Linkovi

SAD podržavaju puštanje zatvorenika Islamske države "niskog rizika" u Siriji


A man, suspected of having collaborated with the Islamic State group, is greetd by family members upon his release from the Kurdish-run Alaya prison in the northeastern Syrian city of Qamishli, on Oct. 15, 2020.
A man, suspected of having collaborated with the Islamic State group, is greetd by family members upon his release from the Kurdish-run Alaya prison in the northeastern Syrian city of Qamishli, on Oct. 15, 2020.

Napori da se smanji sve veće opterećenje na prenatrpane zatvore u Siriji, u kojima se nalazi na hiljade zarobljenih boraca Islamske države, u Washingtonu dočekuju sa opreznim optimizmom, iako to uključuje puštanje stotine pripadnika terorističkih grupa na slobodu. 

Plan koji je prošle sedmice pokrenulo Sirijsko demokratsko vijeće (SDC) pod vodstvom Kurda, politička ruka Sirijskih demokratskih snaga (SDF), koje podržavaju SAD, poziva na puštanje takozvanih pripadnika Islamske države "niskog rizika" po opštoj amnestiji.

631 takav državljanin Sirije već je oslobođen i dozvoljeno im je da se vrate svojim kućama, a za još 253 kazna je umanjena za pola, dok kurdski zvaničnici kažu da se nova oslobađanja očekuju u narednim mjesecima.

Za sada, Sjedinjene Države to podržavaju.

"Ove inicijative za povratak i reintegraciju vidimo kao pozitivne", rekao je zvaničnik State Department-a za VOA, napominjući da je oslobađanje "fokusirano na nenasilne prestupnike za koje se procjenjuje da ne predstavljaju rizik od radikalizacije za njihove zajednice".

Zvaničnik, koji je govorio pod uslovom anonimnosti s obzirom na osjetljivost pitanja, takođe je predložio pomoć koja bi mogla da pomogne da proces prođe bez komplikacija.

"Mi smo, zajedno s našim koalicionim partnerima, spremni podržati prihvatne zajednice, kao dio tekućih stabilizacijskih inicijativa," rekao je.

Zabrinutost oko toga šta učiniti sa zarobljenim borcima i pristalicama Islamske države porasla je tek od sloma kalifata terorističkih grupa u martu 2019. godine.

U roku od nekoliko mjeseci, ključni zvaničnici Pentagona upozoravali su da više od desetak improviziranih zatvora, koje je SDF osnovao da u to vrijeme drži više od 10.000 zarobljenih boraca Islamske države, uključujući 2.000 stranih boraca, jednostavno nisu održivi.

Od tada, upozorenja su samo postajala sve glasnija, potaknuta nizom nereda koji su započeli prošlog marta.

Krajem juna, Koalicija protiv Islamske države predvođena SAD, rekla je generalnom inspektoru Pentagona da prenatrpani zatvori doprinose "trajnom i sve većem riziku za misiju", te da se "rizik od masovnog bjekstva ne može umanjiti".

Istovremeno, ponovljeni pozivi SAD-a za druge zemlje da rasterete SDF vraćanjem svojih stranih boraca u njihove zemlje, uglavnom su propuštene.

I uprkos milionima dolara pomoći iz SAD-a za saniranje i obezbjeđivanje zatvora, službenici SDF-a i SDC-a izrazili su zabrinutost da to neće biti dovoljno, tvrdeći da je zatvorska populacija porasla na gotovo 20 000 zatvorenika, uključujući oko 12 000 sirijskih državljana, koji su stali na stranu Islamske države.

Zvaničnik State Department-a rekao je za VOA da SAD vjeruju da će oslobađanje tzv. zatvorenika Islamske države "nižeg rizika" pomoći u smanjenju prenatrpanosti zatvora kojima upravlja SDF, "što pruža humanitarne beneficije i poboljšava unutrašnju sigurnost".

On je takođe iskazao povjerenje u SDF, ističući da ovo nije prvi put da su zatvorenici Islamske države pušteni.

"SDF i civilne vlasti upravljale su tim programima odgovorno i očekujemo da će i dalje to činiti", rekao je zvaničnik.

U izjavi prošle sedmice, kopredsjedavajuća SDC-a, Amina Omar pokušala je umanjiti zabrinutost, tvrdeći da su pušteni zatvorenici uključivali i one koji su "osuđeni zbog terorističkih optužbi, ali čije ruke nisu zamrljane krvlju Sirijaca".

Nisu svi toliko optimistični.

"ISIS je vjerovatno agresivno regrutovao iznutra u pritvorskim centrima zbog neuspjeha SDF-a da izoluje radikalne elemente stanovništva", rekla je Eva Kahan, istraživačica s Instituta za proučavanje rata sa sjedištem u Washingtonu, koristeći kraticu za terorističku grupu.

"Ovo početno oslobađanje opskrbiće aktivne pobunjeničke ćelije u dolini rijeke Srednji Eufrat desetinama do stotinama potencijalnih boraca i pristalica ISIS-a i moglo bi dodati gorivo tom plamenu pobune", rekla je Kahan.

Drugi stručnjaci koji su proučavali regiju, iako nisu spremni isključiti mogućnost povratnog udara, tvrde da će uspjeh ili neuspjeh oslobađanja zatvorenika možda više ovisiti o onome što će se sljedeće dogoditi.

"Mnogo toga će ovisiti o uslovima s kojima će se susresti u svojim zajednicama i hoće li uslovi pogodovati njihovoj reintegraciji", rekla je Mona Yacoubian, viša savjetnica u američkom Institutu za mir sa sjedištem u Washingtonu.

"U kolikoj mjeri su uslovi u koje se ljudi puštaju nezadovoljavajući, u tolikoj mjeri će takvi uslovi dovesti do nezadovoljstva i često do regrutovanja u grupe poput ISIS-a", rekla je. "Nema 100% sigurnosti u ovome."

XS
SM
MD
LG