Linkovi

Orban: Mađarska spremna da plaća gas u rubljama


Hungary's Prime Minister Viktor Orban acknowledges cheering supporters during an election night rally in Budapest, Hungary, Sunday, April 3, 2022.

Mađarska je u srijedu najavila da je spremna da ruski gas plaća u rubljama, čime se odvojila od ostalih članica EU koje se tome protive.

Mađarski premijer Viktor Orban potvrdio je na konferenciji za novinare da je spreman da ruski gas plaća u rubljama, što Moskva traži.

Ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je Evropu da rizikuje da ostane bez gasa ukoliko ne počne da plaća u rubljama, što je kontramjera zapadnim sankcijama Rusiji zbog invazije na Ukrajinu.

Evropska komisija je ranije ocijenila da zemlje koje imaju ugovore u dolarima ili eurima, treba toga da se drže.

Mađarski šef diplomatije Peter Sijarto je ranije rekao da vlasti EU nemaju nikakvu ulogu u dogovorima sa Rusijom o snabdijevanju gasom, već da o tome odlučuju mađarska gasna kompanija MVM i Gazprom.

Mađarska je jedna od rijetkih članica EU koja je odbila da Moskvi uvede sankcije u energetskom sektoru zbog invazije na Ukrajinu.

Vlada Viktora Orbana već deceniju održava bliske veze sa Moskvom. Orban je u nedjelju, pošto je osvojio četvrti mandat, obećao da će osigurati snabdijevanje gasom za Mađarsku.

XS
SM
MD
LG