Linkovi

Orban: Mađarska spremna da plaća gas u rubljama


Hungary's Prime Minister Viktor Orban acknowledges cheering supporters during an election night rally in Budapest, Hungary, Sunday, April 3, 2022.
Hungary's Prime Minister Viktor Orban acknowledges cheering supporters during an election night rally in Budapest, Hungary, Sunday, April 3, 2022.

Mađarska je u srijedu najavila da je spremna da ruski gas plaća u rubljama, čime se odvojila od ostalih članica EU koje se tome protive.

Mađarski premijer Viktor Orban potvrdio je na konferenciji za novinare da je spreman da ruski gas plaća u rubljama, što Moskva traži.

Ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je Evropu da rizikuje da ostane bez gasa ukoliko ne počne da plaća u rubljama, što je kontramjera zapadnim sankcijama Rusiji zbog invazije na Ukrajinu.

Evropska komisija je ranije ocijenila da zemlje koje imaju ugovore u dolarima ili eurima, treba toga da se drže.

Mađarski šef diplomatije Peter Sijarto je ranije rekao da vlasti EU nemaju nikakvu ulogu u dogovorima sa Rusijom o snabdijevanju gasom, već da o tome odlučuju mađarska gasna kompanija MVM i Gazprom.

Mađarska je jedna od rijetkih članica EU koja je odbila da Moskvi uvede sankcije u energetskom sektoru zbog invazije na Ukrajinu.

Vlada Viktora Orbana već deceniju održava bliske veze sa Moskvom. Orban je u nedjelju, pošto je osvojio četvrti mandat, obećao da će osigurati snabdijevanje gasom za Mađarsku.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG