Linkovi

Nove sankcije: Na meti banke, kćerke Putina i Lavrova, Medvedev...


Policija nosi mrtvo tijelo jednog od šest civila - tri žene, jedne tinejdžerke i dva muškarca koji su pronađeni u Buči, blizu Kijeva, u Ukrajini, u utorak, 5. aprila 2022. godine.
Policija nosi mrtvo tijelo jednog od šest civila - tri žene, jedne tinejdžerke i dva muškarca koji su pronađeni u Buči, blizu Kijeva, u Ukrajini, u utorak, 5. aprila 2022. godine.

Sjedinjene Države su u koordinaciji sa zapadnim saveznicima uvele nove sankcije koje se odnose na ruske banke i pripadnike elite, uključujući i kćerke ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Poslije optužbi Washingtona i Kijeva da su ruski vojnici u gradu Buča počinili ratne zločine, Bijela kuća je saopštila da uvodi pune sankcije ruskoj Sberbanki, u kojoj je trećina ruskih bankarskih sredstava, i Allfabanki, ali su iz sankcija izuzete energetske transakcije. Dvije banke su saopštile da nove sankcije neće uticati na njihovo poslovanje.

Amerika je također uvela sankcije odraslim kćerkama ruskog predsjednika, Mariji Putin i Katerini Tihonovoj, zatim ženi i kćerki šefa diplomatije Sergeja Lavrova i članovima ruskog Savjeta za bezbjednost, među kojima su bivši predsjednik i premijer Dmitrij Medvedev i aktuelni premijer Mihail Mišustin.

Članovi Putinove porodice će zbog sankcija biti odsječeni od američkog finansijskog sistema, a biće im i zamrznuta sva imovina koju eventualno imaju u Americi.

Američki predsjednik Joe Biden također bi trebalo da potpiše uredbu kojom se zabranjuje Amerikancima da ulažu u Rusiju, bez obzira na to gdje žive. Iz Bijele kuće je saopšteno i da Sekretarijat za finansije priprema dodatne sankcije protiv velikih ruskih državnih preduzeća.

Neimenovani visoki zvaničnik administracije u Washingtonu rekao je da Sjedinjene Države "dramatično eskaliraju" finansijski šok u Rusiji, blokiranjem najvećih banaka u toj zemlji. Rusi će, kako je taj zvaničnik naveo, možda biti primorani da se vrate na životni standard iz doba Sovjetskog Saveza 1980-tih.

Američki predsjednik je nove američke sankcije, koje je nazvao razornim, povezao sa zvjerstvima u Buči.

"Stavio sam do znanja da će Rusija odmah platiti tešku cijenu zbog zvjerstava u Buči", tweetovao je Biden.

"SAD će sa G7 i EU, nastaviti da nameću teške i neposredne ekonomske posljedice Putinovom režimu zbog zvjerstava u Ukrajini, uključujući i u Buči", navodi se u saopštenju Bijele kuće.

Također je navedeno da eksperti predviđaju pad BDP-a u Rusiji ove godine za do 15 odsto. U saopštenju se takođe napominje da je inflacija u toj zemlji već iznad 15 odsto i da će dalje rasti, a da je više od 600 kompanija iz privatnog sektora napustilo rusko tržište. Procjenjuje se i da će Rusija vjerovatno izgubiti status velike ekonomije.

Portparolka Bijele kuće Jen Psaki prethodno je najavila da će sankcije će pogoditi finansijske institucije i državne firme u Rusiji, kao i porodice ruskih zvaničnika.

"Objavićemo novi paket sankcija zajedno sa EU i G7, i tako Rusiju dodatno izolovati finansijski, ekonomski i tehnološki. Biće pogođeni ključni instrumenti ruske vlasti", rekla je Psaki.

Američki Sekretarijat za pravosuđe je odvojeno, u srijedu, podigao optužnicu protiv ruskog oligarha Konstantina Malofejeva zbog kršenja sankcija uvedenih Rusiji, navodeći da je finansirao Ruse koji su promovisali separatizam na Krimu.

Sekretar za pravosuđe Merrick Garland rekao je da je Malofejev pokušavao da izbjegne američke sankcije koristeći saučesnike da tajno kupuju medijske organizacije širom Evrope. Dodao je da su američke vlasti takođe zaplijenile milione dolara sa računa u jednoj američkoj finansijskoj instituciji koji se mogu povezati sa kršenjem sankcija.

Garland je takođe rekao da su vlasti poremetile globalnu malignu kompjutersku mrežu poznatu kao “botnet” koju kontroliše ruska vojna obavještajna agencija GRU.

Bijela kuća je saopštila da će nastaviti sa pritiskom da i zemlje poput Indije uvedu sankcije Rusiji i igraju "konstruktivnu" ulogu u tom procesu.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG