Linkovi

Yellen: Potpuna zabrana ruske nafte bi izazvala ogroman rast cijena


Sekretarica za finansije SAD Janet Yellen tokom obraćanja na Capitol Hillu. (Foto: AP/Evan Vucci)
Sekretarica za finansije SAD Janet Yellen tokom obraćanja na Capitol Hillu. (Foto: AP/Evan Vucci)

Američka sekretarica za finansije Janet Yellen izjavila je da bi sankcije kojim bi se uvela potpuna zabrana izvoza ruske nafte, po svemu sudeći, dovela do "ogromnog povećanja" cijena na svjetskom tržištu, što bi nanijelo štetu SAD i njenim demokratskim saveznicima.

Yellen je u svjedočenju pred Odborom za finansije Predstavničkog doma rekla da se nada da će naftne kompanije u SAD i drugim dijelovima svijeta, motivisane sadašnjim visokim cijenama tog energenta, moći da povećaju proizvodnju u narednih šest mjeseci, što bi onda moglo da omogući da se uvedu strožije restrikcije na rusku naftu.

Komentarišući situaciju u Ukrajini, sekretarica Yellen izjavila je da ruska invazija i zločini u Buči predstavljaju "neprihvatljivu uvredu za međunardoni poredak zasnovan na pravilima".

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG