in 2014 and accused of supporting a democratic state and marrying an infidel woman. His wife was searching for him since then.

Nasser je za VOA rekla da je saznala da je ekstremistička grupa optužila njenog supruga za nevjeru, jer se zalagao za sekularnu i demokratsku državu umjesto za kalifat. Takođe je optužen za kršenje njihovih strogih sunitskih kodeksa jer je oženio Nasser, koja je bila sljedbenik sirijske sekte Druzi, i koja je nazvala svog sina po argentinskom marksističkom revolucionaru Che Guevari.

"Kucala sam na sva vrata i pratila svaki trag preko službenih kanala ili ličnih veza, ali još uvijek nemam dokaze o tome šta mu se dogodilo", rekla je Nasser.

Iako se još uvijek nada da će ga pronaći živog, dodala je da ako ga pronađe i mrtvog, barem može pranaći mir i čuvati sjećanje na njega.

Islamska država otela je hiljade civila, uglavnom aktivista, da zataška svaki opozicioni glas, dok se pripremala da nametne svoju kontrolu 2013. godine, navodi Human Rights Watch u izvještaju ranije ove godine. Nadzornik je rekao da su mnoge žrtve nestale tokom širenja IS-a 2014. godine.

Sirijska mreža za ljudska prava zabilježila je 8.648 slučajeva kidnapovanih ljudi, uključujući 319 djece i 225 žena. Lokalne vlasti sumnjaju da je IS vjerojatno pobio mnoge nestale i pokopao ih u grobovima širom istočne Sirije, na uglavnom pustinjskom terenu.

Građansko vijeće Rake saopštilo je da je pronašlo 28 masovnih grobnica od poraza IS-ovog fizičkog kalifata 2019. godine. Navodi se da sadrže oko 6.300 tijela koja pripadaju uglavnom ljudima koje je pogubio IS.

This Sunday, July 14, 2019 frame grab from video, shows Syrian workers of the Civil Council of Raqqa removing human remains at the site of a mass grave believed to contain the bodies of civilians and Islamic State militants, in Raqqa.
This Sunday, July 14, 2019 frame grab from video, shows Syrian workers of the Civil Council of Raqqa removing human remains at the site of a mass grave believed to contain the bodies of civilians and Islamic State militants, in Raqqa.

Lokacije i ekshumacija

The First Responders rekli su za VOA da su neke grobnice pronašli nakon što su od lokalnog stanovništva dobili informacije o ljudskim ostacima. Tim će započeti ekshumaciju posmrtnih ostataka nakon procesa istrage i provjere.

The First Responders je tim koji radi ekshumacije masovnih grobnica i koji je oformljen za hitne slučajeve. Osnovalo ga je Građansko vijeće Rake u septembru 2018. godine. Samo 2020. godine tim je pronašao pet masovnih grobnica i ekshumirao oko 300 tijela.

"Jednom kada se pronađe tijelo, tim će zabilježiti osnovne podatke o datumu i mjestu lokacije pronalaska, spolu, očiglednom uzroku smrti i bilo kakvim ličnim stvarima. Pronađenom ljudskom tijelu dodijeliće se ID broj i biće sačuvano na drugoj lokaciji", rekao je Osama al-Khalaf, portparol Građanskog vijeća Rake.

Prema riječima Al-Khalafa nakon što tijelo bude identifikovano, predaje se porodici kako bi se obavila propisna sahrana. Za one koji nisu identifikovani, lokalne vlasti su posvetile dva groblja izvan Rake, dodao je.

"Posao na ekshumaciji i identifikaciji ljudskih ostataka obavlja se primitivnim alatima poput lopata, a nedostaje im i opreme da bi analizirali DNA tijela", rekao je.

Lokalne vlasti kažu da im je potrebna međunarodna podrška i tehnička pomoć kako bi se pravilno identifikovale žrtve i tijela sačuvala kao dokaz zločina IS-a.

Molbe porodica

Aktivisti koji pružaju podršku rođacima žrtava kažu da porodice postaju umorne zbog nespremnosti zvaničnika da s njima podijele bilo kakve informacije o sudbini otkrivenih grobnica. Kažu da porodice zaslužuju da znaju jesu li zatvorenici IS-a ispitivani o sudbini nestalih, posebno jer se neki od pritvorenih stranih džihadista vraćaju u svoje zemlje, dok drugi bježe iz sjeveroistočne Sirije.

Laila Kiki, izvršna direktorica kampanje za Siriju, koja pruža podršku porodicama, rekla je za VOA da lokalne vlasti tek trebaju uspostaviti formalni sistem za komunikaciju s porodicama žrtava. Rekla je da vlasti trebaju razmjenu informacija staviti kao prioritet.

"Jedan od glavnih zahtjeva naše kampanje je stvaranje mehanizma komunikacije između porodica i vlasti na terenu. Trenutno ne postoji dvosmjerna komunikacija između porodica i lokalnih vlasti na sjeveroistoku Sirije ", rekla je Kiki dodajući da je i međunarodna zajednica trebala da napravi korak i da pomogne u tom procesu.

"Važno je da porodice dobiju odgovore koji su im potrebni. A važno je da međunarodna zajednica i koalicija predvođena SAD-om ozbiljno shvate zahtjeve porodica i ispitaju borce IS-a. IS je uticao na svaku sirijsku porodicu i trebamo odgovore od onih koji su bili umiješani", rekla je.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG