Linkovi

General McKenzie: Moguć preporod Islamske države ako se bivši borci i pristalice ne vrate u svoje države iz sirijskih kampova


A general view of al-Hol displacement camp in Hasaka governorate, northeastern Syria, April 1, 2019.
A general view of al-Hol displacement camp in Hasaka governorate, northeastern Syria, April 1, 2019.

Vrhovni američki general za vojne operacije na Bliskom Istoku upozorava na potencijalni preporod Islamske države ukoliko međunarodna zajednica ne bude reagovala brzo na repatrijaciju i deradikalizaciju bivših članova i pristalica terorističke grupe koji se nalaze u sirijskim kampovima.

"Kupujemo sebi strateški problem u narednih deset godina, 15 godina, i to ćemo sve raditi iznova. Radije bih to izbjegao", rekao je general Kenneth "Frank" McKenzie, zapovjednik američke Centralne komande (CENTCOM), tokom online foruma u srijedu, koji je organizovao američki Institut za mir (USIP).

Gen. Frank McKenzie, center front, the top U.S. commander for the Middle East, walks as he visits a military outpost in Syria, Saturday, Jan. 25, 2020.
Gen. Frank McKenzie, center front, the top U.S. commander for the Middle East, walks as he visits a military outpost in Syria, Saturday, Jan. 25, 2020.

Međunarodna koalicija predvođena Sjedinjenim Državama protiv Islamske države proglasila je pobjedu nad terorističkom grupom prošle godine, ali ostaje "povezani ekosistem problema" za koji je potreban međunarodni dogovor, rekao je McKenzie.

Nacije su pokušale postići globalni konsenzus o tome što je potrebno učiniti sa zarobljenim borcima IS-a i njihovim porodicama, pri čemu su mnoge zemlje odbijale da prihvate državljane koji su napustili svoju zemlju da se bore u Iraku i Siriji. Zabrinutosti zbog putovanja tokom pandemije koronavirusa zaustavile su rasprave o repatrijaciji.

Zvaničnici ističu da su grozni uslovi u sirijskom kampu Al-Hol, u kojem su se nalazili zarobljeni borci Islamske države, zajedno s desetinama hiljada raseljenih muškaraca, žena i djece, podstakli radikalizaciju. U objektu su nedavno, takođe, potvrđeni prvi slučajevi COVID-19, što izaziva bojazan da bi se smrtonosni virus mogao širiti.

"Ako ostanemo tu gdje jesmo, imaćemo ogromne probleme: ogromne probleme u kratkom roku sa mnogo ljudi koji potencijalno umiru, a zatim ogromne probleme na duži period, jer još moram da vidim šemu koja može govoriti o obimu deradikalizacije", rekao je McKenzie.

"Nemam odgovor osim repatrijacije... Ili ćemo se sada baviti ovim problemom ili ćemo se njime baviti kada eksponencijalno bude još gore u narednih nekoliko godina", dodao je zapovjednik CENTCOM-a.

Zabrinutost zbog preporoda Islamske države dolazi kada Sjedinjene Države žele povući još američkih snaga iz Iraka i Sirije. SAD su neke svoje snage povukle iz Sirije 2018. godine i počele napuštati baze u Iraku u martu ove godine.

Prošli mjesec, McKenzie je u razgovoru za VOA potvrdio da bi američke snage mogle nastaviti borbu protiv IS-a i podržavati iračke snage s manje vojnika, dodajući da će smanjenje biti provedeno u bliskoj konzultaciji s Irakom i međunarodnim saveznicima.

Govoreći za USIP u srijedu, McKenzie je naglasio da Sjedinjene Države, takođe, neće biti u Siriji "zauvijek", iako je nagovijestio da će rješenje zahtijevati postepeni izlazak u nekom vremenskom periodu.

"Neće biti značajne proslave pobjede. Neće biti očigledne vojne pobjede [protiv IS]", rekao je McKenzie.

U međuvremenu, jednostrani potezi Turske protiv terorističke grupe na sjeveru Sirije zakomplikovali su situaciju, a američki general priznao je da nema jasnu predstavu o tome što se događa u područjima zemlje pod turskom kontrolom.

"Jednostavno ne znam, nemam predstavu", rekao je.

Američke vojne vođe kritikovali su tursku ofenzivu na sjeveru Sirije, čime su potisnuti pripadnici Sirijskih demokratskih snaga (SDF), većinski kurdske grupe saveznika sa Sjedinjenim Državama, koje su uspješno potisnule IS iz tog područja. Turska grupu vidi kao prijetnju povezanu sa Kurdistanskom radničkom strankom, koja je izvela nekoliko napada u Turskoj.

Napetosti su dodatno eskalirale prošlog mjeseca, jer su dužnosnici SDF-a izrazili zgražanje nakon što su turski obavještajni agenti upali u al-Hol kako bi prokrijumčarili moldavsku ženu i njeno četvoro djece. Nejasno je zašto je takva operacija bila potrebna, prema tvrdnjama SDF-a, sve što je Moldavija morala učiniti bilo je zatražiti vraćanje žene.

A woman carries jerry cans to fill them up with water at the Kurdish-run al-Hol camp for the displaced where families of Islamic State (IS) foreign fighters are held, in the al-Hasakeh governorate in northeastern Syria on Dec. 9, 2019.
A woman carries jerry cans to fill them up with water at the Kurdish-run al-Hol camp for the displaced where families of Islamic State (IS) foreign fighters are held, in the al-Hasakeh governorate in northeastern Syria on Dec. 9, 2019.

"Globalna koalicija pitala je države da vrate svoje građane [sa] bez odgovora. Moldavija nije tražila ovu ženu", rekao je za VOA Sinam Mohamad, američki predstavnik Sirijskog demokratskog vijeća (SDC), političkog krila SDF-a.

McKenzie je u srijedu rekao da "nema dokaza" da je bilo ko prokrijumčaren iz al-Hol-a.

XS
SM
MD
LG